14η "Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα"

H 14η “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα στις 17 Οκτωβρίου, έξω από 41 σημεία νυχτερινής διασκέδασης, σε όλη την Ελλάδα, για να προωθήσουν το μήνυμα “Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… Ο οδηγός της παρέας” γιατί “Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!”.

Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες λόγω του COVID-19, η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά όσο θα τα επιθυμούσαμε και, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές, “ο οδηγός της παρέας … μάλλον τα ήπιε!”.

Η δράση και τα γεγονότα σε νούμερα:

2206 φιλικά αλκοτέστ – Περισσότεροι από 700 εθελοντές – 41 σημεία διασκέδασης – 32 εθελοντικοί & τοπικοί  φορείς – 34 πόλεις – 10 χορηγοί (ACS, Coca Cola 3E, Chipita, Coffee Island, Δρόμος του Τσαγιού, European Profiles, Flax, Minos EMI, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Unilever) – 8 συνεργάτες (Πανεπιστήμια Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης και Civitas Destinations, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – 6 συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης), 2 Υποστηρικτές (ΚΕΔΕ & Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), πλήθος κοινωνικών ομάδων εθελοντών και φορέων  – 1 υποστηρικτής (ΕΝΕΑΠ)και τη συνεργασία του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ.

Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ κατά την διάρκεια της δράσης “14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα” ήταν τα εξής: Από τους 2206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.

Στα θετικά  είχαμε ποσοστό 86,8% κάτω από το όριο (84,1 % άντρες,  89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά είχαμε 13,2% να βρίσκεται πάνω από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο ηλικίας τα 38,2 έτη.

Οι πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν οι εξής:  Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97-98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο.  Οι πόλεις με τα χειρότερα ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό ~ 3 φορές μεγαλύτερο από το Μ.Ο. της χώρας.

Πολλές λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία θα αναρτηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση των αποτελεσμάτων, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

 

Προηγούμενο άρθροVolvo: Η τεχνολογία αντιμετωπίζει την απόσπαση προσοχής
Επόμενο άρθροΟι υπηρεσίες της TMC διατίθενται σε πελάτες της SAP