Πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ώστε περισσότεροι Δήμοι να συμμετάσχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Ο κ. Μπακογιάννης, απηύθυνε την πρόσκληση συμμετοχής στους ελληνικούς Δήμους μετά την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 (Mission Board “100 climate neutral cities by 2030”) που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με το EU Mission Board και προετοιμάζει από τον Απρίλιο του 2020 τις ελληνικές συμμετοχές για το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Στην Ευρωπαϊκή Αποστολή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής. Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί και άλλους Δήμους να συμμετάσχουν, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Η Ελλάδα μάλιστα, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την  Ευρωπαϊκή Αποστολή με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του κράτους – μέλους, μέσω του ΥΠΕΝ. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα αναφέρθηκε ονομαστικά μαζί με την Ισπανία, την Αυστρία και τη Σουηδία στην εκδήλωση έναρξης της  Ευρωπαϊκής Αποστολής, από τον Διευθυντή του Mission Board “100 climate neutral cities by 2030” Matthew Baldwin.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή θα καλύψει τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση:

  1. της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος,
  2. της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων,
  3. του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου,
  4. τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις,
  5. την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και
  6. τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι Δήμοι που θα επιλεγούν τελικά, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα 10ετίας. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η επίτευξη να γίνουν 100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 αποτελεί μια αποστολή που θα υποστηρίξει, θα προωθήσει και θα επιδείξει τον συστηματικό μετασχηματισμότους μετατρέποντάς τες σε κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας. Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου συνυπάρχουν στρατηγικές για την απανθρακοποίηση της ενέργειας, των μεταφορών, των κτιρίων, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, μέσω μιας πολυεπίπεδης και συν-δημιουργικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες κάθε πόλης».

Φωτογραφία: EUROCITIES

Προηγούμενο άρθροTo e.GO Life παρουσιάστηκε στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚοινοπραξία RWE και ΔΕΗ για έργα ανανεώσιμων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here