Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβουλεύσεις μέχρι τις 17 Ιουνίου για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ανανεώσιμου υδρογόνου
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο διαβουλεύσεις για δύο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις με τους κανόνες της ΕΕ για το ανανεώσιμο υδρογόνο, σύμφωνα με την Οδηγία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του 2018. Μόλις εγκριθούν, θα ολοκληρωθεί η συνολική πρόταση της Επιτροπής για το ρυθμιστικό πλαίσιο ανανεώσιμου υδρογόνου.
Η πρώτη πρόταση, που καλύπτει τα Ανανεώσιμα Καύσιμα Μη Βιολογικής Προέλευσης (RFNBO), θέτει τα κριτήρια προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία «ανανεώσιμου υδρογόνου», που είναι σημαντικά για την επίτευξη των στόχων ανανεώσιμης ενέργειας στον τομέα μεταφορών. Η δεύτερη πρόταση, για την μεθοδολογία περιορισμού αερίων θερμοκηπίου, προτείνει λεπτομερή τρόπο υπολογισμού των εκπομπών κύκλου ζωής ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς και των καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα προς επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στην οδηγία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά τα έγγραφα διατίθενται προς δημόσια διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων, η οποία λήγει στις 17 Ιουνίου. Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.
Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, η Επιτροπή θα προτείνει τελικό κείμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, για έλεγχο δύο μηνών πριν από την τελική έγκρισή του.
Δεδομένης της σημαντικής δυνατότητας υποστήριξης που παρέχει το υδρογόνο στους στόχους απανθρακοποίησης της ΕΕ – που ενισχύονται περαιτέρω από τον στόχο REPowerEU για σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου -, αυτές οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις συνάδουν με τη φιλοδοξία της ΕΕ για ενίσχυση των επενδύσεων υδρογόνου τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσε να δώσει κίνητρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτές πηγές, γεγονός που θα υπονόμευε το κλιματικό όφελος του υδρογόνου και τον ρόλο του στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η Επιτροπή θέτει πρότυπα που διασφαλίζουν πως η αύξηση παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.