Το Forester είναι βασικό μοντέλο της SUBARU από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1997. Με πάνω από 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκόσμια τα τελευταία 27 χρόνια, το νέο Forester διατηρεί την κληρονομιά του πάντα και παντού ικανού SUV. Σήμερα, είναι το τρίτο σε πωλήσεις μοντέλο SUBARU στην Ευρώπη.

Το Forester 6ης γενιάς επανασχεδιάστηκε για να εκφράζει τις πανίσχυρες επιδόσεις του σε όλες τις καιρικές συνθήκες μέσω ενός απλούστερου, πιο λιτού και διακριτικού στιλ. Παρέχει αυξημένη οδηγική ικανότητα και περισσότερες δυνατότητες εντός και εκτός δρόμου από τον προκάτοχό του και προσφέρει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα πιο ώριμο και εκλεπτυσμένο πακέτο με:

  • Αύξηση ακαμψίας πλαισίου κατά 10% για βελτιωμένη δυναμική οδήγησης
  • Βελτιστοποιημένο υβριδικό σύστημα κίνησης e-BOXER και μόνιμη τετρακίνηση S-AWD
  • Κορυφαία στην κατηγορία απόσταση από το έδαφος 220 mm και βελτιωμένο X-MODE
  • Αναβαθμισμένο EyeSight Driver Assist με 5 νέες λειτουργίες
  • Επανασχεδιασμένος εξωτερικός και εσωτερικός σχεδιασμός
  • Βελτιωμένη άνεση οδήγησης με 44% λιγότερη ταλάντευση του κεφαλιού και 39% λιγότερη ηχητική πίεση καμπίνας

Το νέο Forester διαθέτει βελτιωμένη δυναμική οδήγησης στο δρόμο και εξαιρετικές δυνατότητες εκτός δρόμου. Συνδυάζει την πάντα ενεργή συμμετρική τετρακίνηση της SUBARU με μια βελτιστοποιημένη έκδοση του μοναδικού ήπια υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης e-BOXER της SUBARU. Επιπλέον της κορυφαίας απόστασης από το έδαφος των 220 mm είναι εξοπλισμένο με μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος X-MODE, υποβοηθώντας τον κινητήρα τόσο σε κίνηση προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω.

Η οδηγική άνεση και η χρηστικότητα έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στα αναβαθμισμένα καθίσματα που αποτρέπουν την ταλάντωση του κεφαλιού, μειώνουν τον πόνο της πλάτης και του αυχένα καθώς και τη ναυτία του δρόμου. Η καμπίνα έχει πλέον μειωμένη ηχητική πίεση, με πολύ λιγότερο θόρυβο από το δρόμο και τον κινητήρα. Ο χώρος του πορτ-μπαγκάζ είναι άφθονος και χωρά τέσσερις μεγάλες βαλίτσες, βελτιώνοντας περαιτέρω την πρακτικότητα και την άνεση του οχήματος.

Βασισμένο στη φιλοσοφία της SUBARU All-Around-Safety, το νέο Forester είναι εξοπλισμένο με νέες προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας. Η αναβαθμισμένη τεχνολογία EyeSight Driver Assist διαθέτει επιπλέον μία ευρυγώνια κάμερα, μπροστινό ραντάρ και ηλεκτρικό ενισχυτή φρένων και προσφέρει 15 λειτουργίες (συμπεριλαμβανομένων 5 νέων). Χάρη στα χαρακτηριστικά της, η νέα σχεδίαση παρέχει ακόμα καλύτερα επίπεδα ορατότητας που μειώνουν τα τυφλά σημεία. Με περισσότερα από 90 βραβεία ασφάλειας παγκόσμια, το Forester συνεχίζει να χτίζει το μεγάλο όραμα της SUBARU για μηδενικά ατυχήματα μέχρι το 2030.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

  • Το νέο Forester διατηρεί τον χαρακτηριστικό συνδυασμό της μόνιμης συμμετρικής τετρακίνησης AWD με το μοναδικό ήπια υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης e-BOXER. Προσαρμόζει την αναλογία κατανομής ισχύος μεταξύ του κινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα αλλάζοντας συστηματικά μεταξύ 3 τρόπων οδήγησης (οδήγηση κινητήρα, οδήγηση EV και οδήγηση υποβοήθησης κινητήρα) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, ενώ προσφέρει βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου.
  • Ενσωματώνει ένα τετρακύλινδρο BOXER κινητήρα 2,0 λίτρων άμεσου ψεκασμού, σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο κιβώτιο ταχυτήτων CVT, για πιο ομαλή και άμεση επιτάχυνση και ροπή. Ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω για να βελτιώσουν τη δυναμική ποιότητα, την αξιοπιστία και την απόδοση.
  • Η Παγκόσμια Πλατφόρμα Subaru (SGP) έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω μέσω της υιοθέτησης ενός πλήρως ενιαίου εσωτερικού πλαισίου, της ευρύτερης εφαρμογής δομικής κόλλας και της αυξημένης ακαμψίας των σημείων στήριξης της ανάρτησης, με αποτέλεσμα ένα πιο άκαμπτο και ελαφρύτερο αμάξωμα για βελτιωμένη δυναμική οδήγησης. Η στρεπτική ακαμψία του πλαισίου έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο.
  • Ηλεκτρικό τιμόνι με κρεμαγιέρα διπλού πηνίου: η ρύθμιση του EPS έχει βελτιστοποιηθεί για να επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν το όχημα ακριβώς όπως σκοπεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και φυσική αίσθηση διεύθυνσης χωρίς καθυστερήσεις απόκρισης.
  • Η διαδρομή του πεντάλ του φρένου έχει βελτιστοποιηθεί για ευκολότερο και ακριβέστερο χειρισμό, με αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο έλεγχο.
  • Κύρια εξαρτήματα όπως οι εμπρός αεραγωγοί, η υφή του καλύμματος του κινητήρα και τα πτερύγια σε διάφορα σημεία, έχουν βελτιώσει την αεροδυναμική, παρέχοντας σταθερότητα ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες. Η άντωση έχει περιοριστεί, με τη ροή του αέρα να τρέχει ομαλά κατά μήκος της επιφάνειας του αμαξώματος και κάτω από το δάπεδο. Επιπλέον, ο αέρας που ρέει προς το πίσω μέρος του οχήματος ελέγχεται καλύτερα για να αποτρέπεται η κατακόρυφη μετατόπιση και η πλευρική ταλάντευση.
  • Η κορυφαία απόσταση από το έδαφος των 220 mm, μαζί με τις υπέρ-ικανοποιητικές γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, μειώνει τον κίνδυνο να «κρεμάσει» το εμπρός ή το πίσω μέρος του οχήματος, προσφέροντας ευελιξία σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων στην οδήγηση εκτός δρόμου.
  • Είναι στάνταρ εξοπλισμένο με X-MODE διπλής λειτουργίας με Hill Descent Control, ένα σύστημα που μεγιστοποιεί τον έλεγχο και την πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες ή απότομες ανηφόρες. Το X-MODE Motor Assist Control εφαρμόζεται πλέον και κατά την όπισθεν.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • Το νέο Forester είναι εξοπλισμένο με την αναβαθμισμένη Τεχνολογία EyeSight Driver Assist, η οποία διαθέτει πλέον 15 λειτουργίες (5 νέες, 7 βελτιωμένες). Με την επιπλέον ευρυγώνια κάμερα που αναγνωρίζει δίτροχα οχήματα και πεζούς σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το όχημα, και την προσθήκη ενός νέου μπροστινού ραντάρ, η απόδοση αναγνώρισης του EyeSight έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ένας ηλεκτρικός ενισχυτής φρένων υψηλής απόκρισης έχει προσαρμοστεί για πιο γρήγορο έλεγχο πέδησης. Αυτές οι βελτιώσεις επιτρέπουν στο EyeSight να λειτουργεί πιο ομαλά και γρήγορα σε ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων. Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν:

▪ Το Emergency Driving Stop System (για πρώτη φορά σε SUBARU) που μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων εάν ο οδηγός δεν μπορεί πλέον να χειριστεί το όχημα, π.χ. λόγω έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Αν το σύστημα EDSS δεν ανιχνεύσει λειτουργία του τιμονιού για μια συγκεκριμένη περίοδο, προσπαθεί να προτρέψει τον οδηγό να χειριστεί το τιμόνι με ηχητικές/οπτικές προειδοποιήσεις, με κραδασμούς και βαθμιαίο φρενάρισμα. Εάν το σύστημα EDSS εξακολουθεί να μην μπορεί να ανιχνεύσει λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης, το όχημα αρχίζει να ειδοποιεί τα γύρω οχήματα επιβραδύνοντας και αναβοσβήνοντας τα φώτα alarm και, στη συνέχεια σταματά στη λωρίδα του. Μόλις σταματήσει όλες οι πόρτες ξεκλειδώνουν αυτόματα και ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό χειρόφρενο.

▪ Οι λειτουργίες Front Warning Assist και Front Cross Traffic Braking βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων σε διασταυρώσεις. Ο οδηγός ειδοποιείται μέσω του συνδυαστικού μετρητή, των προειδοποιητικών ήχων και της οθόνης του EyeSight Assist ενώ η λειτουργία ελέγχου πέδησης θα ενεργοποιηθεί εάν το σύστημα εντοπίσει υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης.

▪ Το Traffic Sign Recognition αναγνωρίζει τα σήματα ορίου ταχύτητας και τα βοηθητικά σήματα και το Intelligent Speed Limiter, όπως υποδηλώνει το όνομά του, περιορίζει την ταχύτητα του οχήματος στις τιμές που διαβάζονται από τη λειτουργία Traffic Sign Recognition.

  • Το Σύστημα Παρακολούθησης Οδηγού (DMS) έχει βελτιωθεί με την προσθήκη 3 νέων λειτουργιών: “Wandering eye-line”, “Short distraction” και “Microsleep” (επιπλέον των προηγούμενων λειτουργιών “Wandering face direction” και “Dosing off/drowsiness»). Το DMS προσφέρει επίσης ευκολία με την αναγνώριση του εγγεγραμμένου προγράμματος οδήγησης και την αυτόματη εφαρμογή των εξατομικευμένων ρυθμίσεων για κάθε χρήστη (έως 5 χρήστες).

Το νέο Forester παρέχει εξαιρετικά επίπεδα συνολικής ορατότητας από το εσωτερικό:

  • o Η νέα οθόνη πολλαπλών προβολών συνδυάζει εικόνες από τέσσερις κάμερες για να εμφανίσει μια τρισδιάστατη κάτοψη που επιτρέπει την ακριβή κατανόηση των εμποδίων που κρύβονται στα τυφλά σημεία.
  • o Η ορατότητα προς τα εμπρός έχει βελτιστοποιηθεί χαμηλώνοντας το αριστερό και το δεξί άκρο του καπό, ενώ η συνεχής χρήση τριγωνικών παραθύρων και μικρότερων εξωτερικών καθρεπτών ενισχύουν την οπτική γωνία του οδηγού. Επιπλέον, οι υαλοκαθαριστήρες δεν είναι ορατοί από το κάθισμα του οδηγού για καλύτερη ορατότητα ενώ διαγράφεται ξεκάθαρα η περιοχή από την άκρη του καπό μπροστά μέχρι το πίσω άκρο, καθιστώντας εύκολη την αίσθηση του προφίλ του οχήματος.
  • o Οι νέοι ασφαιρικοί καθρέφτες μειώνουν το μέγεθος των μη ορατών περιοχών κατά τον έλεγχο για εμπόδια ή οχήματα που ταξιδεύουν σε παρακείμενες λωρίδες.
  • o Τα νέα LED φώτα SRH ενισχύουν την ορατότητα προς τα εμπρός τη νύχτα φωτίζοντας το μπροστινό μέρος του οχήματος όταν στρίβετε αριστερά ή δεξιά, γεγονός που συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό εμποδίων.
  • o Η ορατότητα προς τα πίσω έχει βελτιστοποιηθεί με τη μείωση του ύψους της επένδυσης του πίσω παραθύρου κατά 40 mm.
  • Το κλείδωμα με κωδικό PIN είναι πλέον διαθέσιμο και για το νέο Forester, αποτρέποντας τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών κατά τη στάθμευση με παρκαδόρο.
  • Οι επιδόσεις ασφάλειας σε μετωπική και πλευρική σύγκρουση έχουν βελτιωθεί με την επέκταση και τη βελτιστοποίηση της διάταξης της δοκού του μπροστινού προφυλακτήρα, ενός πρόσθετου υπο-πλαισίου και της αυξημένης χρήσης χαλύβδινων πλακών υψηλής αντοχής.
  • Το νέο Forester διατίθεται στάνταρ με εννέα αερόσακους. Προστέθηκε ένας νέος πλευρικός αερόσακος στο κάθισμα του οδηγού, ο οποίος μειώνει τη σφοδρότητα των συγκρούσεων μεταξύ των επιβατών ή μεταξύ των επιβατών και τυχόν αντικειμένων.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ

  • Το νέο εξωτερικό του Forester έχει επανασχεδιαστεί σημαντικά. Στο μπροστινό μέρος μια οριζόντια γραμμή που ξεχωρίζει συνδέει τη μάσκα με τους προβολείς, δημιουργώντας μια πιο φαρδιά εμφάνιση. Η νέα σχεδίαση των φώτων δίνουν μια πιο ευκρινή, πιο φρέσκια, πιο σύγχρονη εμφάνιση. Με τα δυνατά διογκωμένα φτερά του, η πλευρά του οχήματος έχει μια ευδιάκριτη γραμμή που εκτείνεται από εμπρός προς τα πίσω τονίζοντας το μήκος του οχήματος, ενώ η γραμμή πίσω, συνδέει τα φώτα. Η υπερυψωμένη πίσω πόρτα εξασφαλίζει περισσότερο εσωτερικό χώρο.
  • Διατίθεται συνολικά σε 11 χρώματα, εκ των οποίων τα 2 είναι νέα και σε ζάντες 18 και 19 ιντσών.
  • Το εσωτερικό του νέου Forester έχει ανανεωθεί χάρη στις νέες σχεδιαστικές γραμμές του που το διατρέχουν, την εμφανή ευρυχωρία του, τα εξαιρετικά ποιοτικά υλικά και την απαράμιλλη τοποθέτηση και οργάνωση τόσο του πίνακα οργάνων όσο και την κεντρικής οθόνης.

ΑΝΕΣΗ & ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • Το όχημα διαθέτει ένα ευρύχωρο και εκλεπτυσμένο εσωτερικό τόσο εμπρός όσο και πίσω με άφθονο χώρο για το κεφάλι και τα πόδια. Το νέο Forester παρέχει εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας κύλισης, ησυχίας και άνεσης. Διαθέτει νέα μπροστινά καθίσματα που αποτρέπουν την ταλάντωση του κεφαλιού σχεδιασμένα να μειώνουν τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα σε μακρινά ταξίδια. Οι μηχανικές τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν σε διάφορα μέρη του οχήματος επέτρεψαν επίσης τη μείωση της ηχητικής πίεσης στην καμπίνα, του θορύβου από το δρόμο και από τον κινητήρα. Επιπλέον, το ξανασχεδιασμένο προσκέφαλο και η περιοχή των ώμων των μπροστινών καθισμάτων παρέχουν καλύτερη ορατότητα και πρόσβαση στα πίσω καθίσματα.
  • Η περιοχή του πορτ-μπαγκάζ έχει βελτιστοποιηθεί συνδυάζοντας σχεδίαση, στιλ και πρακτικότητα. Το νέο Forester παρέχει άφθονο χώρο αποσκευών 508 lit. έως 1720 lit. με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Διαθέτει επιπλέον άγκιστρα και σημεία στερέωσης δίνοντας περισσότερες λύσεις και καλύτερη άνεση.
  • Διατίθεται Ηλεκτρική Πίσω Πόρτα που ενεργοποιείται με αισθητήρα Kick (για πρώτη φορά σε SUBARU) και το χαμηλότερο ελάχιστο ύψος ανοίγματος της πίσω πόρτας έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 mm για εύκολη φόρτωση και εκφόρτωση.
  • Το νέο Forester είναι εξοπλισμένο με ένα καινούργιο σύστημα ψυχαγωγίας 11,6 ιντσών 1920×1080 Full HD που προσφέρει καλύτερη λειτουργικότητα των χαρακτηριστικών και των διακοπτών, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και φυσικοί διακόπτες σε επιλεγμένες λειτουργίες για ελαχιστοποίηση της απόσπασης προσοχής του οδηγού κατά την οδήγηση. Διαθέτει βελτιωμένη συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων Apple CarPlay και Android AutoTM, μαζί με βελτιωμένη πλοήγηση που υποστηρίζει πλέον τους Χάρτες Apple και what3words.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, ένας γρήγορος ασύρματος φορτιστής 10 W είναι πλέον διαθέσιμος στον κεντρικό δίσκο, ενώ οι ακροδέκτες Type-C και Type-A διατίθενται για τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα.
  • Το νέο Forester έχει ελκτική ικανότητα 1870 kg (750 kg χωρίς φρένα).
Προηγούμενο άρθροMercedes eEconic: Το ηλεκτρικό όχημα ανεφοδιασμού της Airbus με μηδενικές εκπομπές ρύπων
Επόμενο άρθροTavares: «Απειλή για τα Ευρωπαϊκά Εργοστάσια» οι δασμοί