Το νέο ηλεκτρικό Volvo με LiDAR και υπερυπολιστή AI

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo επόμενης γενιάς θα διαθέτει τεχνολογία LiDAR και υπερυπολογιστή AI (τεχνητής νοημοσύνης) στον βασικό εξοπλισμό για κορυφαία ασφάλεια.

Ο αμιγώς ηλεκτρικός διάδοχος του Volvo XC90, που θα παρουσιαστεί το 2022, θα εξοπλίζεται με προηγμένους αισθητήρες, τεχνολογία LiDAR που έχει αναπτυχθεί από τη Luminar και υπολογιστή αυτόνομης οδήγησης με NVIDIA DRIVE Orin™ τεχνολογία συστήματος σε μικροκύκλωμα (systemonachip), στο βασικό του εξοπλισμό.

Το νέο πακέτο ασφαλείας συνδυάζει προηγμένο hardware με λογισμικό από τη Volvo, τη Zenseact και τη Luminar. Πρόκειται για την επόμενη γενιά της καταξιωμένης τεχνολογίας αποφυγής σύγκρουσης, με την οποία η Volvo Cars στοχεύει να μειώσει τις απώλειες ζωής και συνολικά τα ατυχήματα.

«Η Volvo Cars είναι πάντοτε ηγέτης στην ασφάλεια. Τώρα θα θέσει το πρότυπο για το επόμενο επίπεδο ασφάλειας στα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, CEO του Volvo Car Group. «Έχοντας αυτό το hardware στο βασικό εξοπλισμό, μπορούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας με ασύρματες (overtheair) αναβαθμίσεις και να εισάγουμε προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, ενισχύοντας την ηγετική μας θέση στην ασφάλεια».

Μέσω του νέου πακέτου ασφαλείας, η Volvo Cars στοχεύει να μειώσει κι άλλο τις συγκρούσεις, με το ρυθμό μείωσης να αυξάνεται σταδιακά χάρη στις ασύρματες (overtheair) αναβαθμίσεις λογισμικού. Οι νέες τεχνολογίες είναι επίσης σχεδιασμένες για να αντιμετωπίζουν ειδικά εκείνες τις κυκλοφοριακές συνθήκες που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των σοβαρών τραυματισμών και των απωλειών ζωής που εξακολουθούν να σημειώνονται σήμερα.

«Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν ποτέ, με μακροπρόθεσμο στόχο να πετύχουμε μηδενικές συγκρούσεις και πλήρη εξάλειψη των ατυχημάτων», πρόσθεσε ο Henrik Green, Επικεφαλής Τεχνολογίας της Volvo Cars. «Βελτιώνοντας συνεχώς την τεχνολογία ασφαλείας μέσω ασύρματων (over the air) ενημερώσεων, προσδοκούμε να καταστήσουμε τις συγκρούσεις όλο και πιο σπάνιες και ελπίζουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Μετά το λανσάρισμα της, η τεχνολογία αναμένεται να ωριμάζει με την πάροδο του χρόνου και να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική, δίνοντας στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα να βοηθά τον οδηγό, βελτιώνοντας την αντίδραση του ανθρώπινου παράγοντα σε κρίσιμες συνθήκες για την ασφάλεια. Ενώ οι προηγούμενες γενιές της τεχνολογίας βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην προειδοποίηση του οδηγού για πιθανούς άμεσους κινδύνους, αυτή η νέα τεχνολογία ασφαλείας θα επεμβαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο με τον ενδεδειγμένο τρόπο για να προληφθούν οι συγκρούσεις.

Παρόλο που πρώτη προτεραιότητα της Volvo Cars παραμένει το να σωθούν ζωές και να προληφθούν τραυματισμοί, η εταιρεία βλέπει επίσης ένα ενδεχόμενο επιπλέον όφελος στη μείωση του κόστους ασφάλισης, καθώς τα ατυχήματα τα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα της Volvo γίνονται όλο και πιο σπάνια. Ένα ολοκληρωμένο 3ετές πρόγραμμα ασφάλισης ενσωματώνεται στις υπηρεσίες που συνοδεύουν ως στάνταρ επιλογή τα αμιγώς ηλεκτρικά Volvo (δωρεάν συντήρηση τριών ετών και εγγύηση πέντε ετών), με τον πελάτη να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν το επιθυμεί. 

Εκτός από την πλατφόρμα αισθητήρων και τον υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, η επερχόμενη ναυαρχίδα της Volvo θα εφοδιάζεται με εφεδρικά συστήματα για σημαντικές λειτουργίες όπως τα συστήματα διεύθυνσης και φρένων, που είναι εξελιγμένα για να δεχθούν το σύστημα ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση, όταν θα είναι διαθέσιμο.

Τα παραπάνω εφεδρικά συστήματα, μαζί με το LiDAR, τους υπολογιστικούς πόρους και το λογισμικό, θα ενεργοποιούν τη λειτουργία Highway Pilot, η οποία αναπτύχθηκε inhouse σε συνεργασία με τη Zenseact, την εταιρεία της Volvo Cars που εξελίσσει λογισμικό για αυτόνομη οδήγηση. Ως προαιρετικός εξοπλισμός αυτόνομης οδήγησης για χρήση στους αυτοκινητόδρομους, το Highway Pilot θα ενεργοποιείται για τους πελάτες όταν εξακριβώνεται ότι είναι ασφαλές και νομικά επιτρεπτό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και συνθήκες.

Νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, η Volvo Cars ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί τεχνολογία NVIDIA με κεντρική υπολογιστική αρχιτεκτονική. Τόσο ο κεντρικός υπολογιστής όσο και ο υπολογιστής αυτόνομης οδήγησης λειτουργούν με τεχνολογία NVIDIA που καθιστά τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή, περισσότερο εξατομικευμένα και πιο βιώσιμα με την πάροδο του χρόνου μέσω ασύρματων (over the air) αναβαθμίσεων, παρέχοντάς τους την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για την τεχνητή όραση και τις ανάγκες επεξεργασίας της πλατφόρμας LiDAR.

Η νέα τεχνολογία ασφαλείας αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Volvo Cars στη συνεργασία με τεχνολογικούς ηγέτες όπως η Luminar, η NVIDIA και η Zenseact, καθώς η σουηδική εταιρεία καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε να προσφέρει τα καλύτερα και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή αυτοκίνητα στους πελάτες της. Οι συγκεκριμένες και άλλες συνεργασίες παρέχουν στη Volvo Cars την τεχνολογική βάση για να είναι μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες εταιρείες σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται ραγδαία.

Η Volvo Cars θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το μελλοντικό της τεχνολογικό σχέδιο δράσης στο Volvo Cars Tech Moment που θα γίνει στις 30 Ιουνίου.

 

Προηγούμενο άρθροΗ στρατηγική της Skoda AUTO με ορίζοντα το 2030
Επόμενο άρθρο26 Nissan NAVARA για την Πολεμική Αεροπορία