Η Volvo Cars έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πρόθεσή της να καταστήσει το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2025, ανακοινώνοντας πως το εργοστάσιο Torslanda στη Σουηδία είναι το πρώτο της απολύτως ουδέτερο εκπομπών εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων.

Αυτό καθιστά το Torslanda το δεύτερο εργοστάσιό της με παρόμοια λειτουργία, μετά το εργοστάσιο κινητήρων Skövde, στη Σουηδία, που κατέστη ουδέτερο από το 2018.

Η Volvo Cars θεωρεί ένα εργοστάσιο απολύτως ουδέτερο όταν δεν καταγράφει περαιτέρω αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.

Το εργοστάσιο Torslanda, το παλαιότερο της εταιρείας, τροφοδοτείται με ουδέτερη για το κλίμα ηλεκτρική ενέργεια από το 2008. Τώρα διαθέτει επίσης ουδέτερη θέρμανση. Το ήμισυ της θέρμανσης του εργοστασίου προέρχεται από βιοαέριο, ενώ το άλλο μισό προέρχεται κυρίως από τηλεθέρμανση βάσει βιομηχανικών αποβλήτων.

“Η καθιέρωση του Torslanda ως του πρώτου εργοστασίου αυτοκινήτων μας ουδέτερου για το κλίμα αποτελεί σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο Javier Varela, επικεφαλής βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της Volvo Cars. “Δεσμευόμαστε για ένα δίκτυο παραγωγής κλιματικά ουδέτερο έως το 2025 και αυτό το επίτευγμα αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη συνέπεια για μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον”.

Εκτός από την κλιματική ουδετερότητα, το Torslanda μειώνει επίσης συνεχώς την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί. Οι στοχοθετημένες βελτιώσεις δραστηριοτήτων του 2020 απέδωσαν ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 7.000 μεγαβατωρών (MWh), ίση με την ετήσια χρήση ενέργειας περισσότερων από 450 σουηδικά νοικοκυριά.

Τα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο σχεδιάζει περαιτέρω βελτιώσεις απόδοσης των συστημάτων φωτισμού και θέρμανσης, μεταξύ άλλων, που θα φέρουν πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 20.000 MWh έως το 2023. Αυτές οι εξοικονομήσεις ενέργειας αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης φιλοδοξίας της Volvo Cars για 30% μείωση χρήσης ενέργειας ανά παραγόμενο αυτοκίνητο στο κατασκευαστικό της δίκτυο το 2025.

Προκειμένου η Volvo Cars να επιτύχει τον στόχο της για κλιματικά ουδέτερες παραγωγικές δραστηριότητες, χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη των τοπικών κυβερνητικών εταίρων και επιχειρήσεων για πρόσβαση σε κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Επιπλέον, η Volvo Cars θα αναπτύξει δική της ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο στόχος κλιματικά ουδέτερων κατασκευών της Volvo Cars είναι μέρος του σχεδίου της εταιρείας για το κλίμα, από τα πλέον φιλόδοξα του κλάδου. Επίκεντρο του σχεδίου είναι η φιλοδοξία της εταιρείας να εξηλεκτρίσει ολόκληρη τη γκάμα της.

Ωστόσο, το σχέδιο υπερβαίνει το ζήτημα αντιμετώπισης των εκπομπών εξατμίσεων μέσω της πλήρους ηλεκτροκίνησης και επιδιώκει τον περιορισμό εκπομπών άνθρακα στις ευρύτερες δραστηριότητες της εταιρείας, στην αλυσίδα εφοδιασμού της και τη θέσπιση της κυκλικής οικονομίας μέσω ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

Προηγούμενο άρθροEnergy Observer – Toyota φωτίζουν τον Πύργο του Άιφελ
Επόμενο άρθροΤο νέο Ford Ranger Raptor Special Edition