Η LEXUS παρουσιάζει το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (BEV), το UX 300e, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Guangzhou, στην Κίνα, από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Από την εισαγωγή του RX 400h το 2005, η LEXUS πρωτοστατεί στην τεχνολογία ηλεκτροκίνησης, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην προσφορά προϊόντων που έχουν τόσο επιδόσεις όσο και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Στο Lexus Motor Show του 2019, η Lexus παρουσίασε την παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροκίνησης, που ονομάζεται “Lexus Electrified“, η οποία στοχεύει σε ένα θεμελιώδες άλμα στην απόδοση, τον χειρισμό, τον έλεγχο και την απόλαυση του οδηγού.

Ειδικότερα, η τεχνολογία Lexus Electrified επιτρέπει τον ολοκληρωμένο έλεγχο του συστήματος μετάδοσης κίνησης, διεύθυνσης, ανάρτησης και φρένων, αξιοποιώντας απολύτως τη δυνατότητα της τεχνολογίας ελέγχου κινητήρα.

Ως το πρώτο μοντέλο παραγωγής Lexus Electrified, το ηλεκτροκίνητο UX 300e αναπτύχθηκε για άψογη επίδοση στο δρόμο. Οι μηχανικοί της Lexus διατήρησαν ανέπαφη τη χαρακτηριστική σχεδίαση και την πρακτικότητα του crossover UX και επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων απόδοσης που, όπως λέει η εταιρεία, είναι μοναδικά για EV.

Το UX 300e έχει προγραμματιστεί να πωληθεί στις αγορές της Κίνας και της Ευρώπης το 2020 και στην Ιαπωνία στις αρχές του 2021.

Κύρια χαρακτηριστικά του UX 300e 

Η Lexus επικεντρώνεται στις συναρπαστικές επιδόσεις και αυτό δεν αλλάζει στην ανάπτυξη του BEV. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως οι μηχανικοί της κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το νέο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την απόδοση του οχήματος στο δρόμο. Ταυτόχρονα, το UX 300e έχει μία από τις πιο ήσυχες καμπίνες στην κατηγορία του. τα χαρακτηριστικά του οχήματος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι τα εξής:

  • Η επιλογή τρόπου λειτουργίας του UX 300e επιτρέπει στους οδηγούς να διαχειρίζονται την ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση ανάλογα με την κατάστασή τους.
  • Το UX 300e προσφέρει εξαιρετικά δυναμική απόδοση χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που προκύπτει από την τοποθέτηση του κινητήρα και της μπαταρίας κάτω από το σώμα του οχήματος, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποιημένη κατανομή βάρους εμπρός / πίσω και τη ροπή αδράνειας.
  • Το υψηλό επίπεδο απόδοσης της πλατφόρμας GA-C ενισχύεται με επιπλέον ιμάντες και τη βελτιστοποίηση της δύναμης απόσβεσης των αμορτισέρ ώστε να ταιριάζει με τις δυναμικές αλλαγές της ηλεκτροκίνησης.
  • Ενώ τα EV είναι φυσικά ήσυχα, το UX 300e προσθέτει μόνωση πέραν της μπαταρίας και καταστέλλει τους εξωτερικούς θορύβους επιτρέποντας στους οδηγούς να απολαμβάνουν άνεση και ηρεμία στην καμπίνα.
  • Οι μηχανικοί εστίασαν επίσης στον ήχο κατά την οδήγηση. Ο Active Sound Control (ASC) μεταδίδει τους φυσικούς ήχους του περιβάλλοντος οδήγησης παρέχοντας μια φυσική αίσθηση στους επιβάτες της καμπίνας.

Αξιοπιστία που απορρέει από την υβριδική κληρονομιά

Κατά την ανάπτυξη του UX 300e, η Lexus αξιοποίησε τις γνώσεις που απέκτησε για την ανάπτυξη των κορυφαίων υβριδικών συστημάτων της μάρκας και εφάρμοσε το ίδιο επίπεδο ποιότητας και άνεσης λειτουργίας στο πρώτο EV παραγωγής της. Η ομάδα μηχανικών της Lexus απέδωσε αξιοσημείωτη αξιοπιστία στην μπαταρία και υιοθέτησε την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας για να μεγιστοποιήσει την καθημερινή χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα με τα smartphones.

  • Η απόδοση του κινητήρα, του εναλλάκτη, των ταχυτήτων και της υψηλής χωρητικότητας μπαταρίας μεγιστοποιήθηκαν, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την ανάπτυξη υβριδικών οχημάτων. Με τη βελτίωση της απόδοσης του συνόλου του συστήματος, η εμβέλεια οδήγησης του UX 300e είναι 400 χιλιόμετρα χωρίς άγχος.
  • Οι μπαταρίες είναι εφοδιασμένες με σύστημα διαχείρισης θερμοκρασίας που λειτουργεί τόσο σε χαμηλές όσο και υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η αξιοπιστία αυξάνεται επίσης με τη χρήση πολλαπλών συστημάτων παρακολούθησης που ρυθμίζουν τη φόρτιση και αποτρέπουν συνθήκες υπερβολής.
  • Το UX 300e προσφέρει την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας. Συνδέοντας το smartphone με μια ειδική εφαρμογή, οι οδηγοί μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και την εμβέλεια οδήγησης. Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία ελέγχου φόρτισης, όπως η λειτουργία χρονοδιακόπτη, για να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης όταν το όχημα είναι πλήρως φορτισμένο ή να προγραμματίσει τη φόρτιση ανάλογα με το πότε αναμένεται να οδηγήσει το αυτοκίνητο στη συνέχεια. Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης τον έλεγχο εξ αποστάσεως διαφόρων λειτουργιών όπως το κλιματιστικό, οι θερμαντήρες καθισμάτων και τα συστήματα απόψυξης παραθύρων.

UX 300e Προδιαγραφές κινητήρα

Κίνηση Μοντέλο Μέγιστη ισχύς (kW [ps]) Μέγιστη ροπή (Nm [Kgfm])
Εμπρόσθια 4KM 150 [204] 300 [30.6]

 

UX 300e Προδιαγραφές μπαταρίας

Τύπος Χωρητικότητα Εμβέλεια Ταχύτητα φόρτισης
Κανονική (AC) φόρτιση Ταχεία (DC) φόρτιση
Lithium Ion 54.3 kWh 400 km* Max 6.6 kW Max 50 kW

*NEDC mode

Ο σχεδιασμός και η λειτουργικότητα του αρχικού UX παραμένουν

Το ξεχωριστό στυλ και η υψηλή λειτουργικότητα από το compact crossover Lexus UX μεταφέρθηκαν στο UX 300e, παρέχοντας ένα εξαιρετικό συνολικό πακέτο.

  • Εκτός από την τολμηρή και εκλεπτυσμένη εξωτερική εμφάνιση που παραπέμπει σε δυναμική και ευέλικτη οδήγηση, η Lexus ανέπτυξε ειδικούς αεροδυναμικούς τροχούς και κάλυμμα του κάτω μέρους για το UX 300e.
  • Η τοποθέτηση του συστήματος μετάδοσης με καλώδιο στην κεντρική κονσόλα συμβάλλει στην απλότητα και τη λειτουργικότητα του εσωτερικού σχεδιασμού.
  • Η Lexus δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πιο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας και τις ενσωματώνει γρήγορα. Το UX 300e υιοθετεί το Lexus Safety System +, καθώς η ετιαρεία επιδιώκει την πρόληψη των ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων, τη μείωση του άγχους του οδηγού και την ανάπτυξη συστημάτων υποβοήθησης ώστε να προσφέρει μια πιο φυσική και ασφαλή οδηγική εμπειρία.
Προηγούμενο άρθροSBTi: Συνεπής η μείωση εκπομπών CO2 του Groupe PSA
Επόμενο άρθροMitsubishi και Chubu εξαγόρασαν την Eneco