Το Volkswagen Group ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022, με επενδύσεις στην κινητικότητα, τις πλατφόρμες μπαταριών και το λογισμικό ως μελλοντικά κέντρα κέρδους.

Ο Όμιλος Volkswagen παρουσίασε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο, επιτρέποντας σημαντικές επενδύσεις σε μελλοντικές ομάδες κερδών και νέες πλατφόρμες. Ο Όμιλος συνέχισε να σημειώνει μεγάλη στρατηγική πρόοδο στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας κρίσιμες εξελίξεις στις τεχνολογικές του πλατφόρμες – υπηρεσίες κινητικότητας, μπαταρίες και λογισμικό.

“Παρά τις άνευ προηγουμένου παγκόσμιες προκλήσεις, η Volkswagen έχει επιδείξει αξιοσημείωτη οικονομική ευρωστία. Το λειτουργικό περιθώριο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντανακλά τα στιβαρά προϊόντα και τις αναλογικά υψηλότερες πωλήσεις κατηγορίας premium. Επιπλέον, ο όγκος του ομίλου έχει αποδείξει πως μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα ακόμα και σε προβληματικό περιβάλλον”, δήλωσε ο CFO Arno Antlitz, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η ζήτηση BEV συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο, με 40% περισσότερες παραγγελίες α’ εξαμήνου 2022 από την Δυτική Ευρώπη, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά τα εμπόδια στον εφοδιασμό, την προσωρινή διακοπή της ευρωπαϊκής παραγωγής και τους περιορισμούς λόγω Covid στην Κίνα, το δεύτερο τρίμηνο παραδόθηκαν 118 χιλιάδες BEV– αντιπροσωπεύοντας μερίδιο συνολικών παραδόσεων 6%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι παραδόσεις BEV αυξήθηκαν κατά 27%, στα 217.000 οχήματα. Η Volkswagen το δεύτερο τρίμηνο αύξησε την παραγωγική ικανότητα για το ID.4 στο Emden της Chattanooga και για το ID. Buzz στο Ανόβερο, προς υποστήριξη της προγραμματισμένης αύξησης παγκόσμιας παραγωγής BEV από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Παρά τις παγκόσμιες δυσκολίες και τα θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, ο Όμιλος επέδειξε οικονομική ανθεκτικότητα το β’ τρίμηνο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις τριμήνου ανήλθαν στα 69,5 δισ. ευρώ (αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2021). Τα λειτουργικά κέρδη β’ τριμήνου προ ειδικών στοιχείων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα α΄ εξαμήνου 2022 προ ειδικών στοιχείων ανήλθε στα 13,2 δισ. ευρώ, αύξηση 16,1% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2021. Αυτό οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις των μαρκών Premium και Sport, καθώς και στον βελτιωμένο όγκο του Ομίλου Volkswagen, που πέτυχε περιθώριο α’ εξαμήνου 5%, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την σταθερότητα της επιχείρησης. Στην Κίνα, ανέκαμψε αισθητά ο ρυθμός μηνιαίας παραγωγής στο τέλος του  β’ τριμήνου, τοποθετώντας τον Όμιλο σε καλή θέση για το υπόλοιπο έτος, ενώ οι περιορισμοί Covid συνεχίζουν να χαλαρώνουν. Η περιοχή αντιπροσωπεύει την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά BEV του Ομίλου (29% των πωλήσεων α’ και β’ τριμήνου) και τον μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης σε παραδόσεις BEV, με υπερτριπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021 και παραδόσεις 63.500 BEV το α’ εξάμηνο 2022.

Το Volkswagen Group συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις μελλοντικής τεχνολογίας και λογισμικού BEV. Οι δαπάνες Ε&Α αυξήθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, επιταχύνοντας την πρόοδο της Volkswagen ως παρόχου κινητικότητας βάσει λογισμικού.

“Τα ισχυρά λειτουργικά κέρδη και η οικονομική θέση του Ομίλου επιτρέπουν σημαντικές επενδύσεις σε μελλοντικές κερδοφόρες δραστηριότητες”, δήλωσε ο κ. Antlitz. “Η Volkswagen σημείωσε επίσης σημαντική στρατηγική πρόοδο το β’ τρίμηνο και προώθησε σημαντικά την ανάπτυξη μπαταριών, υπηρεσιών κινητικότητας και πλατφορμών λογισμικού”.

Volkswagen Group: ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022

Η Volkswagen μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών υπηρεσιών κινητικότητας

Η εξαγορά της Europcar αποτελεί σημαντικό στρατηγικό βήμα επέκτασης των δραστηριοτήτων της Volkswagen στις υπηρεσίες κινητικότητας, αξιοποιώντας την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Οι μελλοντικές κερδοφόρες δραστηριότητες είναι πολλά υποσχόμενες. Ως εκ τούτου, η Volkswagen θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε όλους τους πελάτες της μέσω της υποδομής της Europcar, συμπεριλαμβανομένων βασικών σημείων μεταφοράς σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, από όπου μπορεί να επεκτείνει τις υπηρεσίες κινητικότητας.

Η Volkswagen σκοπεύει να παρέχει στους πελάτες της όλες τις ανάγκες μετακίνησης μέσω ενιαίας εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ride hailing, ride pooling, car sharing, ενοικιάσεις και συνδρομές οχημάτων.

Η νέα PowerCo ανοίγει το δρόμο για επέκταση παραγωγής μπαταριών

Τον Ιούλιο ιδρύθηκε η PowerCo με έδρα το Salzgitter, που δραστηριοποιείται στις μπαταρίες, από πρώτες ύλες έως ανακύκλωση.

Ταυτοχρόνως, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών της εταιρείας. Έτσι δημιουργείται προγραμματισμένο σχέδιο παγκόσμιας ανάπτυξης εργοστασίων βιώσιμων κυψελών της Volkswagen για διασφάλιση του εφοδιασμού και μείωση του κόστους των μπαταριών του Volkswagen Group.

Η CARIAD λανσάρει νέες ενημερώσεις λογισμικού

Η CARIAD σημείωσε σημαντική πρόοδο στο β’ τρίμηνο, επεκτείνοντας τις δυνατότητες αυτοματοποιημένης οδήγησης και παρέχοντας ενημερώσεις στους πελάτες της, οι οποίες παρέχουν σημαντικά βελτιωμένο επίπεδο αυτοματισμών και προσθέτουν νέες λειτουργίες, όπως αυτόματη αλλαγή λωρίδας με Travel Assist, αυτοματοποιημένη στάθμευση και Plug & Charge.

Η CARIAD υπέγραψε επίσης πολλαπλές συμφωνίες για τη διασφάλιση εξοπλισμού υψηλής απόδοσης για την πλατφόρμα λογισμικού του Ομίλου και την περαιτέρω προστασία των οχημάτων επόμενης γενιάς.

Προοπτικές

Το Volkswagen Group επιβεβαιώνει τις προοπτικές για το 2022 μετά το ισχυρό α’ εξάμηνο και ενώ οι δυσκολίες εφοδιασμού υποχωρούν. Οι προμήθειες καλωδιώσεων αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και επέστρεψαν σχεδόν σε κανονικά επίπεδα. Ο Όμιλος αναμένει ομαλοποίηση του μείγματος προϊόντων το β’ εξάμηνο, καθώς η κατάσταση των ημιαγωγών βελτιώνεται, σε συνδυασμό με ισχυρές παραγγελίες. Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των μηνιαίων πωλήσεων στο τέλος του β’ τριμήνου προμηνύει ικανοποιητικές πωλήσεις β’ εξαμήνου.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα δυνατό να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ή της πανδημίας Covid-19 στις δραστηριότητες του Volkswagen Group, στην παγκόσμια οικονομία και στην ανάπτυξη του κλάδου κατά το οικονομικό έτος 2022. Ειδικότερα στην Ευρώπη, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τον ανεφοδιασμό ενέργειας.

“Παρά την επιφυλακτικότητα λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος αγοράς και των γεωπολιτικών κινδύνων, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να επιταχύνουμε περαιτέρω τον μετασχηματισμό του Ομίλου”, κατέληξε ο CFO Antlitz.

Volkswagen Group: ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022

Προηγούμενο άρθροΗ Stellantis ξεπέρασε την Tesla στην ευρωπαϊκή αγορά EV
Επόμενο άρθροNIO: ευρωπαϊκό εργοστάσιο σταθμών εναλλαγής μπαταριών