Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Hakan Samuelsson, θέλει η αυτοκινητοβιομηχανία να αξιοποιήσει περισσότερο το εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, μία επένυση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Προφανής στόχος  να δημιουργήσει ένα φυσικό αντιστάθμισμα στους υψηλότερους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Για να το πετύχει αυτό, ο Samuelsson δήλωσε ότι η Volvo θα προσθέσει την παραγωγή ενός υβριδικού μοντέλου μαζικής παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Ridgeville της Νότιας Καρολίνας.

«Πρέπει να είναι ένα αυτοκίνητο με εκδόσεις ήπιας υβριδικής τεχνολογίας και plug-in για να αυξήσουμε πραγματικά τους όγκους παραγωγής», είπε στις 29 Απριλίου,  μιλώντας σε δημοσιογράφους, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο και ενός προγράμματος περικοπών ύψους 18 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Όταν ρωτήθηκε αν το μοντέλο θα είναι το XC60 ή το XC90, ο Samuelsson απάντησε: «Καλή εικασία». «Ένα station wagon ή sedan δεν είναι πολύ πιθανό. Αν δει κανείς ποια είναι τα best-sellers στις ΗΠΑ, είναι συνήθως κάποιο είδος SUV», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ταξιδέψει σύντομα στις ΗΠΑ για να μιλήσει με εμπόρους σχετικά με το ποιο μοντέλο θα είχε περισσότερο νόημα να προστεθεί. Η Volvo σταμάτησε την παραγωγή του μεσαίου sedan S60, βασισμένου στην πλατφόρμα SPA, πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να διαθέτει τον εξοπλισμό για την κατασκευή οχημάτων σε αυτήν την πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιείται και από τα SUV XC60 και XC90.

Ο Samuelsson σχεδιάζει επίσης να ζητήσει από τους εμπόρους της Βόρειας Αμερικής να ενισχύσουν τις πωλήσεις του μοναδικού μοντέλου Volvo που κατασκευάζεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, του EX90, ενός μεγάλου πλήρως ηλεκτρικού SUV. «Πρέπει να το πουλήσουμε πιο επιθετικά», είπε.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδίου του Samuelsson να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στην ομάδα της Volvo στη Βόρεια Αμερική, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις τοπικές ανάγκες, επειδή πιστεύει ότι η περιφερειοποίηση αντικαθιστά την παγκοσμιοποίηση.

Προς το παρόν, το 90% των αυτοκινήτων που πουλά η Volvo στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε απλώς να φέρνουμε αυτοκίνητα από την Ευρώπη και να πιστεύουμε ότι θα πουληθούν», είπε. Για να ηγηθεί αυτής της αλλαγής, η Volvo όρισε τον Luis Rezende ως επικεφαλής της νεοσύστατης περιοχής Αμερικής, που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική. Ο Rezende ήταν πρόεδρος των επιχειρήσεων της εταιρείας στη Λατινική Αμερική. Αντικαθιστά τον Michael Cottone, πρόεδρο των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που ανακοινώθηκε στις 29 Απριλίου, η Volvo θα επικεντρωθεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές:

  • Αμερική
  • Κίνα
  • Ευρώπη και υπόλοιπος κόσμος

Ο Samuelsson δήλωσε ότι ο Rezende είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει νέα πνοή στην αγορά της Αμερικής, να την καταστήσει πιο αυτόνομη και να την οδηγήσει σε πολύ υψηλότερους όγκους στο μέλλον».  Ο ίδιος, που διαδέχθηκε τον Jim Rowan στη θέση του CEO την 1η Απριλίου, δεν αποκάλυψε πότε θα επιλεγεί το νέο μοντέλο για το εργοστάσιο των ΗΠΑ ή πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή, αλλά θέλει η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα.

«Πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα αν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην αξιοποίηση του εργοστασίου, γιατί έχουμε ανθρώπους εκεί που χρειάζονται να απασχοληθούν», είπε. «Με τους δασμούς, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο αρνητική, γιατί η επιλογή της εξαγωγής δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρη».

Η Volvo ήδη προσαρμόζει τη γκάμα της στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της εταιρείας, η Volvo αναμένεται να ακυρώσει τις παραγγελίες του S90 που κατασκευάζεται στην Κίνα από το επόμενο έτος. Το 2024, η Volvo πούλησε 1.364 S90 στις ΗΠΑ.

Η κατάργηση του S90 από τις ΗΠΑ θα σήμαινε την αποχώρηση της Volvo από τη συρρικνούμενη αγορά sedan της χώρας. Η αυτοκινητοβιομηχανία επίσης αντιδρά στους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ στα εισαγόμενα οχήματα, μειώνοντας τα κίνητρα για αποθέματα που βρίσκονται ήδη στα καταστήματα στις ΗΠΑ. Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στις πιο εμπορικές της σειρές — XC90, XC60 και XC40 — στις ΗΠΑ.

Προηγούμενο άρθροEκπομπές ρύπων: Γεφύρωση του χάσματος – Η Volvo πληροί ήδη τους στόχους του 2025
Επόμενο άρθροAyvens: Άνοδος εσόδων 21,3% στο Α΄ Τρίμηνο – Τι δήλωσε ο CEO