Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις για την τροποποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της απαγόρευσης της ΕΕ για την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) το 2035. Κάποιες είναι καθαρά αρνητικές, άλλες πολύ θετικές, κάποιες βρίσκονται κάπου στη μέση – με συγκρατημένη αισιοδοξία. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ πρότεινε αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO₂ για νέα αυτοκίνητα και βαν. Αναλυτικότερα:

  • Ο στόχος του 2035 χαλάρωσε από 100% (δηλαδή πλήρης απαγόρευση) σε μείωση εκπομπών στο 90% για οχήματα, με το υπόλοιπο 10% να αντισταθμίζεται μέσω e-fuels, βιοκαυσίμων ή χαμηλού άνθρακα χάλυβα της ΕΕ, γεγονός που θα επιτρέπει περιορισμένες πωλήσεις plug-in υβριδικών, οχήματα μεγαλύτερης (ηλεκτρικής) αυτονομίας και ορισμένων ICE οχημάτων μετά το 2035.
  • Ταυτόχρονα, το νέο πακέτο μέτρων φέρνει δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εξηλεκτριστούν οι εταιρικοί στόλοι με οχήματα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, με στόχο την αύξηση της ζήτησης για EV
  • Η Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και άλλοι οργανισμοί της αυτοκινητοβιομηχανίας ζήτησαν από την ΕΕ να χαλαρώσει την απαγόρευση του 2035. Καλωσορίζουν κυρίως την αλλαγή, αλλά έχουν κάποιες επιφυλάξεις.
  • Ο Stéphane Séjourné, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, χαρακτήρισε τις αλλαγές «μια σανίδα σωτηρίας για τους ευρωπαίους OEMs». Ωστόσο, οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν ήταν ομόφωνα θετικοί. Κάποιοι επαίνεσαν την ευελιξία του μέτρου, άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για ανεπαρκή υποστήριξη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε EV.
  • Οι ομάδες πίεσης που υποστηρίζουν τον ηλεκτρισμό και την απανθρακοποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό επικριτικές σχετικά με τη χαλάρωση της απαγόρευσης, αλλά εκτιμούν τους δεσμευτικούς στόχους για τους εταιρικούς στόλους ως παράγοντα ώθησης της ζήτησης.
  • Οι εθνικές κυβερνήσεις, ειδικά εκείνες με σημαντική παρουσία στην αυτοκινητοβιομηχανία, καλωσορίζουν τη χαλάρωση της απαγόρευσης, λέγοντας ότι προστατεύει τόσο τη βιομηχανία όσο και την απασχόληση.
  • H Ευρωπαϊκή Ένωση Remarketing Αυτοκινήτων (CARA) είναι εν μέρη ικανοποιημένη δεδομένου πως ο κύριος στόχος – η ηλεκτροκίνηση – παραμένει σταθερά σε ισχύ.
  • Οι εταιρείες leasing και ενοικίασης έχουν κυρίως κάνει δηλώσεις πριν την ανακοίνωση. Μερικές από τις απόψεις τους παρατίθενται παρακάτω.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν αφορούν αποκλειστικά το μέτρο από μόνο του, η κάθε αντίδραση αντικατοπτρίζει την προθυμία και/ή την ετοιμότητα κάθε ένωσης, οργανισμού ή εταιρείας να υιοθετήσει την ηλεκτροκίνηση. Όλοι συμφωνούν πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον, απλώς δεν υπάρχει ταύτιση για το πόσο γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η χαλάρωση της απαγόρευσης του 2035 θα δώσει στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία τον απαραίτητο χρόνο ανάσας ή θα προκαλέσει καθυστέρηση που εν τέλη θα την κάνει αδιάφορη;

AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATIONS

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

ACEA (European Car Manufacturers Association)

  • Καλωσορίζει το πακέτο ως «πρώτο βήμα» προς μια πιο ρεαλιστική, ευέλικτη και τεχνολογικά ουδέτερη πορεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προσαρμογές εν μέσω προκλήσεων ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, τόνισαν ότι οι λεπτομέρειες έχουν σημασία και κάλεσαν για πιο αυστηρά μέτρα, ειδικά ευελιξίες για τους στόχους του 2030, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίδραση.

CLEPA (European Automotive Suppliers Association)

• Είδαν τις αναθεωρήσεις ως βήμα προς τεχνολογική ουδετερότητα, επιτρέποντας plug-in υβριδικά και ICE οχήματα πέραν του 2035 υπό τον στόχο του 90%.
• Ωστόσο, επέκριναν τα μέτρα ως πολύπλοκα και δαπανηρά, υποστηρίζοντας ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ και την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, και ζήτησαν πιο ισχυρές πολιτικές για τοπικό περιεχόμενο.

OEMS

Θετικοί

Volkswagen
• Αναφέρει ότι η πρόταση είναι «πρακτική και συνολικά ορθή», είναι θετικό ότι υπάρχει υποστήριξη για μικρά EV και η δυνατότητα για κινητήρες εσωτερικής καύσης με αντιστάθμιση εκπομπών είναι ρεαλιστική.

BMW
• Χαρακτηρίζει τα μέτρα «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» μακριά από τις απαγορεύσεις τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας «τη μελλοντική βιωσιμότητα του κινητήρα εσωτερικής καύσης».

Mercedes-Benz
• Βλέπει αυτό ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη ευελιξία… και την αναγκαία τεχνολογική ουδετερότητα», ανταποκρινόμενο στην αργή υιοθέτηση EV στην Ευρώπη.

Renault
• Καλωσορίζει το πακέτο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιομηχανίας, ιδιαίτερα επισημαίνοντας μέτρα για την επιτάχυνση της υιοθέτησης EV μέσω μικρών προσιτών οχημάτων και την πρωτοβουλία «πράσινοι στόλοι».
• Υποστηρίζει ρητά την «πράσινη» ανανέωση εταιρικών στόλων ως παράγοντα αύξησης της ζήτησης για EV.

Επιφυλακτικοί

Stellantis
• Επικρίνει τις προτάσεις γιατί δεν «αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα ζητήματα», ιδίως επειδή λείπει βιώσιμη πορεία για LCV και ζητήθηκαν ευελιξίες για τα επιβατικά αυτοκίνητα το 2030.

Volvo Cars
• Προειδοποιεί ότι «η χαλάρωση μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για βραχυπρόθεσμα οφέλη κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη για συνεπή φιλόδοξη πολιτική και επενδύσεις σε υποδομές.
• Σημειώνει ότι η Volvo είναι έτοιμη για πλήρη μετάβαση σε EV, με υβριδικά ως γέφυρα.

Polestar
• Ο CEO Michael Lohscheller εξέφρασε έντονη αντίθεση, προειδοποιώντας ότι «η μετατροπή από σαφή στόχο 100% σε 90% μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αν κάνουμε πίσω τώρα, δεν θα πλήξουμε μόνο το κλίμα. Θα πλήξουμε την ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνιστεί», υπονομεύοντας το σήμα για μακροπρόθεσμη επένδυση σε πλήρη ηλεκτροκίνηση.

LOBBY GROUPS

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

Transport & Environment (T&E)
• Επικρίνει τη συνολική χαλάρωση του στόχου 2035 ως «επιλογή της πολυπλοκότητας αντί της σαφήνειας», μειώνοντας πιθανώς τις πωλήσεις μπαταρίας EV έως και 25% και εκτρέποντας επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση.
• Καλωσορίζει τους ισχυρούς στόχους στόλων, χαρακτηρίζοντάς τους «χαμηλού κόστους ευκαιρία» της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ.

Επιφυλακτικοί

Leaseurope
• Χαρακτηρίζει την πρόταση της ΕΕ ως «λάθος εργαλείο τη λάθος στιγμή». Η οργάνωση θεωρεί ότι οι δεσμευτικοί εθνικοί στόχοι για κάθε κράτος μέλος δεν είναι αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες για υψηλότερη υιοθέτηση BEV.
«Καλούμε τους συννομοθέτες να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική προσέγγιση για ταχύτερη υιοθέτηση: επιταχύνετε τις συνθήκες που διευκολύνουν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών φόρτισης, επενδύστε σε βελτιωμένη χωρητικότητα δικτύου και υποστηρίξτε την αγορά μεταχειρισμένων BEV, που για πολλά χρόνια αποτελούσε κενό για τους νομοθέτες», λέει ο Richard Knubben, γενικός διευθυντής της οργάνωσης.

International Council on Clean Transportation (ICCT)
• Εκφράζει ανησυχία ότι ο χαλαρότερος στόχος 90% «θα μπορούσε να επιβραδύνει την κινητικότητα της αγοράς EV» και να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες εκπομπές CO₂, ακόμα κι αν η EC διατηρήσει τους στόχους ηλεκτροκίνησης στόλου.

E-mobility Europe
• Εκφράζει απογοήτευση και ζητά προτεραιότητα στην επιτάχυνση της υιοθέτησης EV και τεχνολογική ηγεσία: «Ενώ η Κίνα επιταχύνει, η Ευρώπη διστάζει, και η διστακτικότητα δεν είναι στρατηγική.»

Greenpeace
• Καταδικάζει την οπισθοδρόμηση ως απειλή για την ηγεσία στο κλίμα και τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική αξία στα EV.

ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ

Θετικοί

Γερμανία, Ιταλία
• Εθνικοί αξιωματούχοι και φωνές της βιομηχανίας και στις δύο χώρες – κάθε μία με σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία – επαινούν την χαλαρωμένη προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη για την προστασία θέσεων εργασίας και ανταγωνιστικότητας.

Κεντρική Ευρώπη
• Έξι χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία) είχαν ζητήσει από την ΕΕ να επιτρέψει υβριδικά και άλλες χαμηλών εκπομπών τεχνολογίες πέραν του 2035. Πήραν αυτό που ήθελαν.

REMARKETING

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

CARA
• Η European Car Remarketing Association (CARA) θα προτιμούσε ένα πιο αυστηρό κανονιστικό τέλος. «Η συνέπεια πολιτικής και ένας σαφής οδικός χάρτης είναι κρίσιμα για τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας», λέει ο πρόεδρος Luis Maria Perez-Serrano. Παρ’ όλα αυτά, η χαλάρωση της απαγόρευσης θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη βιομηχανία remarketing, εκτιμά. Από τη μία, ο κλάδος έχει προετοιμαστεί. Από την άλλη, το Corporate Fleet Mandate εγγυάται ότι η ηλεκτροκίνηση παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος.

LEASING ΚΑΙ RENTAL COMPANIES

Επιφυλακτικοί

Οι περισσότερες εταιρείες leasing και ενοικίασης δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΕ. Ωστόσο, αρκετές από αυτές ήταν μεταξύ των δεκάδων υπογραφόντων μιας πρόσφατης επιστολής που ζητούσε από την ΕΕ να μην θέσει υποχρεωτικούς στόχους EV για εταιρικούς στόλους, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν «ιδιαίτερα επιζήμιο».

Ως αποτέλεσμα, η ένωση Leaseurope υποστήριξε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των προσφορών ενοικίασης και leasing, και σε υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους.

Όπως είπε πρόσφατα ο CEO της Ayvens, Tim Albertsen: «Αν πιεστούμε πολύ, πολύ έντονα, ώστε όλα να γίνουν ηλεκτρικά πολύ νωρίς … οι μέτοχοί μου θα πουν ‘δεν θέλουμε να πάρουμε τον κίνδυνο’ και θα μείνουμε εκτός αγοράς.»

Αυτό θα ζημιώσει την ανταγωνιστικότητα τόσο των προμηθευτών στόλων όσο και των πελατών τους.

  • Προηγούμενο άρθροΔιχασμένοι οι εταιρικοί στόλοι με τα σχέδια της ΕΕ για δεσμευτικές ποσοστώσεις στα EV
    Επόμενο άρθροΤο Leapmotor C10 REEV με κορυφαία PHEV τεχνολογία, τώρα από 33.900€