Το νέο Volvo EX90 παρέχει στον οδηγό του τις πληροφορίες που χρειάζεται, όταν και όποτε τις χρειάζεται, αποφεύγοντας τη σύγχυση που προκαλείται όταν καταρρέει η επικοινωνία με μία τεχνολογική συσκευή.

Η Volvo προσθέτει… αφαιρώντας

Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι φορτωμένα με νέες δυνατότητες, λειτουργίες και τεχνολογίες. Η Volvo δηλώνει πως θέλει αυτά τα χαρακτηριστικά να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και ασφαλέστερη, αντί να δημιουργούν περισσότερους περισπασμούς ή σύγχυση. Για αυτό, είναι ουσιώδες το αυτοκίνητο να παρέχει ξεκάθαρες πληροφορίες, συναφείς με ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.

Έχοντας αυτό υπόψη, η εταιρεία έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα κάνει τη μετάβαση από το χειροκίνητο στο υποβοηθούμενο πρόγραμμα οδήγησης (και στο μέλλον, στο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης) εύκολη και ενστικτώδη. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες, μέσω των οθονών του αυτοκινήτου: θέλει να μας παρουσιάζει ό,τι χρειάζεται με απλοποιημένο τρόπο.

Στο Volvo EX90, την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV της μάρκας, μία μεγάλη κεντρική οθόνη παρέχει γρήγορη πρόσβαση στην πλοήγηση, τα media και το τηλέφωνο του οδηγού, καθώς και σε ρυθμίσεις και άλλες συνηθισμένες ενέργειες. Ανάλογα με το αν ο οδηγός είναι σταθμευμένος ή οδηγεί, ή μιλά στο τηλέφωνο, μία ειδική προσαρμοστική γραμμή μενού θα προτείνει τις ενέργειες που έχουν περισσότερο νόημα για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Για πληροφορίες πιο σχετικές με την οδήγηση, όπως οδηγίες κατεύθυνσης, ενδείξεις ταχύτητας και αυτονομίας, υπάρχει μία δεύτερη, μικρότερη οθόνη ακριβώς πίσω από το τιμόνι. Και σε αυτήν, το όχημα προσαρμόζει την αλλαγή από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός γνωρίζει τι να περιμένει από το αυτοκίνητο – και τι περιμένει αυτό από εκείνον.

«Όλα έχουν να κάνουν με το να σας δίνουμε την κατάλληλη πληροφορία στον σωστό χρόνο», λέει ο Thomas Stovicek, Επικεφαλής Εμπειρίας Χρήστη στη Volvo Cars. «Θέλουμε η εμπειρία οδήγησής σας να χαρακτηρίζεται από προσήλωση, απλότητα και ασφάλεια. Καθώς το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται καλύτερα από ποτέ τόσο εσάς όσο και τον χώρο που το περιβάλλει, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ακόμη πιο ασφαλή κατάσταση, μειώνοντας τη σύγχυση που οφείλεται στα διάφορα προγράμματα, την απόσπαση προσοχής και την υπερπληθώρα πληροφορίας».

O τρόπος με τον οποίο τα αυτοκίνητα Volvo δημιουργούν εμπιστοσύνη

Συνδυάζοντας τη δυνατότητα του αυτοκινήτου να ανιχνεύει τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο μέσω εξελιγμένου λογισμικού που αναπτύχθηκε από τη Volvo Cars και του κεντρικού υπολογιστή του αυτοκινήτου, κατανοείται καλύτερα τόσο ο οδηγός όσο και ο κόσμος που τον περιβάλλει. Στόχος είναι το αυτοκίνητο να μπορεί να διαβάσει κάθε κατάσταση και να του παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες με βάση αυτά τα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν οδηγεί υποστηρίζεται. Η προηγμένη σειρά των αισθητήρων δίνει μία πλήρη άποψη 360 μοιρών του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου, επιτρέποντάς του να αντιδρά προληπτικά σε όσα συμβαίνουν γύρω του, ακόμα και όταν το πρόγραμμα υποβοηθούμενης οδήγησης δεν είναι ενεργό.

Όταν το όχημα βρίσκεται σε υποβοηθούμενη οδήγηση, οδηγεί μαζί με τον οδηγό. Το αυτοκίνητο θα ενημερώνει διαρκώς για το τι βλέπει εκείνη τη στιγμή, καθώς και για την πληροφορία στην οποία ανταποκρίνεται. Εκτός από το να παρέχει υποστήριξη στο τιμόνι και να βοηθά στη διατήρηση σταθερής ταχύτητας, το πρόγραμμα βοηθά στην αλλαγή λωρίδων.

Το Volvo EX90 θα διαθέτει ήδη τον απαιτούμενο εξοπλισμό για αυτόνομη οδήγηση χωρίς επίβλεψη, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον το αυτοκίνητο θα μπορεί να αναλαμβάνει το ίδιο την οδήγηση. Το προσαρμοστικό περιβάλλον χρήστη είναι σχεδιασμένο για να κάνει τη μετάβαση ανάμεσα στα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης όσο το δυνατόν πιο ομαλή και προβλέψιμη.

Προηγούμενο άρθροΗ νέα Mercedes-Benz GLC, δυναμική και πανίσχυρη
Επόμενο άρθροΤο e-POWER της Nissan βραβεύτηκε ως “Καλύτερη Καινοτομία”