Για περίπου 20 χρόνια, ο Όμιλος PSA υποστηρίζει την απασχόληση ΑΜΕΑ (ατόμων με ειδικές ανάγκες). Σήμερα, ο Όμιλος απασχολεί παγκοσμίως 7.500 άτομα με ειδικές ανάγκες. Η διακήρυξη υπογράφηκε από εκατό εταιρείες στην έδρα των εφημερίδων Les Echos και Le Parisien.

“Υπογράφοντας αυτή τη διακήρυξη, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας για απασχόληση και ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, μια διαδικασία που ο Όμιλος έχει ασπασθεί για 20 περίπου χρόνια. Πέρα από την κοινωνική μας ευθύνη, είμαστε πεπεισμένοι πως η ανθρώπινη διάσταση και ποικιλομορφία με όλες τις συνιστώσες της αποτελούν μοχλούς αποδοτικότητας. Από αυτή την άποψη, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ατομική και συλλογική επιτυχία εντός της εταιρείας για το σήμερα και το αύριο”, δήλωσε ο Xavier Chereau, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανθρώπινου Δυναμικού, κατά την πρόσφατη υπογραφή της διακήρυξης από εκατό εταιρείες.

Ο Όμιλος PSA έχει θεσπίσει από καιρό μια ενεργό πολιτική ενσωμάτωσης ΑΜΕΑ στο ανθρώπινο δυναμικό του και έχει ήδη υπογράψει έξι συμφωνίες για το θέμα αυτό με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, την πρώτη το 2000 και την πλέον πρόσφατη στις 21 Φεβρουαρίου 2017.

  • Τέσσερις κατευθυντήριες αρχές: Αλλαγή του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παρέχοντας κατάρτιση και προκαλώντας ευαισθητοποίηση. Ενσωμάτωση εργαζομένων με ειδικές ανάγκες και διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Αναγνώριση των ειδικών αναγκών ως φυσικής κατάστασης και παροχή υποστήριξης. Και τέλος, κινητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών για την εφαρμογή προληπτικών λύσεων.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων: από την προσβασιμότητα των εγκαταστάσεων μέχρι τις θέσεις εργασίας, ο Όμιλος PSA έχει αναλάβει δράση για την ενσωμάτωση και υποστήριξη εργαζομένων με ειδικές ανάγκες. Έχοντας κινητοποιήσει τις ομάδες του γύρω από το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών, των ιατρών εργασίας, της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και των σωματείων, ο Όμιλος απασχολεί σήμερα στη Γαλλία 4.500 εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες [¹]. Το ποσοστό των εργαζομένων με ειδικές ανάγκες στο σύνολο του εργατικού δυναμικού ανέρχεται στο 7,2%, υπερβαίνοντας το απαιτούμενο από τον νόμο ποσοστό του 6%.

Η δέσμευση μέσω της διακήρυξης επικυρώνει περαιτέρω την προσέγγιση του Ομίλου PSA, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι έχει ήδη διευθετήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

Η υπογραφή της διακήρυξης αντικατοπτρίζει το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, 18-24 Νοεμβρίου που πυροδότησε δραστηριότητες σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ομίλου PSA.

Οι δέκα δεσμεύσεις:

  1. Προσφορά πρακτικών παρακολούθησης εργασίας σε μαθητές Λυκείου με ειδικές ανάγκες προς διευκόλυνση εξεύρεσης σταδιοδρομίας και επιλογής κατάλληλων σπουδών.
  2. Παροχή, στους μαθητές Λυκείου και τους φοιτητές πανεπιστημίου με ειδικές ανάγκες, πρόσβασης στον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως μέσω ευκαιριών μαθητείας, εργασίας και πρακτικής άσκησης.
  3. Διασφάλιση πως όλοι οι υποψήφιοι με ειδικές ανάγκες με το κατάλληλο βιογραφικό και τις απαιτούμενες δεξιότητες θα περάσουν συνέντευξη για όλες τις διαθέσιμες θέσεις.
  4. Διεξαγωγή τακτικών εκστρατειών εσωτερικής ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  5. Ενθάρρυνση των νεοπροσληφθέντων για ενεργό συμμετοχή στις προκλήσεις ειδικών αναγκών στην εργασία κατά τη διάρκεια της ένταξης.
  6. Βελτιστοποίηση της πρόσβασης σε όλους τους πόρους της εταιρείας, ιδιαίτερα στα ψηφιακά εργαλεία, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  7. Πρόβλεψη “Ψηφιακής προσβασιμότητας” στον γενικό σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων.
  8. Ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τον κλάδο προστατευόμενης απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών και οργανισμών που απασχολούν τέτοια άτομα και αυτοαπασχολούμενους με ειδικές ανάγκες , με σκοπό την ανάθεση εντολών και εξωτερικών διεργασιών που ανταποκρίνονται στις ποιοτικές μας απαιτήσεις.
  9. Ανάπτυξη δεσμών με τον κλάδο προστατευόμενης απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών και οργανισμών που απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να ενταχθούν τα άτομα αυτά σε όλες τις εταιρείες.
  10. Θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων βάσει ειδικών αναγκών και ένταξη στη διαδικασία υποβολής προσφορών και στις προϋποθέσεις συμμετοχής προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι οι εταίροι μας σε αυτή την ολική προσέγγιση.

[1] Στον τομέα των αυτοκινήτων

Προηγούμενο άρθροConnected Fleets Conference 2020
Επόμενο άρθροΤρελαίνονται για το Cybertruck της Tesla οι Αμερικανοί;