www.fleetnews.gr

Η Ευρώπη θέλει να καταργήσει σταδιακά τα αυτοκίνητα συμβατικών καυσίμων στις πόλεις έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ασχολείται με την κινητικότητα του μέλλοντος. Και αφού το μέλλον πρέπει να είναι βιώσιμο, οι μελλοντικές πόλεις θα πρέπει να είναι συνεργατικές, επανασχεδιαζόμενες, καινοτόμες, ευέλικτες και ευφυείς.

  1. Συνεργατικές

Η αστική κινητικότητα δεν εξαρτάται από έναν οργανισμό ή μία οποιαδήποτε μονάδα, αντίθετα, η επιτυχία της καθορίζεται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και αναγκών αποτελεί το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση στην βιώσιμη αστική κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, η Γαλλία διοργανώνει ένα Ecomobility forum, ενώ πολλές παρόμοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η σύνοδος κορυφής για την αστική κινητικότητα της αυτονομίας στο Παρίσι.

  1. Επανασχεδιασμένες

Δεδομένου ότι οι δημόσιοι δρόμοι σχεδιάζονται για αυτοκίνητα, οι πόλεις θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τον δημόσιο χώρο προκειμένου να επιτρέψουν στους άλλους τρόπους κινητικότητας να κερδίσουν χώρο στο δρόμο. Το Παρίσι, για παράδειγμα, θέλει να γίνει η πόλη πιο ευκίνητη και ποδηλατική μέχρι το 2020, επανασχεδιάζοντας τις κύριες πλατείες. Το Esch sur Alzette στο Λουξεμβούργο εγκατέστησε την οδική σήμανση για τους πεζούς, υποδεικνύοντας τις αποστάσεις στο χρόνο περπατήματος. Και η Βαρκελώνη δημιουργεί αστικές περιοχές όπου η μηχανική κινητικότητα μειώνεται στο ελάχιστο και μεταφέρεται στους εξωτερικούς δρόμους.

  1. Καινοτόμες

Οι νέοι τρόποι κινητικότητας ανατρέπουν παγκοσμίως και τη σχετική αγορά. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προωθεί την πολυτροπικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι μια ποικιλία μέσων κινητικότητας. Από το διαμοιρασμό αυτοκινήτων και την οδήγηση διάφορων μικρών οχημάτων, έως τα κοινά ποδήλατα και τα σκούτερ. Ή θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής ποδηλάτων της Uber σε συνεργασία με το Jump, το οποίο λανσαρίστηκε πρόσφατα στην Ευρώπη.

  1. Ευέλικτες

Αν το αυτοκίνητο πρέπει να παραμεριστεί και να μοιραστεί τη θέση του με άλλους τρόπους κινητικότητας, η διαχείριση του δημόσιου χώρου ίσως χρειαστεί να γίνει πιο δυναμική, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της στιγμής. Η Curbside προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, όπως είναι οι χώροι στάθμευσης για τα κοινής χρήσης ποδήλατα, οι ευέλικτοι χρόνοι στάθμευσης για τους μεταφορείς σε ώρες μη αιχμής ή οι αποκλειστικές ζώνες παραλαβής και αποβίβασης για αυτοματοποιημένα και κοινόχρηστα οχήματα.

  1. Ευφυείς

Η ψηφιοποίηση θα ενισχύσει την επανάσταση του MaaS και ολόκληρο το σύστημα αστικών μεταφορών. Άμεσα, οι επιβάτες μπορούν να λάβουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω του ίδιου του συστήματος δημόσιων μεταφορών ή μέσω εφαρμογών smartphone. Έμμεσα, η διαδρομή μπορεί να εξομαλυνθεί μέσω έξυπνης κυκλοφορίας, όπως έξυπνες φωτεινές σηματοδοτήσεις για να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες έναντι των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ή να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τους ποδηλάτες και τους πεζούς μέσω κάμερας για την παρακολούθηση της κυκλοφοριακής ροής και της οδικής ασφάλειας.

Τέλος, η Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας θα κορυφωθεί κατά την Ημέρα Αυτοκινήτου, όπου όλα τα προτεινόμενα μέτρα και τα προτεινόμενα μέσα εναλλακτικής κινητικότητας μπορούν να δοκιμαστούν αμέσως, δημιουργώντας μια εικόνα για τις ευρωπαϊκές πόλεις μετά το 2050 και πώς θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τον στόλο τους.

Προηγούμενο άρθροΔοκιμές για ηλεκτροκίνητα van θα ξεκινήσει η LEVC το 2019
Επόμενο άρθροΑύξηση τζίρου και κερδών για τη LeasePlan Hellas το 2017