Αυτό που παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Renault, η Daimler και η VW Group δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, μια σουηδική start-up που ονομάζεται Uniti ίσως να μπορέσει να το κάνει: να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης για μόλις 15.000 ευρώ, το Uniti One.

Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο τιμών, η εταιρεία επιθυμεί να επεκταθεί γρήγορα και να καταφύγει σε μια παγκόσμια-τοπική συνεργασία παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ινδία, όπου 500.000 μονάδες του Uniti One θα παραχθούν ετησίως έως το 2024.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Uniti έχει ήδη συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά αυτό είναι μόνον ένα μέρος του κεφαλαίου που απαιτείται για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου και την έγκριση τύπου του One. Περαιτέρω χρηματοδότηση θα προέλθει από πελάτες που καταβάλλουν προκαταβολή 149 ευρώ ή ακόμα και προεξοφλούν πλήρως την λεγόμενη “Ιδρυτική Έκδοση”.

Η Uniti λέει πως το One μπορεί να διανύσει 240χλμ με 26kWh – την χωρητικότητα της μπαταρίας του. Αυτό θα έκανε το αυτοκίνητο καταπληκτικά οικονομικό – οι σημερινοί ανταγωνιστές, όπως το Renault Zoe, χρειάζονται πολύ περισσότερες kWh για να διανύσουν την ίδια απόσταση. Το μυστικό έγκειται στο μικρό βάρος του οχήματος (900 kg) και στους ιδιαίτερα αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες.

Η Uniti στηρίζεται σε μερικούς σοβαρούς συνεργάτες: Siemens, Nvidia, Haldex, Tele2 και Borg Warner. Υποστηρίζεται επίσης από στελέχη της Coca Cola, Unilever και Siri. Τα πρώτα πρότυπα κυκλοφορούν ήδη στους σουηδικούς δρόμους. Το σειριακό μοντέλο θα κυκλοφορήσει φέτος.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο Fiat Professional Ducato στην ελληνική αγορά
Επόμενο άρθροΔείκτης Leaseurope: Αποτελέσματα εταιρειών leasing