Mercedes-Benz GLC 220 d 4MATIC

Η νέα Mercedes-Benz GLC είναι δυναμική, πανίσχυρη και διαθέτει αποκλειστικά με εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης.

Η νέα Mercedes-Benz GLC είναι η επιτομή της μοντέρνας, σπορτίφ πολυτέλειας. Είναι το πιο δυναμικό μοντέλο της οικογένειας οχημάτων SUV της Mercedes-Benz. Αυτό υπογραμμίζει με την πρώτη ματιά η σχεδίασή της με τις μοναδικές αναλογίες, τις εντυπωσιακές επιφάνειες, τις όμορφα διαμορφωμένες ακμές και τη σαφή διαρρύθμιση του υψηλής ποιότητας εσωτερικού χώρου. Συναρπάζει επίσης με τις επιδόσεις και την αποδοτικότητά της στην οδήγηση. Η GLC διατίθεται μόνο ως υβριδικό όχημα, είτε ως plug-in υβριδικό μοντέλο είτε ως ήπιο υβριδικό με τεχνολογία 48 volt και ενσωματωμένη μίζα-δυναμό. Το plug-in υβριδικό μοντέλο προσφέρει αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων (WLTP) που την καθιστά ιδανική για καθημερινή κυρίως ηλεκτρική οδήγηση. Η GLC κινείται άνετα σε κάθε έδαφος – τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου – και εντυπωσιάζει με την άνεση και την ευελιξία της. Το νέο σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα κάνει την οδήγησή της πολύ πιο ευκίνητη και ασφαλή. Εκτός δρόμου, εντυπωσιάζει με πολυάριθμα χαρακτηριστικά όπως το σύστημα 4MATIC στον βασικό εξοπλισμό, η αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση εκτός δρόμου στα μοντέλα plug-in, η οθόνη off-road και το «διαφανές καπό».

«Με τη νέα GLC, συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας προς το μέλλον: από την πρώτη της παρουσίαση, 2,6 εκατομμύρια πελάτες έχουν επιλέξει κάποιο από τα μοντέλα αυτού του δημοφιλούς SUV. Είναι το μοντέλο της Mercedes-Benz με τις περισσότερες πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και, συνεπώς, ένα από τα σημαντικότερα στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας. Είμαι πεπεισμένη ότι η νέα GLC με τον συνδυασμό δυναμικής οδηγικής απόλαυσης, μοντέρνας σχεδίασης και λειτουργιών όπως το κόκπιτ off-road και το σύστημα πλοήγησης MBUX με επαυξημένη πραγματικότητα θα συναρπάσει εξίσου τους λάτρεις της περιπέτειας και τις οικογένειες», λέει η Britta Seeger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG και υπεύθυνη για Μάρκετινγκ & Πωλήσεις.

Οι υψηλές προδιαγραφές της νέας GLC είναι εμφανείς στην παραμικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, με την τελευταία γενιά του συστήματος infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έχει γίνει ακόμη πιο ψηφιακή και ευφυής – τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό έχουν πραγματοποιήσει ένα άλμα προόδου, με την υψηλής ευκρίνειας εικόνα στην οθόνη του οδηγού και την κεντρική οθόνη να διευκολύνουν τον έλεγχο τόσο του οχήματος όσο και των λειτουργιών άνεσης. Οι δύο οθόνες LCD προσφέρουν μια ολιστική εμπειρία αισθήσεων καθώς οι πληροφορίες παρουσιάζονται με σαφώς οργανωμένο τρόπο. Η πλοήγηση πλήρους οθόνης παρέχει στον οδηγό βέλτιστη καθοδήγηση στη διαδρομή. Η επαυξημένη πραγματικότητα MBUX για πλοήγηση διατίθεται προαιρετικά. Μια κάμερα καταγράφει τον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το όχημα. Η κεντρική οθόνη δείχνει τις κινούμενες εικόνες, ενώ επάνω της προβάλλονται εικονικά αντικείμενα, πληροφορίες και δείκτες ως υπέρθετα στοιχεία όπως, μεταξύ αυτών, σήματα κυκλοφορίας, βέλη κατεύθυνσης, συστάσεις αλλαγής λωρίδας και αριθμοί οδών. Έτσι, διευκολύνεται σημαντικά η πλοήγηση, ειδικά σε αστικές περιοχές.

Η ικανότητα διαλόγου και μάθησης του φωνητικού βοηθού «Hey Mercedes» βασίζεται σε υπερσύγχρονους αλγορίθμους που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται διαρκώς περισσότερο στις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του χρήστη. Οι πάροχοι streaming μουσικής μπορούν να ενσωματώνονται απρόσκοπτα στο MBUX και, συνεπώς, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν μια εξατομικευμένη μουσική εμπειρία στο αυτοκίνητό τους. Με τη λειτουργία MBUX Smart Home, η GLC γίνεται ένα κινητό κέντρο ελέγχου για το σπίτι: η θέρμανση και ο φωτισμός, τα παντζούρια και οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται εξ αποστάσεως.

«Η νέα GLC έρχεται με όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα Mercedes-Benz SUV: ασυμβίβαστα ασφαλή οδική συμπεριφορά, εξαιρετικά δυναμική οδήγηση και κορυφαία απόδοση εκτός δρόμου», έτσι περιγράφει τη νέα GLC ο Jörg Bartels, Head of Overall Vehicle Integration. «Με το υψηλό επίπεδο άνεσης ανάρτησης και την εντυπωσιακή συνολική ακουστική, η GLC είναι εξαιρετικός σύντροφος σε μακρινές διαδρομές και πολύ απολαυστική στην οδήγηση. Όσον αφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά SUV, το άκρως πρωτοποριακό μας «διαφανές καπό» εξασφαλίζει αυξημένη αντίληψη του περιβάλλοντος όταν οδηγείτε εκτός δρόμου, για παράδειγμα. Για τη ρυμούλκηση, έχουμε εισαγάγει για πρώτη φορά μια βελτιστοποιημένη λειτουργία σχεδιασμού διαδρομής και υποβοήθησης σταθεροποίησης ρυμουλκούμενου σε ελιγμούς.»

Σχεδίαση: «Αισθαντική καθαρότητα», νοημοσύνη και συναίσθημα

Η νέα GLC είναι αμέσως αναγνωρίσιμη ως μέλος της οικογένειας Mercedes-Benz SUV. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει τη γραμμή AVANTGARDE εξωτερικού με το πακέτο Χρωμίου με πλαίσια παραθύρων χρωμίου και μια νέα τεχνική προστασία κάτω μέρους με εμφάνιση χρωμίου, προσθέτοντας εντυπωσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και αναδεικνύοντας τις μοναδικές αναλογίες του οχήματος. Ένα από τα καθοριστικά σχεδιαστικά στοιχεία της GLC είναι το επανασχεδιασμένο μπροστινό τμήμα, με προβολείς που ενσωματώνονται απευθείας στη μάσκα ψυγείου, για να τονίζουν το πλάτος του οχήματος, και τη νέα μάσκα ψυγείου της γραμμής AVANTGARDE εξωτερικού, η οποία διαθέτει πλέον πλαίσιο χρωμίου και μία σπορτίφ γρίλια σε ματ γκρι χρώμα με διακοσμητικά στοιχεία χρωμίου. Η AMG Line περιλαμβάνει τη μάσκα ψυγείου με μοτίβο Mercedes-Benz.

«Η νέα GLC συνεχίζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία μας με την αισθαντική της καθαρότητα και, όπως ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο SUV, αποπνέει νοημοσύνη και συναίσθημα», λέει ο Gorden Wagener, Chief Design Officer της Mercedes-Benz AG. «Με την όμορφη εμφάνιση και την εξαιρετική της κομψότητα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη πολυτέλεια που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Mercedes‑Benz.»

Η σχεδίαση του αμαξώματος χαρακτηρίζεται από εκτενείς, εντυπωσιακές επιφάνειες που εμπλουτίζονται με όμορφα διαμορφωμένες ακμές στις πλευρές. Έτσι, τονίζονται οι θόλοι των τροχών και επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ κομψότητας και εκτός δρόμου επιδόσεων. Οι επενδύσεις των θόλων τροχών στο χρώμα του οχήματος διατίθενται για πρώτη φορά από τη γραμμή εξοπλισμού AMG και επάνω, για να τονίζουν το σπορ χαρακτήρα της AMG Line, προαιρετικά σε συνδυασμό με μεικτά ελαστικά. Επίσης προαιρετικά, διατίθενται τα σκαλοπάτια επιβίβασης EASY-ENTRY και, από τη γραμμή εξοπλισμού AMG και επάνω, το πακέτο Night.

Άλλα χαρακτηριστικά που συντελούν στη σπορ, επιβλητική εμφάνιση είναι το φαρδύ μετατρόχιο και οι επίπεδες ζάντες 18 έως 20 ιντσών. Αρκετοί από τους εργοστασιακά διαθέσιμους τροχούς διαθέτουν μοντέρνα σχεδίαση με πολύ γυαλιστερό φινίρισμα και δίχρωμες επιφάνειες, ενώ είναι και αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι.

Τα νέα πίσω φώτα δύο τμημάτων έχουν εσωτερικό με τρισδιάστατη σχεδίαση και τονίζουν το πλάτος του πίσω τμήματος, όπου υπάρχει και μια τεχνική προστασία κάτω μέρους με εμφάνιση χρωμίου, στην οποία ενσωματώνονται οι επίσης χρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης.

Εσωτερικό: μοντέρνα, σπορτίφ πολυτέλεια

Καλώς ήρθατε στην μοντέρνα, σπορτίφ πολυτέλεια της Mercedes-Benz. Αυτό το μήνυμα μεταδίδει το εσωτερικό της νέας GLC με εξοπλισμό AVANTGARDE Line χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Το ταμπλό οργάνων είναι σαφώς διαρθρωμένο. Το επάνω τμήμα μοιάζει με φτερό και διαθέτει νέα, επίπεδα στρογγυλά στόμια αεραγωγών που θυμίζουν τα αεροδυναμικά καλύμματα κινητήρα αεροσκάφους, ενώ το κάτω τμήμα εκτείνεται με τον πλούσιο διάκοσμό του αρμονικά μέχρι την κεντρική κονσόλα. Η υψηλής ανάλυσης οθόνη LCD 12,3 ιντσών (31,2 cm) στη θέση του οδηγού μοιάζει να αιωρείται ελεύθερα μπροστά από το ταμπλό σε σχήμα φτερού. Η κεντρική οθόνη 11,9 ιντσών (30,2 cm) ορθώνεται αρμονικά από την κεντρική κονσόλα, χωρίς καθόλου ενώσεις, και μοιάζει επίσης να αιωρείται πάνω από τον διάκοσμο του ταμπλό. Όπως το ταμπλό οργάνων, έτσι και η οθόνη είναι ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό.

Τα δύο άκρα του ταμπλό οργάνων πλαισιώνονται από τη μοντέρνα, εξαιρετικά λιτή σχεδίαση των επενδύσεων των θυρών. Αντανακλώντας τη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, το μπροστινό της τμήμα αποκτά τη μορφή ενός μεταλλικού στοιχείου προηγμένης τεχνολογίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρολαβή και περικλείει τα χειριστήρια των ηλεκτρικών παραθύρων. Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό είναι η μονάδα χειρισμού με τα ενσωματωμένα χειριστήρια ρύθμισης για τα καθίσματα και τη λαβή ανοίγματος πόρτας.

Η πρωτοποριακή σχεδίαση των καθισμάτων της νέας GLC παίζει με τις επίπεδες και καμπύλες επιφάνειες, χαρίζοντας οπτική ελαφρότητα. Τα προσκέφαλα και η καλυμμένη σύνδεσή τους με την πλάτη του καθίσματος έχουν επανασχεδιαστεί. Η νέα GLC διατίθεται με δερμάτινο ταμπλό οργάνων και ακμές παραθύρων σε εμφάνιση δέρματος νάπα (προαιρετικά, βασικός εξοπλισμός στη γραμμή AMG). Ορισμένα διακοσμητικά στοιχεία διαθέτουν καινοτόμες επιφάνειες όπως, μεταξύ άλλων, οι νέες επενδύσεις ξύλου με ανοικτούς πόρους σε καφέ αποχρώσεις, καθώς και μια επένδυση μαύρου ξύλου με ανοικτούς πόρους που ενσωματώνει ένα λεπτό ένθετο αλουμινίου κατά μήκος του ταμπλό.

Φιλοσοφία διαστάσεων και πρακτικά χαρακτηριστικά: Εξαιρετική καθημερινή πρακτικότητα

Οι βασικές διαστάσεις της νέας GLC δίνουν έμφαση στην ακόμα πιο δυναμική και επιβλητική εμφάνιση του SUV. Με μήκος 4.716 mm, είναι 60 mm μακρύτερη και 4 mm χαμηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο. Τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί κατά 6 mm μπροστά (τώρα: 1627 mm) και 23 mm πίσω (τώρα: 1640 mm). Το μεγαλύτερο μήκος του οχήματος λειτουργεί προς όφελος του μεταξονίου καθώς και των μπροστινών και πίσω προβόλων. Το πλάτος οχήματος του οχήματος έχει διατηρηθεί στα 1.890 mm.

Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών επωφελείται από τον μακρύτερο πίσω πρόβολο και αυξάνεται σημαντικά στα 620 λίτρα (+70 λίτρα σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο), γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στην καθημερινότητα, στις οικογενειακές διακοπές ή τις περιστασιακές μεταφορικές ανάγκες. Στον βασικό εξοπλισμό της GLC περιλαμβάνεται το πίσω καπό EASY-PACK, το οποίο ανοίγει και κλείνει άνετα με το πάτημα ενός κουμπιού: πατώντας το κουμπί στο κλειδί του οχήματος, τον διακόπτη στην πόρτα οδηγού ή τη λαβή απασφάλισης στο πίσω καπό.

Βελτιωμένη αεροδυναμική: Cd = 0,29

Στην πλέον ευνοϊκή αεροδυναμική διαμόρφωση, ο συντελεστής οπισθέλκουσας της GLC είναι μόλις Cd = 0,29, βελτιωμένος κατά δύο δέκατα από το προηγούμενο μοντέλο (Cd = 0,31) – μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για SUV με συμβατικό σύστημα κίνησης. Η βελτίωση της οπισθέλκουσας και του αεροδυναμικού θορύβου επιτεύχθηκε χάρη σε εκτενείς ψηφιακές προσομοιώσεις (Computational Fluid Dynamics
– Υπολογιστική Ρευστοδυναμική), καθώς και δοκιμές με πραγματικά οχήματα στην αεροακουστική-αεροδυναμική σήραγγα.

Στη βελτίωση της αεροδυναμικής της νέας GLC συντελούν πολλοί παράγοντες. Τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Σύστημα ελέγχου αέρα δύο επιπέδων (μάσκα ψυγείου και μπροστινή ποδιά) με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη βασική θέση αερισμού για μέγιστη αεροδυναμική απόδοση
 • Ιδανικά τοποθετημένοι και αεροδυναμικά/αεροακουστικά βελτιστοποιημένοι καθρέφτες στις ακμές των παραθύρων
 • Αεροδυναμικός σχεδιασμός της αεροτομής οροφής και των ενσωματωμένες πλευρικές αεροτομές
 • Πλευρικές λεπτές αεροτομές στα πίσω φώτα
 • Βελτιστοποιημένες αεροτομές τροχών εμπρός και πίσω
 • Αεροδυναμική επένδυση στους βραχίονες ανάρτησης (σε χαλύβδινη ανάρτηση)
 • Βελτιστοποιημένος σχεδιασμός των πλαισίων υποδαπέδου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα για τους διάφορους τύπους κινητήρων
 • Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένοι τροχοί
 • Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη ανάρτηση, η οποία χαμηλώνει στο πρόγραμμα οδήγησης Eco

 

Η νέα GLC είναι ένα ευχάριστα αθόρυβο όχημα με εκπληκτικά ήρεμο περιβάλλον και χαμηλή στάθμη αεροδυναμικού θορύβου και θορύβου κύλισης. Αυτό επιτεύχθηκε με ακουστική βελτιστοποίηση του κελύφους του αμαξώματος και εξελιγμένη ηχομόνωση – για παράδειγμα, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται μια ηχομονωτική μεμβράνη στο παρμπρίζ. Ακόμα υψηλότερες προσδοκίες άνεσης ικανοποιεί το προαιρετικό ηχομονωτικό και θερμομονωτικό τζάμι.

Εξοπλισμός ανέσεων: βελτιώσεις σε πολλές λεπτομέρειες

Το διαλειτουργικό σύστημα ENERGIZING δικτυώνει διάφορα συστήματα άνεσης, για να παρέχει μια πιο αποδοτική οδηγική εμπειρία. Το προαιρετικό πακέτο ENERGIZING Plus ενεργοποιεί τα συστήματα με το πάτημα ενός κουμπιού ή με φωνητική εντολή και τα συνδυάζει σε έως και επτά προγράμματα άνεσης που προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες. Ταυτόχρονα, το σύστημα δημιουργεί αντίστοιχη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο, λόγου χάρη αναζωογονητική σε περίπτωση κόπωσης ή χαλαρωτική εάν το επίπεδο stress είναι υψηλό. Το ENERGIZING COACH προτείνει μάλιστα το κατάλληλο πρόγραμμα τονωτικής άσκησης ή ευεξίας με βάση τα δεδομένα του οχήματος ή της διαδρομής. O ευφυής αλγόριθμος συνυπολογίζει επίσης πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ύπνου και το επίπεδο άγχους εάν ο οδηγός έχει κατάλληλη wearable συσκευή.

Το πακέτο AIR-BALANCE περιλαμβάνεται επίσης στο πακέτο ENERGIZING Plus και προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία διακριτικού αρωματικού στο εσωτερικό – σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάλογα με τη διάθεση. Επιπλέον, με τον αναζωογονητικό ιοντισμό και το φιλτράρισμα του εξωτερικού και εσωτερικού αέρα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και εντείνει την αίσθηση ευεξίας. Το προαιρετικό σύστημα ENERGIZING AIR CONTROL παρακολουθεί έξυπνα την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του οχήματος. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί αισθητήρες ποιότητας αέρα και λεπτών σωματιδίων και, σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών, το σύστημα κλιματισμού περνάει σε λειτουργία ανακύκλωσης αέρα. Ένα φίλτρο δύο σταδίων μπορεί επιπλέον να φιλτράρει τη λεπτή σκόνη και μεγάλο ποσοστό ρύπων από τον αέρα.

Η νέα GLC διατίθεται με τη νέα πανοραμική οροφή ως προαιρετικό εξοπλισμό. Η επενδυμένη εγκάρσια δοκός είναι λεπτότερη από ό,τι στην προηγούμενη έκδοση, παρέχοντας μια σχεδόν απρόσκοπτη θέα μέσα από το μεγαλύτερη γυάλινη επιφάνεια της οροφής. Όταν χρειάζεται, η πανοραμική ηλιοροφή μπορεί να καλυφθεί με ένα ρολό σκίασης.

Βασικό μοντέλο: σημαντικά αναβαθμισμένο

Με βάση την στρατηγική πολυτέλειας της Mercedes-Benz, ο βασικός εξοπλισμός της νέας GLC έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και προσφέρει στον πελάτη εξαρχής ένα ιδιαίτερα ελκυστικό όχημα. Η γραμμή AVANTGARDE, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό καθώς και δημοφιλή χαρακτηριστικά όπως οι μεγάλες οθόνες, η ενσωμάτωση smartphone, η ασύρματη φόρτιση και τα θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα.

Επιπλέον, η λογική των πακέτων έχει απλουστευθεί σημαντικά, ώστε να διευκολύνεται η επιλογή μεταξύ των πολυάριθμων μεμονωμένων προαιρετικών στοιχείων. Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που παραγγέλνονται συχνά μαζί έχουν ομαδοποιηθεί πλέον σε πακέτα εξοπλισμού με βάση τις πραγματικές προτιμήσεις των πελατών. Απομένουν πολύ λίγα διαθέσιμα λειτουργικά προαιρετικά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται σε πακέτα. Όσον αφορά στις σχεδιαστικές επιλογές, όπως το χρώμα βαφής, οι επενδύσεις, ο διάκοσμος και οι τροχοί, οι πελάτες μας μπορούν να διαμορφώνουν τα οχήματά τους εξατομικευμένα όπως και πριν.

Κινητήρες: συστηματικά εξηλεκτρισμένα τετρακύλινδρα μηχανικά σύνολα

Η νέα GLC διατίθεται μόνον ως υβριδικό όχημα, είτε ως plug-in υβριδικό μοντέλο είτε ως ήπιο υβριδικό με τεχνολογία 48 volt και ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG). Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει αποκλειστικά τετρακύλινδρους κινητήρες από την τρέχουσα οικογένεια αρθρωτών κινητήρων (FAME) της Mercedes-Benz. Αντίστοιχα, με τον εξηλεκτρισμό βάσει αναγκών, η γκάμα κινητήρων συμβάλλει σημαντικά στην ευελιξία του διεθνούς δικτύου παραγωγής. Τέσσερις από αυτούς τους κινητήρες είναι ήπιες υβριδικές μονάδες που ενισχύονται έξυπνα στις χαμηλές στροφές από μια ενσωματωμένη μίζα-δυναμό δεύτερης γενιάς (ISG). Τρεις ακόμη εκδόσεις κινητήρων είναι πλήρως υβριδικές μονάδες με πρόσθετη ηλεκτρική ισχύ 100 kW και ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων.

Η ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG) εξασφαλίζει άριστη απόδοση ενέργειας. Το σύστημα περιλαμβάνει το ηλεκτρικό κύκλωμα 48 volt, το οποίο επιτρέπει λειτουργίες όπως «κύλιση», ενίσχυση ή ανάκτηση ενέργειας και, ως εκ τούτου, σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου. Επιπλέον, η εκκίνηση των κινητήρων γίνεται πολύ γρήγορα και άνετα χάρη στην ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG), με αποτέλεσμα η λειτουργία Start-Stop να είναι σχεδόν ανεπαίσθητη για τον οδηγό, όπως και η μετάβαση από την ελεύθερη κύλιση με απενεργοποιημένο κινητήρα στην έντονη επιτάχυνση με ισχύ από τον κινητήρα. Στο ρελαντί, η έξυπνη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ενσωματωμένη μίζα-δυναμό και τον κινητήρα εσωτερικής καύσης φροντίζει για εξαιρετικά ομαλή λειτουργία.

Υβριδικά plug-in μοντέλα: Ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων (WLTP)

Η GLC έχει επίσης αποκτήσει το plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης τέταρτης γενιάς. Αξιοποιώντας τους ίδιους βασικούς κινητήρες, ο εξηλεκτρισμός έχει κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα. Με ηλεκτρική ισχύ πλέον 100 kW, ροπή στρέψης 440 Nm και συνολική ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων (WLTP), οι καθημερινές διαδρομές μπορούν ουσιαστικά να γίνονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά. Το βελτιωμένο υβριδικό πρόγραμμα οδήγησης φροντίζει για ηλεκτρική οδήγηση στα τμήματα της διαδρομής που ενδείκνυνται περισσότερο. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική οδήγηση έχει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες διαδρομές εντός αστικών περιοχών. Είτε με έναν από τους δύο βενζινοκινητήρες είτε με τον πετρελαιοκινητήρα, τα plug-in υβριδικά οχήματα, δεν είναι απλώς πολύ αποδοτικά, αλλά και εξαιρετικά δυναμικά στην οδήγηση.

Δύο προγράμματα οδήγησης επιτρέπουν στον οδηγό να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του συστήματος κίνησης plug-in άκρως στοχευμένα:

 • BATTERY HOLD: Προτεραιότητα δίνεται στη διατήρηση της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης, π.χ. όταν έχει προγραμματιστεί για αργότερα οδήγηση στο κέντρο της πόλης ή σε ζώνη χαμηλών εκπομπών. Το υβριδικό σύστημα κίνησης επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και την απόσταση.
 • ELECTRIC: Ηλεκτρική οδήγηση έως 140 km/h, ρυθμιζόμενη ανάκτηση ενέργειας, ενεργοποίηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μετά το σημείο πίεσης του πεντάλ γκαζιού.

 

Εάν η στρατηγική λειτουργίας βάσει διαδρομής ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε από τους δύο τρόπους οδήγησης, τα δεδομένα σχετικά με την αναμενόμενη διαδρομή αξιολογούνται όταν είναι ενεργή η καθοδήγηση διαδρομής. Λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως τα δεδομένα πλοήγησης, η τοπογραφία, τα όρια ταχύτητας και οι συνθήκες κυκλοφορίας σε ολόκληρη την προγραμματισμένη διαδρομή. Με τη στρατηγική λειτουργίας βάσει διαδρομής, οι δύο μορφές ενέργειας του υβριδικού οχήματος μπορούν να κατανέμονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σύστημα ελέγχου επιλέγει αυτόματα το καταλληλότερο πρόγραμμα, ώστε να επηρεάζεται στοχευμένα η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να εξοικονομηθεί για ηλεκτρική οδήγηση, ώστε να είναι δυνατή η αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση στο κέντρο της πόλης ή σε περιβαλλοντικές ζώνες.

Στα προγράμματα οδήγησης HYBRID και ELECTRIC, καθώς και BATTERY HOLD, το σύστημα υποβοήθησης ECO αξιολογεί επίσης τα δεδομένα της διαδρομής και υποστηρίζει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και ανάκτηση ενέργειας ανάλογα με τη διαδρομή. Εάν ο χάρτης πλοήγησης ή οι αισθητήρες και οι κάμερες ανιχνεύσουν, για παράδειγμα, έναν κυκλικό κόμβο, μια στροφή φουρκέτα, μια κλειστή στροφή, μια διασταύρωση, μια ανηφόρα, ένα προπορευόμενο όχημα ή κάποιο όριο ταχύτητας, το σύστημα υποβοήθησης ECO υπολογίζει τη βέλτιστη ταχύτητα του οχήματος με βάση την απόσταση, την ταχύτητα και την κλίση.

Οι plug-in υβριδικές εκδόσεις της νέας GLC έχουν μια απτική (ενεργή) μονάδα πεντάλ γκαζιού. Στο πρόγραμμα οδήγησης ELECTRIC, η μονάδα σηματοδοτεί τη μετάβαση από την ηλεκτρική οδήγηση στην οδήγηση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μέσω ενός αισθητού σημείου πίεσης. Μόλις πατηθεί το πεντάλ γκαζιού πέρα από το συγκεκριμένο σημείο πίεσης, τίθεται σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παρέχοντας πρόσθετη ροπή στρέψης.

Ο προσομοιωτής αυτονομίας: η ένδειξη ηλεκτρικής αυτονομίας

Για πολλούς καταναλωτές, η ηλεκτρική αυτονομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν επιλέγουν ηλεκτροκίνητο όχημα. Η Mercedes-Benz βοηθά τους πελάτες της να ανακαλύψουν εύκολα πώς επιδρούν οι επιμέρους συνθήκες λειτουργίας στην πραγματική ηλεκτρική αυτονομία.

Όσον αφορά την GLC, μπορούν να συνδυάζονται διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, το προφίλ διαδρομής και οι απαιτήσεις κλιματισμού, ώστε να διαπιστώνουν με μια ματιά τι αυτονομία μπορούν να αναμένουν οι πελάτες στην καθημερινή τους οδήγηση. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές σε ποιες συνθήκες μπορεί να αποκλίνει η πραγματική ηλεκτρική αυτονομία από την πιστοποιημένη τιμή.

Σαφώς πιο ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης

Η υψηλή πυκνότητα ισχύος της υβριδικής μονάδας κίνησης παρέχεται από έναν σύγχρονο κινητήρα μόνιμης διέγερσης. Η μέγιστη ροπή 440 Nm του ηλεκτρικού κινητήρα είναι αμέσως διαθέσιμη προσφέροντας έτσι γρήγορη εκκίνηση και δυναμική απόδοση κατά την οδήγηση. Η ηλεκτρική ισχύς είναι διαθέσιμη έως το όριο των 140 km/h. Στη νέα GLC, η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομηχανικό ενισχυτή φρένων, ο οποίος ελέγχει αυτόματα την ευέλικτη μετάβαση από την υδραυλική πέδηση στην ανάκτηση ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, εξασφαλίζοντας έτσι πάντα τη βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας. Κατά συνέπεια, η μέγιστη ισχύς ανάκτησης έως και 100 kW μπορεί να επιτευχθεί συχνότερα από ό,τι με ένα συμβατικό, αμιγώς υδραυλικό σύστημα πέδησης.

Η μπαταρία υψηλής τάσης έχει αναπτυχθεί εσωτερικά από τη Mercedes-Benz και έχει συνολική χωρητικότητα 31,2 kWh. Ακόμη και αν έχει αδειάσει εντελώς η μπαταρία, μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως σε περίπου 30 λεπτά με τον προαιρετικό φορτιστή συνεχούς ρεύματος 60 kW. Για τη φόρτιση με τριφασικό ρεύμα σε wallbox συνδεδεμένο με το οικιακό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος διατίθεται ένας τυποποιημένος φορτιστής 11 kW (ανάλογα με την αγορά).

 

 

Η γκάμα των ήπιων υβριδικών μοντέλων:

 

    GLC 200 4MATIC GLC 300 4MATIC GLC 220 d 4MATIC GLC 220 d 4MATIC
Κυβισμός cc 1.999 1.999 1.993 1.993
Ισχύς kW/hp 150/204 190/258 145/197 198/269
σε σ.α.λ. 5.800-6.100 5.800 3.600 4.200
Πρόσθ. ισχύς (ενίσχυση) kW/hp 17/23 17/23 17/23 17/23
Μέγ. ροπή στρέψης Nm 320 400 440 550
σε σ.α.λ. 1.800-4.000 2.000-3.200 1.800-2.800 1.800-2.200
Πρόσθ. ροπή (ενίσχυση) Nm 200 200 200 200
Κατανάλωση καυσίμου σε συνδ. κύκλο (WLTP)[1] l/100 km 8,2-7,3 8,2-7,3 5,9-5,2 6,2-5,6
Εκπομπές CO2 σε συνδυασμένο κύκλο (WLTP)1 g/km 186-167 186-167 155-136 163-146
Επιτάχυνση
0-100 χλμ./ώρα
δευτ. 7,8 6,2 8,0 6,3
Τελική ταχύτητα km/h 221 240 219 243

 

 

Η γκάμα plug-in υβριδικών μοντέλων:

 

    GLC 300 e 4MATIC GLC 400 e 4MATIC GLC 300 de 4MATIC
    Βενζινοκινητήρες Πετρέλαιο
Κυβισμός cc 1.999 1.999 Αναμενόμενη έναρξη πωλήσεων στις 25/11/2022.
Ονομαστική ισχύς βενζινοκινητήρα/πετρελαιοκινητήρα kW/hp 150/204 185/252
σε σ.α.λ. 6.100 5.800
Ονομαστική ροπή στρέψης βενζινοκινητήρα/πετρελαιοκινητήρα Nm 320 400
σε σ.α.λ. 2.000-4.000 2.000-3.200
Ονομαστική ισχύς, ηλεκτροκινητήρα kW 100 100
Ονομαστική ροπή στρέψης, ηλεκτροκινητήρα Nm 440 440
Ισχύς συστήματος kW/hp 230/313 280/381
Ροπή συστήματος Nm 550 650
Ονομαστική χωρητικότητα μπαταρίας kWh 31,2 31,2
Τελική ταχύτητα km/h 218 237
Τελική ταχύτητα, ηλεκτροκίνηση km/h 140 140
Επιτάχυνση
0-100 χλμ./ώρα
δευτ. 6,7 5,6

 

Κατανάλωση καυσίμου σε συνδυασμένο κύκλο, σταθμισμένη (WLTP)[2] l/100 km 0,8-0,6 0,8-0,6  
Εκπομπές CO2 σε συνδυασμένο κύκλο, σταθμισμένες (WLTP)2 g/km 19-14 19-14
Κατανάλωση ρεύματος σε συνδυασμένο κύκλο, σταθμισμένη (WLTP)[3] kWh/100 km 26,8-24,0 26,8-24,0
Ηλεκτρική αυτονομία (EAER συνδ. κύκλος) (WLTP)3 km 104-120 104-120

Ανάρτηση: Ευκινησία και ασφάλεια

Τα βασικά εξαρτήματα του δυναμικά σχεδιασμένου συστήματος ανάρτησης της GLC είναι ένας νέος άξονας τεσσάρων συνδέσμων μπροστά και μια ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, τοποθετημένη σε υποπλαίσιο, πίσω. Η ανάρτηση του βασικού εξοπλισμού παρέχει κορυφαία άνεση, χαμηλή στάθμη θορύβου, ευέλικτη οδική συμπεριφορά και οδηγική απόλαυση. Διαθέτει σύστημα απόσβεσης εξαρτώμενο από το πλάτος. Προαιρετικά, η νέα GLC διατίθεται με το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού, το οποίο περιλαμβάνει αερανάρτηση AIRMATIC και σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα. Η αερανάρτηση AIRMATIC είναι εξοπλισμένη με μεταβλητά ρυθμιζόμενη απόσβεση. Τα plug-in υβριδικά μοντέλα διαθέτουν αερανάρτηση και σύστημα ρύθμισης ύψους ανάρτησης στον πίσω άξονα ως βασικό εξοπλισμό. Προαιρετικά διατίθεται το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού Offroad, το οποίο αυξάνει την απόσταση από το έδαφος κατά 20 χιλιοστά και περιλαμβάνει προστατευτικό αντισφήνωσης και προστασία υποδαπέδου. Σε συνδυασμό με την AMG Line εξωτερικού, η GLC αποκτά σπορ ανάρτηση.

Η νέα GLC είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και σταθερή, χάρη στο προαιρετικό σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα σε συνδυασμό με την πιο άμεση σχέση μετάδοσης του συστήματος διεύθυνσης στον μπροστινό άξονα. Η γωνία διεύθυνσης στον πίσω άξονα είναι έως 4,5 μοίρες. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος στροφής μειώνεται κατά 80 εκατοστά στα 11,0 μέτρα. Επιπλέον, ο οδηγός κάνει λιγότερες περιστροφές του τιμονιού από τέρμα σε τέρμα.

Σε ταχύτητες κάτω από 60 km/h, οι πίσω τροχοί στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους μπροστινούς τροχούς, ενώ κατά την στάθμευση έως και 4,5 μοίρες αντίθετα προς τη γωνία μπροστινού άξονα. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, το μεταξόνιο ουσιαστικά «κονταίνει» και το αυτοκίνητο γίνεται πιο ευκίνητο και ευέλικτο. Με ταχύτητα 60 km/h και άνω, οι πίσω τροχοί στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς τροχούς κατά έως 4,5 μοίρες. Αυτή η αύξηση πρακτικά του μεταξονίου έχει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα όπως η βελτιωμένη ευστάθεια και ασφάλεια κατά την οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, τις γρήγορες αλλαγές λωρίδας ή τους αιφνίδιους ελιγμούς αποφυγής. Επιπλέον, στη διάρκεια δυναμικών ελιγμών, όπως κατά την οδήγηση σε επαρχιακό δρόμο, απαιτούνται σημαντικά λιγότερες κινήσεις του τιμονιού, ενώ το όχημα ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις εντολές του.

Συστήματα υποβοήθησης τελευταίας τεχνολογίας: στο πλευρό του οδηγού

Το τελευταίας γενιάς πακέτο υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει νέες και εξελιγμένες λειτουργίες, οι οποίες ξεκουράζουν τον οδηγό σε καθημερινές καταστάσεις φροντίζοντας για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση. Όταν προκύπτει κίνδυνος, τα συστήματα υποβοήθησης μπορούν να αντιδρούν σε επικείμενες συγκρούσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατάστασης. Πολλές προηγμένες λειτουργίες μπορούν να κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή. Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, για παράδειγμα, μπορεί πλέον να αντιδρά σε ακινητοποιημένα οχήματα στο δρόμο με ταχύτητες έως και 100 km/h (προηγουμένως 60 km/h). Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του ενεργού συστήματος υποβοήθησης διεύθυνσης είναι η ανίχνευση λωρίδας κυκλοφορίας με μια επιπλέον κάμερα 360 μοιρών, η οποία προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε χαμηλές ταχύτητες, π.χ. όταν σχηματίζεται λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας αναγνωρίζει και τις πινακίδες σε γέφυρες σήμανσης, τα σήματα οδικών έργων, καθώς και τα συμβατικά σήματα ορίων ταχύτητας. Το σύστημα αναγνωρίζει ακόμη και προσωρινά σήματα όπως «ολισθηρό οδόστρωμα» χάρη στην αξιολόγηση που πραγματοποιούν όλοι οι αισθητήρες του οχήματος. Οι λειτουργίες προειδοποίησης πινακίδας stop και κόκκινου φωτεινού σηματοδότη είναι νέες.

Υπερσύγχρονα συστήματα στάθμευσης: Υποστήριξη κατά τους ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα

Χάρη στους ισχυρότερους αισθητήρες περιβάλλοντος, τα συστήματα στάθμευσης μπορούν να υποστηρίζουν καλύτερα τον οδηγό κατά τους ελιγμούς, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια και την άνεση. Η ενσωμάτωση στο MBUX κάνει τη λειτουργία πιο διαισθητική και υποστηρίζεται από την οπτική προβολή. Το προαιρετικό σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα είναι ενσωματωμένο στα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης και ο υπολογισμός των λωρίδων έχει προσαρμοστεί αντίστοιχα. Επιπλέον, διατίθενται λειτουργίες πέδησης έκτακτης ανάγκης για την προστασία των άλλων χρηστών του δρόμου, οι οποίες μπορούν να αυξάνουν την οδική ασφάλεια.

Το νέο πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών και οι λειτουργίες του ενεργού συστήματος υποβοήθησης στάθμευσης με PARKTRONIC διατίθενται προαιρετικά. Προσφέρει την καλύτερη δυνατή συνολική ορατότητα και διευκολύνει τη διαδικασία στάθμευσης, μεταξύ άλλων με υποβοήθηση της εισόδου και εξόδου από θέσεις στάθμευσης. Η κεντρική οθόνη δείχνει με σαφήνεια το άμεσο περιβάλλοντα χώρο του οχήματος κατά τη στάθμευση ή τους ελιγμούς. Η οθόνη προβάλλει τέσσερις επιμέρους εικόνες κάμερας από μπροστά, πίσω και τις δύο πλευρές του οχήματος, και περιλαμβάνει μια εικονική πανοραμική άποψη. Επιπλέον, η οθόνη εμφανίζει διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως η πρόσθια, η οπίσθια ή λειτουργίας ρυμουλκούμενου. Ο οδηγός αποφασίζει εάν θα σταθμεύσει ο ίδιος ή εάν θα αναθέσει τον έλεγχο στο ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης.

DIGITAL LIGHT: εξαιρετική απόδοση με προαιρετικές λειτουργίες προβολής

Η νέα GLC διαθέτει προβολείς LED High Performance στον βασικό της εξοπλισμό. Το σύστημα DIGITAL LIGHT διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός. Αυτή η επαναστατική τεχνολογία προβολέων χάρη στη δυναμική και την ακρίβεια φωτισμού δημιουργεί σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες για υψηλής ανάλυσης και στοχευμένη κατανομή του φωτός ανάλογα με τις συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι η άριστη ορατότητα για τον οδηγό χωρίς να επηρεάζεται η ορατότητα των άλλων χρηστών του δρόμου.

Εκτός δρόμου με την GLC

Όπως και η προηγούμενη, έτσι και η νέα GLC έχει επίσης σχεδιαστεί σαφώς για οδήγηση εκτός δρόμου και έχει εξοπλιστεί κατάλληλα με διάφορα νέα χαρακτηριστικά και συστήματα. Ο βασικός της εξοπλισμός περιλαμβάνει πρόγραμμα οδήγησης εκτός δρόμου και σύστημα DSR (Downhill Speed Regulation). Τα plug-in μοντέλα της νέας GLC προσφέρουν ήδη μια οδηγική εμπειρία του μέλλοντος: πλήρως ηλεκτρική οδήγηση εκτός δρόμου. Αυτό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: δεδομένου ότι η πλήρης ροπή στρέψης των 440 Nm του ηλεκτρικού κινητήρα είναι διαθέσιμη από την εκκίνηση, η ισχύς του ελέγχεται πολύ εύκολα ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξαιρετικά ακριβής και ελεγχόμενη οδήγηση ακόμη και σε δύσκολο έδαφος. Επιπλέον, επειδή ο ηλεκτρικός κινητήρας καταναλώνει ενέργεια μόνο όταν κινείται πραγματικά το όχημα, και η ζήτηση ισχύος είναι συγκριτικά χαμηλή όταν το όχημα κινείται αργά, όπως όταν βρίσκεται εκτός δρόμου, η διάρκεια της αμιγώς ηλεκτρικής οδήγησης είναι πολύ μεγάλη ακόμη και σε απαιτητικό έδαφος.

Στο πρόγραμμα οδήγησης off-road, η GLC με κάμερα 360 μοιρών προσφέρει ένα «διαφανές καπό» (προαιρετικός εξοπλισμός): η κεντρική οθόνη δείχνει μια εικονική άποψη κάτω από το μπροστινό μέρος του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των μπροστινών τροχών και της γωνίας τους. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο αφού επιτρέπει στον οδηγό να αναγνωρίζει πολύ έγκαιρα τυχόν εμπόδια, όπως μεγάλες πέτρες ή βαθιές λακκούβες, στην πορεία του.

Η νέα οθόνη off-road χρησιμοποιεί τις δύο οθόνες για τη σαφή παρουσίαση πληροφοριών, δυνατοτήτων χειρισμού και λειτουργιών. Μεταξύ άλλων, η οθόνη του οδηγού προβάλλει ανηφόρες, κατηφόρες, πλάγιες κλίσεις, υψόμετρο, γεωγραφικές συντεταγμένες και πυξίδα, καθώς και ταχύτητα οδήγησης και στροφές κινητήρα όταν λειτουργεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, η κεντρική οθόνη δείχνει, για παράδειγμα, την τρέχουσα θέση του SUV στο έδαφος, καθώς και τη γωνία διεύθυνσης των εμπρόσθιων τροχών και, εάν το σύστημα διεύθυνσης των οπίσθιων τροχών είναι διαθέσιμο, την κατεύθυνση διεύθυνσης των πίσω τροχών. Όλες οι λειτουργίες οδήγησης που σχετίζονται με την εκτός δρόμου κίνηση μπορούν να ελέγχονται πολύ εύκολα από μία οθόνη.

Το πακέτο μηχανικού εξοπλισμού (προαιρετικός εξοπλισμός) με αερανάρτηση AIRMATIC, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ρύθμισης ύψους ανάρτησης και διεύθυνσης πίσω άξονα, προσφέρει πρόσθετα οφέλη άνεσης και κατά την οδήγηση εκτός δρόμου. Για παράδειγμα, η αερανάρτηση AIRMATIC εξασφαλίζει μεγάλη απόσταση από το έδαφος εκτός δρόμου, ανεξάρτητα από το φορτίο, και μεγάλη διαδρομή της ανάρτησης για καλύτερη πρόσφυση. Το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη διευθυντικότητα εκτός δρόμου.

Μενού ρυμουλκούμενου και σχεδιασμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο

Η GLC παρέχει δυνατότητα ρυμούλκησης και η νέα έκδοση έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολότερη και ασφαλέστερη οδήγηση ρυμουλκού – ρυμουλκουμενου. Ο σχεδιασμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο για το σύστημα πλοήγησης είναι ένα νέο χαρακτηριστικό: στην κεντρική οθόνη, μπορούν να σχεδιάζονται διαδρομές, οι οποίες είναι κατάλληλες για οδήγηση με ρυμουλκούμενο που έχει προκαθοριστεί. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιασμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο λαμβάνει υπόψη για παράδειγμα τα πλάτη και τα ύψη διέλευσης. Το ρυμουλκούμενο προσδιορίζεται μέσω του μενού ρυμουλκούμενου στο MBUX. Μόλις συνδεθεί η σφαιρική κεφαλή και υπάρξει ηλεκτρική σύνδεση, το σύστημα ρωτά σχετικά με τη χρήση του συνδέσμου ρυμουλκούμενου: θα είναι μικρό ρυμουλκούμενο; Ή μεγαλύτερο, όπως τροχόσπιτο ή τρέιλερ μεταφοράς αλόγων; Ή έχει τοποθετηθεί φορέας ποδηλάτων; Ο σχεδιασμός διαδρομής με ρυμουλκούμενο συνυπολογίζει όλες αυτές τις πληροφορίες. Στόχος αυτών και πολλών άλλων προηγμένων λειτουργιών για τη λειτουργία ρυμούλκησης είναι να καταστεί η ρυμούλκηση όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και ευχάριστη. Η τετρακίνηση 4MATIC παρέχει εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε επιφάνεια.

Η βελτιωμένη υποβοήθηση σταθεροποίησης ρυμουλκούμενου σε ελιγμούς (προαιρετικά) στη νέα GLC SUV κάνει τους ελιγμούς με ρυμουλκούμενο ακόμα πιο εύκολους, πιο άνετους και πιο ασφαλείς. Το σύστημα ρυθμίζει αυτόματα τη γωνία διεύθυνσης του οχήματος ρυμούλκησης με ταχύτητα έως 5 km/h και ανοδική κλίση έως 15 τοις εκατό. Επίσης, είναι ενσωματωμένο στο MBUX και μπορεί να λειτουργήσει διαισθητικά. Εκτός από τη σταθεροποίηση κατά την οπισθοπορεία, το σύστημα μπορεί επίσης, για πρώτη φορά, να προσφέρει καθοδήγηση σε ελεύθερα επιλεγόμενες στροφές έως 90 μοιρών. Το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος ρυμούλκησης λειτουργεί αυτόματα, ώστε να διατηρείται η επιλεγμένη γωνία. Έτσι, επιτρέπει την ακριβή και ασφαλή διεύθυνση του ρυμουλκούμενου. Ο οδηγός μπορεί, επίσης, να επιλέξει τη λειτουργία «ρυμούλκηση σε ευθεία πορεία» όταν το ρυμουλκούμενο έχει φτάσει στην επιθυμητή θέση και είναι έτοιμο για οπισθοπορεία σε ευθεία γραμμή. Ολόκληρη η διαδικασία ελιγμών μπορεί να παρακολουθείται από διαφορετικές οπτικές γωνίες της κάμερας στην κεντρική οθόνη. Οι δυναμικές βοηθητικές γραμμές δείχνουν την τροχιά, το πλάτος του οχήματος και την απόσταση από αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί.

Προδιαγραφές βάρους για ρυμούλκηση:

  GLC 200 4MATIC GLC 300 4MATIC GLC 220 d 4MATIC GLC 300 d 4MATIC GLC 300 e 4MATIC GLC 400 e 4MATIC
Φορτίο στο σημείο σύνδεσης (kg) 100 100 100 100 100 100
Βάρος εφελκυσμού
(kg, με φρένα)
2.400 2.400 2.500 2.500 2.000 2.000

 

Υψηλό επίπεδο παθητικής ασφάλειας

Η GLC είναι διαθέσιμη σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Δεξιοτίμονα ή αριστεροτίμονα, με βενζινοκινητήρα, πετρελαιοκινητήρα ή plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, όλα τα μοντέλα πληρούν τα χαρακτηριστικά υψηλά πρότυπα ασφαλείας της Mercedes όσον αφορά την ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης.

Μαζί με το γνωστό σύστημα προστασίας PRE-SAFE® για μετωπική και οπίσθια σύγκρουση, καθώς και πλευρικής προστασίας PRE-SAFE® (σε συνδυασμό με το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης Plus) σχηματίζει μια εικονική ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης γύρω από το όχημα. Επειδή σε μια πλευρική σύγκρουση η ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης είναι περιορισμένη, στο σύστημα πλευρικής προστασίας PRE-SAFE® (διαθεσιμότητα ανάλογα με τον επιλεγμένο εξοπλισμό) μπορεί να μετακινεί τον οδηγό ή τον συνοδηγό μακριά από τον κίνδυνο, ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, μόλις το σύστημα ανιχνεύσει ότι επίκειται άμεσα πλευρική σύγκρουση. Για τον σκοπό αυτό, οι αεροθάλαμοι στα πλευρικά ρυθμιζόμενα υποθέματα της πλάτης του μπροστινού καθίσματος φουσκώνουν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Συνολικά, ο σχεδιασμός ασφάλειας της GLC βασίζεται σε ένα έξυπνα σχεδιασμένο αμάξωμα με ιδιαίτερα άκαμπτο κλωβό επιβατών, επιλεκτικά παραμορφώσιμα στοιχεία απόσβεσης σύγκρουσης και αλληλεπίδραση μεταξύ των ζωνών ασφαλείας, των εντατήρων ζωνών ασφαλείας και των αερόσακων ανάλογα με τις συνθήκες. Εκτός από τις νομικές απαιτήσεις, το όχημα πληροί επίσης τις εσωτερικές απαιτήσεις δοκιμών της Mercedes-Benz και τα κριτήρια δοκιμών που έχουν προκύψει από πραγματικά ατυχήματα.

Αξιοποιήθηκαν εκτενείς προσομοιώσεις συγκρούσεων προκειμένου να διαμορφωθεί η δομή του οχήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες να είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι σε περίπτωση σύγκρουσης. Ο σχεδιασμός του αμαξώματος ενσωματώνει όλα τα μέρη του οχήματος – μπροστινό τμήμα, κλωβό επιβατών, πλευρικά τοιχώματα και συγκρότημα δαπέδου. Υλοποιείται μέσω της δομικής σχεδίασης και κατασκευής των μερών του αμαξώματος, ενός μίγματος υλικών ανθεκτικών στις καταπονήσεις και τοιχωμάτων κατάλληλου πάχους σε περιοχές υψηλής καταπόνησης. Ο συνολικός σχεδιασμός συντελεί στην ομοιόμορφη κατανομή των φορτιών και την υψηλή απορρόφηση ενέργειας με αποτέλεσμα να ασκείται μέτρια επιβράδυνση στους επιβαίνοντες. Επιπλέον, παρέχεται επαρκής χώρος προστασίας για τους επιβαίνοντες.

Παραγωγή της νέας Mercedes-Benz GLC

Έναρξη διεθνούς παραγωγής της νέας GLC σε τρεις τοποθεσίες: Το επιτυχημένο SUV μεσαίου μεγέθους θα παράγεται αρχικά στη Γερμανία στα εργοστάσια της Mercedes-Benz στη Βρέμη και, αργότερα, στο Sindelfingen. Η έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο του Πεκίνου (Κίνα) έχει επίσης προγραμματιστεί για το τρέχον έτος.

Το εργοστάσιο της Βρέμης όπου έχει ξεκινήσει η παραγωγή είναι υπεύθυνο για την GLC και τους προκατόχους της από το 2008, ενώ στο Πεκίνο η GLC κατασκευάζεται από το 2011. Λόγω της δημοτικότητας του σημερινού ηγέτη της κατηγορίας μεσαίων SUV και της αναμενόμενης υψηλής ζήτησης για τη νέα GLC, έχει πλέον προστεθεί το εργοστάσιο του Sindelfingen ως τρίτη μονάδα παραγωγής. Η διεθνής παραγωγή οργανώνεται σε στενή συνεργασία μεταξύ των τριών εργοστασίων με ψηφιακή υποστήριξη. Κατά τη διαδικασία, το εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα παραγωγής της Mercedes-Benz καθιστά δυνατή τη συναρμολόγηση διαφορετικών μοντέλων και συστημάτων κίνησης σε μία μόνο γραμμή παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό το εργοστάσιο μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβολές της ζήτησης των πελατών ανά πάσα στιγμή.

Οι μπαταρίες για τα plug-in υβριδικά μοντέλα παρέχονται από το εργοστάσιο μπαταριών Brühl της Mercedes-Benz στο πλαίσιο της μονάδας παραγωγής Untertürkheim. Μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων 200 κυψελών μπαταρίας, συναρμολογούνται εδώ σε ένα εξαιρετικά αποδοτικό συνολικό σύστημα.

Μέγιστη διαφάνεια: ψηφιακό οικοσύστημα παραγωγής MO360

Χάρη στην ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση με το οικοσύστημα παραγωγής Mercedes-Benz Cars Operations (MO360) και τη συνεπή εφαρμογή των τεχνολογιών Industry 4.0, τα εργοστάσια της Βρέμης, του Πεκίνου και του Sindelfingen λειτουργούν ευέλικτα και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Το ψηφιακό οικοσύστημα MO360 περιλαμβάνει μια οικογένεια εφαρμογών λογισμικού που συνδέονται με κοινές διεπαφές και ομοιόμορφες διεπαφές χρήστη. Τόσο στο εργοστάσιο της Βρέμη όσο και στο εργοστάσιο του Sindelfingen της Mercedes-Benz, για παράδειγμα, η εφαρμογή «Digital Shop Floor Management» χρησιμοποιείται σε όλα τα τμήματα – από το τμήμα πρέσας, το φανοποιείο και το βαφείο έως τη γραμμή συναρμολόγησης. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση όλων των δεδομένων παραγωγής σε πραγματικό χρόνο. Με την εφαρμογή QUALITY LIVE του MO360, η παραγωγή κάθε οχήματος μπορεί να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή QUALITY LIVE έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που συλλέγονται κατά την παραγωγική διαδικασία.

Βιώσιμη παραγωγή

Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις εκπομπές CO₂ ανά επιβατικό αυτοκίνητο σε ολόκληρη το κύκλο ζωής του έως το τέλος αυτή της δεκαετίας σε σύγκριση με το 2020. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι ο εξηλεκτρισμός του στόλου των οχημάτων, η φόρτιση με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η βελτίωση της τεχνολογίας μπαταριών και η εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή.

Η Mercedes-Benz παράγει με ουδέτερο ισοζύγιο CO2 σε όλα τα εργοστάσιά της παγκοσμίως από φέτος, ενώ στη Γερμανία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές από φέτος. Μια «πράσινη» σύμβαση παροχής ενέργειας εξασφαλίζει την αγορά ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχώς. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις της. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα τεθούν σε λειτουργία φωτοβολταϊκοί σταθμοί ενέργειας με ισχύ άνω των 11 MWp. Έως το 2025, η Mercedes-Benz θα επενδύσει τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Έως το 2030, προβλέπεται ότι πάνω από το 70% των ενεργειακών αναγκών για την παραγωγή θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στις δικές της εγκαταστάσεις και με τη σύναψη περαιτέρω αντίστοιχων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


[1] Οι αναφερόμενες τιμές είναι οι «τιμές WLTP CO2» όπως μετρήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 2 αριθ. 3 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1153. Τα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου υπολογίστηκαν με βάση αυτές τις τιμές.

[2] Τα στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμου, εκπομπές CO2 και την κατανάλωση ρεύματος είναι προσωρινά και καθορίστηκαν σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών WLTP. Η έγκριση τύπου EC και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα επίσημα στοιχεία δεν διατίθενται ακόμη. Ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αναφερόμενων στοιχείων και των πραγματικών τιμών.

[3] Η ηλεκτρική κατανάλωση [και η αυτονομία] καθορίστηκε [καθορίστηκαν] με βάση τον Κανονισμό 692/2008/ΕΚ.

Προηγούμενο άρθροGlobal Fleet Survey: απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα
Επόμενο άρθροVolvo EX90: Πληροφορίες όταν και όπου χρειάζεται