Cybertruck

Η Tesla έχει ήδη καταχωρίσει άνω των 200.000 προ-παραγγελιών “αξίας 8 δισ. δολαρίων” για το Cybertruck, αλλά αυτές δεν είναι σίγουρα δεσμευτικές.

Οι Βορειοαμερικανοί αγαπούν τα φορτηγά τους. Ακόμα και το 2019, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα με τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ είναι το Ford F150, το RAM Pick-up και το Chevrolet Silverado, με το καθένα να πωλεί από 35.000 έως 88.000 μονάδες το μήνα (πηγή: Goodcarbadcar.net). Συνολικά, η αμερικανική αγορά pick-up ισούται σχεδόν με 3 εκατομμύρια “αντιοικολογικά” οχήματα ετησίως.

Δεν είναι περίεργο ότι η Tesla ήθελε ένα κομμάτι αυτής της κερδοφόρου αγοράς – όπως και άλλες νεοεισερχόμενες σε αυτή την κατηγορία όπως η Hyundai και η Kia, οι οποίες παρουσίασαν τα μοντέλα τους για το 2021. Η Tesla όντας αυτή που είναι, θέλει να κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Η προσέγγισή της στο αμερικανικό pick-up είναι κατ΄αρχάς ένα EV αλλά το στυλ του παραπέμπει σε ταινία Mad Max ή στο τελευταίο όχημα της NASA για τον Άρη.

Προφανώς, είναι αυτό που περίμεναν οι Αμερικανοί. Ένα ανθεκτικό θωρακισμένο (περίπου) ηλεκτροκίνητο φορτηγό που θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί από έναν 5χρονο. Αλλά ίσως  να υπάρχουν περισσότερα σε αυτό το μοναδικό pick-up από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι και Ασιάτες ίσως δυσκολεύονται να αντιληφθούν.

Το πραγματικό νόημα των προ-παραγγελιών

Εν πάση περιπτώσει, το Cybertruck καταφθάνει αλλά δεν θα είναι διαθέσιμο πριν τα τέλη του 2022. Μόλις 36 ώρες μετά την αποκάλυψη του Cybertruck από την Tesla, ο Elon Musk μοιράστηκε στο Twitter ότι έλαβε 146.000 προ-παραγγελίες.

Η Tesla δήλωσε στις 24 Νοεμβρίου πως έχει ήδη λάβει 200.000 προ-παραγγελίες “αξίας 8 δισ. δολαρίων” μόλις λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του αυτοκινήτου (γεγονός που επανέφερε την αξία της μετοχής της που είχε κάνει βουτιά μετά το σπάσιμο των παραθύρων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης). Ωστόσο, την ώρα που αναρτούσαμε αυτό το άρθρο ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι οι προ-παραγγελίες έφθασαν τις 250.000! Συγκριτικά, το Model 3 προσέλκυσε 180.000 ανθρώπους να υπογράψουν προ-παραγγελίες σε μόλις 24 ώρες.

Σύγκριση του Model X με το Cybertruck από την ίδια την Tesla

Τότε, η Tesla απαίτησε μια προκαταβολή ύψους 1.000 δολαρίων για την κράτηση του Model 3. Αυτή η προκαταβολή μπορούσε να επιστραφεί. Τελικά, 12% με 24% αυτών των προ-παραγγελιών ακυρώθηκαν (ανάλογα με την πηγή). Με το Cybertruck, οι πιθανότητες ακύρωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερες: η Tesla απαιτεί προκαταβολή μόνον 100 δολαρίων, μειώνοντας σημαντικά το όριο. Ως εκ τούτου, οι 250.000 προ-παραγγελίες δεν πρέπει να θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς.

Αν το Cybertruck εξελιχθεί σε επιτυχία, οι περιβαλλοντολόγοι μπορούν μόνο να ελπίζουν σε ένα πράγμα: να αντικαταστήσει το Ford F150, το RAM 1500, το GMC Sierra και το Chevrolet Silverado που κυκλοφορούν σήμερα στην Αμερική…

Προηγούμενο άρθροΟ Όμιλος PSA υπογράφει διακήρυξη για τα ΑΜΕΑ
Επόμενο άρθροEmissions Gap Report 2019: Στο χείλος του γκρεμού…