Από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, τα αυτοκίνητα Euro 4 diesel δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στην οικονομική καρδιά της Ιταλίας και σε 15 γειτονικούς δήμους. Από τις 8.30 έως τις 18.30, μόνο τα βενζινοκίνητα (εκτός από τα Euro 0), τα επαγγελματικά οχήματα και τα πετρελαιοκίνητα Euro 5 και άνω μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους του Μιλάνου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Μιλάνο επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση σε ντίζελ βάσει της συμφωνίας αερίων εκπομπών που υπεγράφη το 2017 από την Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο, το Βένετο και την Εμίλια Ρομάνια.

Εκτός από την απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ, το Μιλάνο επιβάλλει, επίσης, ανώτατο όριο θερμοκρασίας 19° C για τη θέρμανση κατοικιών και καταστημάτων.

Καταπολέμηση ρύπων, όχι κινητικότητας

Αυτά τα μέτρα πρώτου επιπέδου ενεργοποιήθηκαν μετά από πέντε συνεχείς ημέρες αυξημένων εκπομπών PM10: το όριο των 50 μg/m³ ξεπεράστηκε από τις 17 Οκτωβρίου, προκαλώντας αυτόματα απαγόρευση τεσσάρων ημερών.

Δεν πιστεύουν όλοι στο Μιλάνο πως η απαγόρευση του ντίζελ είναι η λύση, συμπεριλαμβανομένου του Περιφερειακού Συμβούλου για το Περιβάλλον και το Κλίμα, Raffaele Cattaneo, ο οποίος δήλωσε, “Χρειαζόμαστε λιγότερη αυτοματοποίηση και περισσότερη κοινή λογική: στη Λομβαρδία πρέπει να καταπολεμήσουμε τους ρύπους και όχι την κινητικότητα», είπε στο περιοδικό Quattroruote.

“Στις 22 Οκτωβρίου, ο περιφερειακός οργανισμός περιβάλλοντος μέτρησε 20 μg PM ανά κυβικό μέτρο, αριθμός που αυξήθηκε ελαφρά στις 23, αλλά για τις επόμενες μέρες η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί σημαντικά. Έτσι ουσιαστικά απαγορεύουμε την κυκλοφορία για κάποιες ημέρες, ενώ οι εκπομπές PM10 μπορεί να είναι κάτω από την τιμή ορίου”, συμπλήρωσε.

“Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που, όταν τα δεδομένα είναι ασταθή, όπως τις τελευταίες ημέρες, να μας επιτρέπει να αφήνουμε την κοινή λογική να υπερισχύσει. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε να δημιουργούμε μόνο δυσκολίες για τους ανθρώπους”, κατέληξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος.

Εάν τα επίπεδα εκπομπών των σωματιδίων PM10 πέσουν κάτω από το όριο των 50 μg/m³ – κάτι που είναι πολύ πιθανό λόγω των ισχυρών ανέμων – η απαγόρευση ντίζελ Euro 4 ανακαλείται αυτόματα.

Προηγούμενο άρθρο#TestingAutomation από το Euro NCAP
Επόμενο άρθροΣυνεργασία PARKGURU με το 11880