Amazon - ABB: Λύση διαχείρισης στόλου για EV

Δύο τεχνολογικοί γίγαντες, η ABB και η Amazon Web Services, ένωσαν τις δυνάμεις τους για δημιουργία λύσεων διαχείρισης στόλου σε πραγματικό χρόνο, για στόλους που μεταβαίνουν σε ηλεκτρικά οχήματα.

Η συνεργασία θα δημιουργήσει λύση που βασίζεται στο cloud, για διαχείριση υποδομής και προγραμματισμού φόρτισης προς βελτίωση της απόδοσης του στόλου και βελτιστοποίηση του χρόνου λειτουργίας EV.

Λύση βάσει λογισμικού και όχι εξοπλισμού

Η ABB, με έδρα τη Ζυρίχη, έχει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση εξοπλισμού φόρτισης στον κόσμο, αλλά δημιούργησε αυτήν τη νέα δραστηριότητα στόλου στο Βερολίνο, με προσανατολισμό στην παραγωγή αποκλειστικά λογισμικού και όχι εξοπλισμού.

Ο Frank Muehlon, πρόεδρος του Τμήματος eMobility της ABB, δήλωσε: “Επιθυμούμε να απέχουμε από την κατασκευή εξοπλισμού, αλλά έχουμε πολύ καλή γνώση της λειτουργίας φόρτισης, πού έγκεινται οι δυσκολίες και πώς βελτιστοποιείται η διαδικασία φόρτισης. Εάν συνδυαστεί σωστά ο εξοπλισμός με το λογισμικό, μπορεί να δημιουργηθεί μια λύση που δεν χρειάζεται συγκεκριμένο σημείο φόρτισης, συγκεκριμένο όχημα ή συγκεκριμένο στόλο, ώστε να μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί ως λογισμικό από το σύνολο του κλάδου. Θα είναι μια έξυπνη λύση που θα διευκολύνει τη μετάβαση από κινητήρες καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα”.

Συλλογή δεδομένων

Επιδιώκοντας λειτουργική λύση, η ABB δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει συσκευές τηλεματικής σε οχήματα, αλλά να ανακτήσει διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τηλεματικής τρίτων, ενσωματωμένης τεχνολογίας συνδεσιμότητας και σημείων φόρτισης.

“Θα εξετάσουμε κάθε είδους ανάκτησης δεδομένων. Το σημαντικό είναι πως υπάρχουν δεδομένα διαχείρισης στόλου. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα δεδομένα από διάφορες πηγές για να καταστήσουμε την εφαρμογή των λύσεων ευκολότερη και ταχύτερη”, δήλωσε ο κ. Muehlon. “Πολλοί διαχειριστές στόλων διανομής, για παράδειγμα, δεν είναι απλές εταιρείες, αλλά επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εξωτερικούς συνεργάτες, οπότε δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Πρέπει να εξετάσουμε τι υπάρχει και τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Η λύση μας θα είναι διαλειτουργική και συμβατή με πολλαπλές πηγές”.

Φόρτιση EV στον τερματικό σταθμό

Καθώς οι στόλοι που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς μεταβαίνουν σε ηλεκτρικά οχήματα, θα ενταθούν οι ανάγκες τους για έξυπνες λύσεις φόρτισης χωρίς εξαιρετικά δαπανηρές αναβαθμίσεις δικτύου, που θα τους επιτρέψουν να έχουν φθηνότερη και οικολογικότερη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Markus Kröger, CEO της ABB eMobility Digital Venture, δήλωσε: “Εάν διαθέτετε εγκαταστάσεις με περιορισμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και περιορισμένο αριθμό φορτιστών σε σχέση με τα οχήματα που χρειάζονται φόρτιση, πρέπει να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως τα οχήματα αποχωρούν με σωστή φόρτιση για να καλύψουν τις ημερήσιες διαδρομές τους, αλλά να είναι και αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ωρών αιχμής και διαχείρισης φορτίου. Απαιτείται λογισμικό για τη ρύθμιση και την οργάνωση”.

Η ABB ισχυρίζεται πως το τρέχον λογισμικό διαχείρισης φόρτισης EV τρίτων παρόχων παρέχει περιορισμένη λειτουργικότητα, χωρίς ικανότητα προσαρμογής στα μοντέλα EV του στόλου και στον τύπο υποδομής φόρτισης που χρησιμοποιείται.

ABB και Amazon

Η συνεργασία με την AWS, είπε ο κ. Muehlon θα περιλαμβάνει: “Εξοπλισμό και λογισμικό EV σε ένα οικοσύστημα για απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να προωθήσουμε τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στόλου, παρέχοντας στους χειριστές αυτοπεποίθηση για να κάνουν τη μετάβαση”.

Παράλληλα με τη διαχείριση της υποδομής και τον προγραμματισμό φόρτισης, η νέα δραστηριότητα, από κοινού με την AWS, θα αξιοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση και την αναλυτική για να αναπτύξει λειτουργίες, όπως επόπτευση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποίηση διαδρομών EV, βάσει ώρας της ημέρας, καιρικών συνθηκών και τρόπων χρήσης. Θα παρέχει επίσης στους διαχειριστές στόλου πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρηση των οχημάτων.

Ο κ. Muehlon δεν σχολίασε πώς θα χρησιμοποιήσει ο στόλος της Amazon τις υπηρεσίες της νέας συνεργασίας με την ABB, λέγοντας μόνον: “Προς το παρόν, δεν θα κοινοποιήσουμε λεπτομέρειες για πελάτες ή συνεργάτες. Είμαστε ευτυχείς που ανακοινώνουμε αυτό το έργο και φέρνουμε τον μετασχηματισμό στον στόλο EV μέσω της συνεργασίας μας με την AWS”.

Ο Jon Allen, διευθυντής επαγγελματικών υπηρεσίες αυτοκινήτου της Amazon Web Services, δήλωσε: “Καθώς οι βιομηχανίες προχωρούν στην ηλεκτροκίνηση του στόλου οχημάτων τους, οι πελάτες χρειάζονται αξιόπιστες και διαισθητικές υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο λειτουργίας και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του στόλου τους. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της AWS και της ABB θα συνδυάσει την ευρεία τεχνογνωσία τους στους τομείς του αυτοκινήτου, των logistics και της ηλεκτροκίνησης, με πρωτοπορία στο cloud για παροχή έξυπνης λύσης διαχείρισης ηλεκτρικού στόλου, ανεξαρτήτως εξοπλισμού. Από κοινού, ABB και AWS θα παρέχουν τις γνώσεις, την ευελιξία και την κλίμακα που προσφέρει το cloud στον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων και θα βοηθήσουν τους πελάτες να μεταβούν επιτυχώς σε ένα μέλλον χαμηλότερων εκπομπών”.

Φωτογραφία: ABB

 

 

Προηγούμενο άρθροMercedes EQS: Σχεδιασμός για όλες τις αισθήσεις
Επόμενο άρθροWorld Car Person of the Year o Akio Toyoda