Το Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών “Brussels Motor Show” πραγματοποιείται από το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019. Εφέτος περιλαμβάνει τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες και επτά ευρωπαϊκές.

Οι Βέλγοι αγαπούν τα αυτοκίνητα παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που αυξάνεται, την μάλλον κακή ποιότητα του αέρα της πόλης και το γεγονός ότι εκτός από τη Volvo και την Audi, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές (Renault, Opel, Ford) έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η αγάπη αποδεικνύεται από τον σχετικά υψηλό αριθμό επισκεπτών που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών. Περίπου ένας στους 25 Βέλγους – γύρω στους 450.000 σε σύνολο 11,5 εκατομμυρίων – κάνει το ταξίδι στην πρωτεύουσα στα μέσα Ιανουαρίου για να διαπιστώσει τι νέο υπάρχει.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους τρεις επισκέπτες έχει σαφή πρόθεση να αγοράσει αυτοκίνητο, πεπεισμένος ότι οι ειδικές εκπτώσεις που προσφέρονται στην έκθεση αποτελούν ευκαιρία. Για τους Βέλγους εισαγωγείς αυτοκινήτων, οι συμφωνίες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης αντιπροσωπεύουν έως και 40% των ετήσιων πωλήσεών τους.

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών είναι κυρίως μια εμπορική έκθεση παρά ένα πραγματικό show αυτοκινήτου – και αυτό υπήρξε η σωτηρία του. Πολλοί κατασκευατές αυτοκινήτων επανεξέτασαν την παρουσία τους σε εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, και μάλιστα εκείνες της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω αλλαγής της συμπεριφοράς των πελατών και του υψηλού κόστους με ολοένα και πιο αμφίβολο αντιστάθμισμα. Σήμερα πια η συμμετοχή, αν υπάρξει, αφορά είτε στη Γενεύη, είτε στη Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι. Η Volvo ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Γενεύη φέτος, τέσσερα χρόνια μετά την απόφασή της να μη πάει στο IAA στη Φρανκφούρτη και στο Mondial de l’Automobile στο Παρίσι.

Επειδή οι Βρυξέλλες αποτελούν κυρίως μια πλατφόρμα πωλήσεων παρά ανταγωνισμό, οι κατασκευαστές αυτοκινήτου δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη τους στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – σίγουρα όχι όσο διακυβεύεται το 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Παρόλα αυτά – ή ίσως χάρη στη διακοπή άλλων motor shows – οι Βρυξέλλες παίρνουν τώρα το μερίδιό τους από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.  Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να είναι σίγουροι για ένα πράγμα: στις Βρυξέλλες, τα πρωτοεμφανιζόμενα μοντέλα τους δεν χρειάζεται να μοιράζονται τους προβολείς και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης με άλλα 50 νέα προϊόντα

Οι παγκόσμιες πρεμιέρες στις Βρυξέλλες είναι οι εξής:

  • Ford Mondeo Clipper Hybrid
  • Hyundai i40 (facelift)
  • Opel Zafira Life
  • Range Rover Evoque

Οι ευρωπαϊκές πρεμιέρες είναι οι:

  • BMW X7
  • BMW Σειρά 8 Cabriolet
  • Mazda 3
  • Porsche 911 (992)
  • Toyota Prius (facelift)
  • Volvo S60
  • Volvo V60 Cross Country

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προηγούμενο άρθροH Lime ήρθε στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΝέο Honda Super Cub C125