Σύστημα φόρτισης Siemens Sicharge UC

Μια συνεργασία μεταξύ της VDL και της Siemens διερευνά τη νέα τεχνολογία φόρτισης, με έμφαση στην αμφίδρομη φόρτιση για στόλους ηλεκτρικών λεωφορείων και ηλεκτρικών φορτηγών.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι τεχνολογίες οχημάτων, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και φόρτισης. Το Κέντρο Ελέγχου Φόρτισης VDL, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της VDL ETS (Enabling Transport Solutions) στο Valkenswaard (Ολλανδία), έχει αναπτυχθεί με νέα τεχνολογία φόρτισης για να παρέχει περισσότερη πληροφόρηση για πιο έξυπνη και αποδοτικότερη χρήση του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου και του αμφίδρομης φόρτισης βαρέων οχημάτων.

Η VDL είναι επί του παρόντος ηγετική εταιρεία στην παραγωγή ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη (με κύριο άξονα τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης).  Διαφοροποιώντας τη στρατηγικής της πέραν της αγοράς λεωφορείων η VDL Translift (εταιρεία του VDL Group) παρουσίασε πριν από λίγες μέρες τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά για τη συλλογή αποβλήτων και πρώτων υλών.

Η αμφίδρομη φόρτιση σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι μόνο σε θέση να αντλούν ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο και το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας αλλά και να επιστρέφουν ενέργεια σε αυτά τα συστήματα. Αυτή η λειτουργία ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές περιπτώσεις χρήσης όπως η κάλυψη αιχμής στη ζήτηση ισχύος.

Η VDL πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας – την αμοιβαία επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών – των βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων και της υποδομής φόρτισης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η VDL σκοπεύει να αποκτήσει καλύτερη πληροφόρηση για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων, ώστε να αναπτυχθούν πιο βιώσιμες λύσεις κινητικότητας που συμβάλλουν τελικά στην επιτυχή ενεργειακή, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις σταθμοί φόρτισης της Siemens, σε συνδυασμό με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας της VDL (κατασκευασμένο από δύο συστήματα επαναχρησιμοποιούμενων μπαταριών από ηλεκτρικό λεωφορείο), έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο δοκιμών VDL Charging στο Valkenswaard.

Η σειρά συστημάτων φόρτισης Siemens Sicharge UC ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας τροφοδοτώντας ηλεκτρικά λεωφορεία, φορτηγά και οχήματα επαγγελματικής χρήσης τόσο σε οχήματα όσο και σε γραμμές που καλύπτουν ισχύ από 50 έως 600 kW.

Για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων της βιομηχανίας αυτοκινήτων για υψηλότερες τάσεις, ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει έως και 1.000 βολτ (V). Επομένως, ηλεκτρικά οχήματα με διάφορες τεχνολογίες και μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν με ευελιξία, είτε καθ ‘οδόν είτε στο αμαξοστάσιο. Οι διαδικασίες φόρτισης μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται μέσω μιας εφαρμογής MindSphere. Το MindSphere είναι cloud-based λειτουργικό σύστημα Open IoT της Siemens.

Προηγούμενο άρθροH Fiat Chrysler Automobiles δημιουργεί το πρώτο Battery Hub
Επόμενο άρθροΗ Honda επιταχύνει τη στρατηγική της ‘Electric Vision’