Ο όμιλος Stellantis παραδίδει τα πρώτα ηλεκτρικά LCV με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στην Ευρώπη σε τρεις εταιρείες: Τον όμιλο ενέργειας Suez στη Γαλλία, την εταιρεία κινητικότητας Watèa της Michelin και την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών Miele στη Γερμανία.
Η Suez παίρνει το Citroën ë-Jumpy Hydrogen για τις δοκιμές της, η Watèa το Peugeot e-Expert Hydrogen και η Miele το Opel Vivaro-e Hydrogen.
Και τα τρία LCV δεν εκπέμπουν τίποτα περισσότερο από υδρατμούς και επομένως είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Διατηρούν τον ωφέλιμο όγκο, τη χωρητικότητα και τη μεταφορική τους ικανότητα. Διατίθενται σε μήκη M και L (4,95 και 5,30 μέτρα) με ωφέλιμο φορτίο έως 6,1 κυβικά και έως 1.100 κιλά.
Παρά τις διαφορετικές μάρκες τους, η τεχνολογία είναι ίδια και έρχεται με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή.
Βοηθητική μπαταρία
Μια κυψέλη καυσίμου 45 kW μετατρέπει το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια. Η αυτονομία που προκύπτει ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα, ενώ η αναπλήρωση των τριών δεξαμενών υδρογόνου διαρκεί μόλις μερικά λεπτά. Αυτή η αστραπιαία ταχύτητα σε σύγκριση με τη φόρτιση ενός LCV με ηλεκτρική μπαταρία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το υδρογόνο θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για επαγγελματική χρήση.
Η βοηθητική μπαταρία (10,5 kWh) ανακτά ενέργεια κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, ενώ φορτίζεται αυτόματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το υδρογόνο. Ακόμα μπορεί να φορτιστεί ξεχωριστά σε όλους τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ παρέχει αυτονομία 50 χιλιομέτρων και αναλαμβάνει αυτόματα την κίνηση όταν η δεξαμενή υδρογόνου είναι άδεια. Αυτό αντισταθμίζει την τρέχουσα έλλειψη υποδομής σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου. Υπονοεί επίσης ότι αυτά τα βαν δεν χρειάζεται απαραίτητα να επιστρέψουν στο σταθμό βάσης τους στο τέλος της ημέρας.
Το λίκνο για αυτά τα πρωτοποριακά επαγγελματικά βρίσκεται στο εργοστάσιο SevelNord στη Γαλλία, το οποίο κατασκευάζει επίσης τα Peugeot Partner, Fiat Scudo και Toyota ProAce. Η μετατροπή σε υδρογονοκίνητα γίνεται στο Rüsselsheim στη Γερμανία, στο Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης κυψελών καυσίμου υδρογόνου της Stellantis. Προς το παρόν, μόνο οι Opel, Citroën και Peugeot κυκλοφορούν εκδόσεις υδρογόνου, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν στο εγγύς μέλλον.
Renault και Quantron
Είναι η Stellantis η πρώτη στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζει; Η εταιρεία σίγουρα ξεπερνά την ανταγωνιστική της Renault, η οποία μπήκε στην κοινοπραξία HYVIA με συνεργάτη την Plug Power για το εμπορικό λανσάρισμα μιας σειράς Master (Renault Master Van H2-TECH, Renault Master Chassis Cab H2-TECH και Renault Master Citybus H2-TECH) διπλής ισχύος υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας μπαταρίας που έχει προγραμματιστεί για το 2022, στοχεύοντας σε μερίδιο αγοράς 30% στα LCV υδρογόνου μέχρι το 2030. Η κοινοπραξία προτίθεται ακόμα να δημιουργήσει σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου.
Ωστόσο, παλαιότερο στην αγορά είναι το Quantron Q-Light με παρόμοια μετάδοση κίνησης. Είναι βασικά ένα μετατρεπόμενο Iveco Daily Star, διαθέσιμο σε διαφορετικές διαμορφώσεις, που κυμαίνονται από γυμνό σασί έως βαν και από 3,5 έως 4,2 τόνους.Φωτογραφία
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές επαγγελματικών LCV στρέφονται στο υδρογόνο.