Toyota - Panasonic: συμφωνία λιθίου για παραγωγή μπαταριών EV

Η Toyota και η Panasonic υπέγραψαν συμφωνία για αγορά λιθίου προς παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στις ΗΠΑ.

Η Prime Planet Energy & Solution (PPES), η κοινοπραξία που ιδρύθηκε από την Toyota και την Panasonic το 2020, συνήψε συμφωνία με τηνioneer Ltd για αγορά λιθίου από το ορυχείο Rhyolite Ridge, της Νεβάδα.

Η PPES θα αγοράζει 4.000 τόνους ανθρακικού λιθίου από την ioneer ετησίως για πέντε χρόνια, για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για την αγορά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία με τις ιαπωνικές βιομηχανίες αφορά αποκλειστικά στη χρήση του λιθίου για την αγορά των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η ioneer καθίσταται άμεσος ανταγωνιστής της κινεζικής εταιρείας μπαταριών EV CATL, η οποία ανακοίνωσε τα σχέδιά της ίδρυσης εργοστασίου μπαταριών 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική.

Για την PPES, η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα εξασφάλισης προμηθειών λιθίου στις ΗΠΑ, για την παραγωγή περίπου 150.000 μπαταριών EV ετησίως. Η Ioneer, με έδρα την Αυστραλία, σχεδιάζει να εξάγει το 2025 21.000 τόνους λιθίου στο Rhyolite Ridge, το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα λιθίου και βορίου της Βόρειας Αμερικής.

Η Ioneer έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες προμήθειας λιθίου με την Ford και το EcoPro Group, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ.

 

Προηγούμενο άρθροΆρχισε η κατασκευή εργοστασίου EV στη Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΗ Mercedes-Benz Ελλάς στην ελβετική Emil Frey Group