Εν όψει της συνέντευξης τύπου που πρόκειται να παραθέσει ο εκδιωχθής επικεφαλής της Nissan Motor, Carlos Ghosn το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου, μετά τη φυγή του από την Ιαπωνία, η Nissan εξέδωσε ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Nissan Motor για τον Carlos Ghosn αναφέρει τα εξής:

“Όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Carlos Ghosn στoν Λίβανο,  χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και  κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του,  αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο”.

“Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Ghosn, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας. Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του  ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα. Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε  αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης  περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος. Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Ghosn ήταν σημαντικές. Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε  στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Ghosn, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων  σχετικά με τις απολαβές του,  ήταν δόλια. Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του,  συνεχίζονται. Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό,  σε συνεργασία με τις  δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο”.

“Η αναχώρηση του Ghosn από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές  παραβάσεις,  που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Ghosn για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan”.

Υπενθυμίζεται ότι η Interpol έχει επιδώσει στον Λίβανο ένταλμα σύλληψης για τον C. Ghosn, ενώ η εισαγγελία της Ιαπωνίας εξέδωσε σήμερα Τρίτη (7 Ιανουαρίου) ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγο του C. Ghosn, για εικαζόμενη ψευδορκία, καθώς εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιστρέψει στην Ιαπωνία ο πρώην ισχυρός άνδρας της αυτοκινητοβιομηχανίας για να δικαστεί για τις κατηγορίες περί οικονομικών παραπτωμάτων που του έχουν απαγγελθεί.

“Την τελευταία φορά που ο Carlos Ghosn ανακοίνωσε συνέντευξη τύπου συνελήφθη εκ νέου. Αυτή τη φορά, την προηγούμενη της ημέρας που ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει ελεύθερα για πρώτη φορά, εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγό του Carole Ghosn”, δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Ghosn στο Reuters στη Βηρυτό. “Η έκδοση αυτού του εντάλματος είναι αξιολύπητη” πρόσθεσε.

Στην αυριανή συνέντευξη τύπου ο C. Ghosn αναμένεται να παραθέσει στοιχεία για τον ισχυρισμό του ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αποτελέσμα συνωμοσίας ώστε να αποτραπεί η συγχώνευση της Nissan με τη Renault.

Προηγούμενο άρθροΤο μέλλον από την πλευρά της AUDI στη CES 2020
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο Luca de Meo, πρόεδρος της SEAT ο Carsten Isensee