
Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων Guangzhou Automobile Group (GAC) και Xpeng ξεκινούν την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο αυστριακό εργοστάσιο υπεργολαβικής παραγωγής Magna Steyr.
Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να αποφύγουν τους πρόσθετους δασμούς που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.
Η XPeng έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω του Ομίλου Autohellas, ενώ όπως γράψαμε πρόσφατα, η Jameel Motors Greek Holding Single Member S.A., με έδρα στη χώρα μας, θα αναλάβει πιθανότατα την εισαγωγή και τη διανομή στην χώρα μας των μοντέλων της κινεζικής GAC Motor (https://fleetnews.gr/jameel-motors-apektise-etairiki-paroysia-stin-ellada/).
Το μεσαίο SUV Aion V της GAC και το συμπαγές χάτσμπακ Aion UT θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Magna Steyr στο Γκρατς, στη νότια Αυστρία.
Η Xpeng ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι η πρώτη παρτίδα των ηλεκτρικών SUV G6 και G9 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο Γκρατς.
Η Xpeng εγκαινίασε επίσης το νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στο Μόναχο. Η εγκατάσταση αυτή θα υποστηρίξει την ανάπτυξη περισσότερων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών σεντάν που θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Magna, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της γκάμας της στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Xpeng ξεκίνησε τις πωλήσεις στην Ευρώπη από τη Νορβηγία το 2021 και πλέον έχει επεκταθεί σε 12 χώρες της περιοχής, με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη νεότερη αγορά της.
Η GAC επεκτείνεται σε περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές
Η GAC παρουσίασε την επωνυμία Aion στην Ευρώπη στην έκθεση αυτοκινήτου IAA του Μονάχου στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι ξεκινά πωλήσεις αυτόν τον μήνα στην Πολωνία, Πορτογαλία και Φινλανδία, με στόχο να επιτύχει πλήρη κάλυψη της ευρωπαϊκής αγοράς έως το 2028.
Το Aion V θα ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το VW ID4, Skoda Enyaq και Peugeot e-3008.
Το SUV μπορεί να διανύσει 520 χλμ. ανά φόρτιση σύμφωνα με τις δοκιμές WLTP και διαθέτει τεχνολογία ταχείας φόρτισης 400 volt, η οποία μπορεί να ανεβάσει τη μπαταρία των 75 kWh από το 30% στο 80% σε λιγότερο από 20 λεπτά, όπως δήλωσε η GAC.
Η τιμή εκκίνησης του Aion V θα είναι από 37.000 € (43.454 δολάρια), ανάλογα με την αγορά. Οι πλουσιότερες εκδόσεις θα προσφέρουν καθίσματα με μασάζ και ψύξη, πανοραμική οροφή πλήρους μήκους και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα AEP 3.0 της GAC, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Hyper GT, αντίπαλο του Tesla Model 3 με ανασηκωμένες εμπρός πόρτες τύπου gullwing.
Το Aion UT χάτσμπακ θα ανταγωνιστεί το MG4, VW ID3 και το Leapmotor B05, με εκτιμώμενη τιμή κάτω από 30.000 €.
Ενίσχυση για τη Magna Steyr μετά το τέλος παραγωγής BMW και Jaguar
Η προσθήκη της παραγωγής οχημάτων GAC και Xpeng προσφέρει απαραίτητο όγκο στο εργοστάσιο της Magna Steyr στο Γκρατς, έπειτα από αρκετά συμβόλαια που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Η μονάδα συναρμολογεί το Mercedes G-Class, καθώς και τα σπορ μοντέλα Toyota Supra και BMW Z4. Η παραγωγή των Supra και Z4 αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.
Τα συμβόλαια για την παραγωγή των Jaguar I-Pace (ηλεκτρικό SUV) και E-Pace (συμπαγές SUV) έληξαν πέρυσι, ενώ η παραγωγή της BMW Σειράς 5 σταμάτησε το 2023.
Η Magna είχε δηλώσει πέρσι ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με Κινέζους κατασκευαστές για να αντικαταστήσει τον χαμένο όγκο παραγωγής.
Κινέζοι κατασκευαστές επενδύουν σε τοπική παραγωγή στην Ευρώπη
Και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές σχεδιάζουν τοπική παραγωγή στην Ευρώπη για να αποφύγουν τους δασμούς.
Η BYD θα ξεκινήσει παραγωγή στο νέο της εργοστάσιο στην Ουγγαρία μέχρι το τέλος του έτους. Το Dolphin Surf, ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα παράγει στην Ευρώπη, όπως δήλωσε στις 8 Σεπτεμβρίου, στην έκθεση του Μονάχου, η Αντιπρόεδρος της BYD, Στέλλα.
Η Chery επίσης συναρμολογεί αυτοκίνητα μέσω κιτ σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους, την Ebro στην Ισπανία και την DR Auto στην Ιταλία.