Το πρώτο MINI “made in Germany” είναι το Countryman, που άρχισε ήδη να παράγεται στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία.

Η έναρξη της παραγωγής του MINI Countryman σηματοδοτεί μια σειρά από πρεμιέρες και ορόσημα για το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία: ως το πρώτο μοντέλο της μάρκας MINI που κατασκευάζεται στη Γερμανία, το νέο MINI Countryman θα βγαίνει από την ίδια γραμμή παραγωγής με τις BMW Σειρά 1 και BMW Σειρά 2, με πλήρη γκάμα συστημάτων κίνησης που περιλαμβάνουν εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, plug-in υβριδικά σύνολα και αμιγώς ηλεκτρικές μονάδες.

Petra Peterhänsel, Milan Nedeljković, Michael Kretschmer, Stefanie Wurst

Το ‘Big Love’ είναι το μότο όχι μόνο της μάρκας MINI αλλά και του εργοστασίου: Η Λειψία αγαπάει το MINI και το MINI αγαπάει τη Λειψία. Την έναρξη της παραγωγής του MINI Countryman τίμησαν με την παρουσία τους κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα συναρμολόγησης, o Milan Nedeljković μέλος Δ.Σ. της BMW AG αρμόδιος για την Παραγωγή, ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας, Michael Kretschmer, η επικεφαλής της μάρκας MINI, Stefanie Wurst, ο Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος για Επιχειρηματικές, Εργασιακές και Ψηφιακές Υποθέσεις, Clemens Schülke, διάφοροι προσκεκλημένοι από το χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ, καθώς και εργαζόμενοι του εργοστασίου. Για να καταφέρουν όλοι οι άνθρωποι του εργοστασίου να παρακολουθήσουν live τη μετάδοση της εκδήλωσης, οι γραμμές παραγωγής διέκοψαν τη λειτουργία τους επί σχεδόν 45 λεπτά.

Η παραγωγή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα μοντέλου MINI σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον για το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία. Από το 2018 η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις της Σαξονίας προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα της μονάδας που θα καταστήσει δυνατή την παραγωγή του MINI Countryman. Επιπλέον, αυτή η τρίτη γενιά του οχήματος θα διατίθεται και με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. «Η Λειψία παραμένει ηλεκτρική», δήλωσε η διευθύντρια του εργοστασίου, Petra Peterhänsel.

«Όταν συντελείται ένας μετασχηματισμός, οι δεξιότητες και η ευελιξία είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας», τόνισε ο Milan Nedeljković, προσθέτοντας ότι το BMW Group επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην εισαγωγή και προώθηση της αλλαγής: «Το εργοστάσιο της Λειψίας διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο από την άποψη αυτή. Εδώ ξεκινήσαμε την παραγωγή του BMW i3 ακριβώς πριν από δέκα χρόνια. Έκτοτε χτίσαμε πάνω σε αυτό, για τη διάθεση της τελευταίας γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το δίκτυό μας».

Ο κ. Nedeljković εξήγησε ότι όλα τα εργοστάσια του BMW Group έχουν δημιουργηθεί για να παράγουν διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικά συστήματα κίνησης – από θερμικά έως plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά – όλα σε μία ενιαία γραμμή παραγωγής. Αλλά αυτό που καθιστά ιδιαίτερο το εργοστάσιο της Λειψίας, πρόσθεσε, είναι ότι το ευέλικτο σύστημα παραγωγής του χρησιμοποιείται τώρα για πρώτη φορά για περισσότερες από μία μάρκες.

Ο Michael Kretschmer, Πρωθυπουργός της Σαξονίας, τόνισε τη σημασία του εργοστασίου του BMW Group στη Λειψία για την περιοχή και το ομόσπονδο κρατίδιο: «Η εγκατάσταση της BMW στη Λειψία είναι ένα success story της σύγχρονης βιομηχανικής παραγωγής. Οι συνεχείς επενδύσεις στην εγκατάσταση και το λανσάρισμα του MINI Countryman επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της εταιρείας στην Σαξονία. Παράλληλα δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία, ωφελώντας τους παρόχους υπηρεσιών και τους προμηθευτές σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Clemens Schülke, Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος για τις Επιχειρηματικές, Εργασιακές και Ψηφιακές Υποθέσεις της πόλης της Λειψίας, ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από το νέο ‘δημιούργημα της Λειψίας’: «Κατά την άποψή μου, η BMW Leipzig είναι μια απόλυτη ιστορία επιτυχίας. Γι’ αυτό και ανυπομονώ πραγματικά για το επόμενο κεφάλαιο: το πρώτο γερμανικό MINI θα είναι ένα γνήσιο δημιούργημα της Λειψίας. Αυτό το μοντέλο αποδεικνύει τη δύναμη και την ευελιξία της ισχυρής αυτοκινητιστικής ομάδας μας».

Η επικεφαλής της MINI, Stefanie Wurst, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νέου MINI Countryman: «Το πρώτο MINI που κατασκευάζεται στη Γερμανία ξεχωρίζει για τα ανώτερα περιβαλλοντικά του διαπιστευτήρια, όχι μόνον σε επίπεδο προϊόντος αλλά και παραγωγής. Η ευελιξία του και τα ισχυρά, αποδοτικά συστήματα κίνησης το καθιστούν τον τέλειο σύντροφο για την πόλη – αλλά και για ακόμα πιο μακρινές εξορμήσεις».

Η Διευθύντρια του Εργοστασίου, Petra Peterhänsel, υπογράμμισε τη σημασία του MINI Countryman για το μέλλον του εργοστασίου της Λειψίας: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την περιοχή μας. Καθώς το εργοστάσιο αναπτύσσεται και η παραγωγή του MINI Countryman ξεκινά, ο αριθμός των εργαζομένων μας θα αυξηθεί κατά 1.000 και πλέον άτομα μέχρι το τέλος του 2024».

«Σήμερα, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το εργοστάσιό μας εδώ στη Λειψία για το δίκτυο παραγωγής στο σύνολό του», τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εργαζομένων, Jens Köhler, ευχαριστώντας το BMW Group για την εμπιστοσύνη του.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, Roman Knoblauch. Εκτός από το MINI Countryman σε Smokey Green απόχρωση και οροφή σε Energy Silver, υπήρχε και ένας κρυφός πρωταγωνιστής του show: ο Spike, ο ψηφιακός φίλος της MINI. Ως έξυπνος προσωπικός βοηθός, ο Spike θα υποστηρίζει τους οδηγούς της νέας οικογένειας μοντέλων MINI, καθιστώντας τα αυτοκίνητα ακόμα πιο διασκεδαστικά στη χρήση.

Προηγούμενο άρθροΕταιρείες leasing: αύξηση κερδών, αργός εξηλεκτρισμός
Επόμενο άρθροDestination Zero: Adopt & Adapt