To Volkswagen Group εισέρχεται σε νέο επιχειρηματικό τομέα μέσω της εταιρείας του φόρτισης και ενέργειας, Elli, η οποία θα αναπτύξει, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει σταθερά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, από κοινού με συνεργάτες της αλυσίδας αξίας.

Στο μέλλον, τα συστήματα βιομηχανικής αποθήκευσης ενέργειας της Elli θα προμηθεύουν πελάτες και θα προβαίνουν σε συναλλαγές αρμπιτράζ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, η Elli μετασχηματίζεται σε έξυπνη ενεργειακή εταιρεία και συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση και αύξηση της απόδοσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πρώτα έργα αποθήκευσης μπαταριών της Elli μπορεί να ξεκινήσουν του χρόνου.

Τα μεγαλύτερα έργα στον αγωγό της Elli έχουν σήμερα ισχύ 350 MW και χωρητικότητα αποθήκευσης 700 MWh. Παρόμοια έργα θα διπλασίαζαν σχεδόν τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της Γερμανίας, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου μία GWh. “Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται επαρκείς λύσεις αποθήκευσης για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση και να αντισταθμίσουν την ασταθή παροχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επένδυσή μας σε σταθερά συστήματα αποθήκευσης μπαταριών συμβάλλει σημαντικά στον βιώσιμο μετασχηματισμό του ενεργειακού εφοδιασμού”, δήλωσε ο Thomas Schmall, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Volkswagen Group, αρμόδιος για την Τεχνολογία.

Η ανάγκη για λύσεις αποθήκευσης είναι τεράστια: Μόνο το 2023, περίπου 10.500 GWh δεν παρήχθησαν από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία λόγω έλλειψης ενδιάμεσων επιλογών αποθήκευσης. Αυτή η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, για ένα χρόνο. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η αστάθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Ινστιτούτο Fraunhofer εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει ζήτηση συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών άνω των 100 GWh.

Με την δραστηριοποίησή της στον κλάδο βιομηχανικής αποθήκευσης ενέργειας, η Elli στοχεύει σε ηγετικό ρόλο στην κινητικότητα και την ενεργειακή μετάβαση. «Πιστεύουμε πως υπάρχουν υψηλές οικονομικές δυνατότητες σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα και την ευκαιρία να εξελιχθεί η Elli σε ολιστικό πάροχο ενέργειας στην Ευρώπη», ανέφερε ο Giovanni Palazzo, CEO της Elli.

Προηγούμενο άρθροΗ νέα BMW Σειρά 2 Coupé, σπορ, δυναμική, premium
Επόμενο άρθροΤο νέο Renault Kangoo Van