Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) παρουσίασε το μανιφέστο της για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής “Μετασχηματισμός της κινητικότητας” στις Βρυξέλλες.

Το Μανιφέστο της ACEA 2019-2024 παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες για την προώθηση της συνεργασίας με τους διαμορφωτές πολιτικής. Έρχεται στην αρχή μιας νέας πολιτικής θητείας στις Βρυξέλλες, με το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό διαμόρφωση. Οι τέσσερις πυλώνες είναι:

  • Η παροχή καθαρής και ασφαλούς κινητικότητας, με στόχο τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές και μηδενικούς θανάτους.
  • Η μετάβαση σε έξυπνες και βολικές οδικές μεταφορές, προκειμένου να εδραιωθεί η ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης σε λύσεις καινοτομικής κινητικότητας εστιασμένες στον καταναλωτή.
  • Η εξασφάλιση προσιτής κινητικότητας και επιλογής για όλους τους πολίτες, ανταποκρινόμενη στις ποικίλες ανάγκες όλων των Ευρωπαίων, ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους μέσα.
  • Η διασφάλιση μιας ευημερούσας και παγκοσμίως ανταγωνιστικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Πρόεδρος της ACEA και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PSA, Carlos Tavares, δήλωσε: “Το μανιφέστο μας επιβεβαιώνει εκ νέου αυτά που υποστηρίζουμε ως βιομηχανία και τι πρέπει να επιτύχουμε μαζί με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών”.

“Στόχος είναι να διαμορφώσουμε το μετασχηματισμό της κινητικότητας – ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας θα διατηρήσει την παγκόσμια ηγετική του θέση και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομία της ΕΕ”.

Παράλληλα, η ACEA παρουσίασε επίσης ένα ξεχωριστό μανιφέστο για τη βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων, το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία των φορτηγών, των λεωφορείων και των βαν, υποβάλλοντας συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής.

Το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ

Ο ευρωπαϊκός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κινητικότητας, της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας περισσότερο από το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Σήμερα, ωστόσο, η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από πρωτοφανείς προκλήσεις:

  • Η εμπιστοσύνη στον κλάδο υπέστη σοβαρό πλήγμα.
  • Το κέντρο της οικονομικής βαρύτητας μετατοπίζεται σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.
  • Οι νέοι παίκτες εισέρχονται στην αγορά και ανατρέπουν τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα.
  • Το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.
  • Ένα αυξανόμενο κύμα νέων τεχνολογιών και τάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης και της απαλλαγής από τον άνθρακα, επαναπροσδιορίζει την κινητικότητα όπως την γνωρίζουμε.

Σε αυτές τις περιόδους μετασχηματισμού, η αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και με άλλους ενδιαφερόμενους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν – και μάλιστα μετατραπούν σε νέες ευκαιρίες για την Ευρώπη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να οδηγήσει αυτό το μετασχηματισμό χέρι-χέρι με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Μαζί έχουμε τον κοινό στόχο και την κοινή ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ θα μπορέσει να διατηρήσει την παγκόσμια ηγετική του θέση στο μέλλον.

Υπό το πρίσμα της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σκοπός αυτού του μανιφέστου ACEA 2019-2024 είναι να προτείνει τέσσερις βασικούς πυλώνες για την προώθηση της συνεργασίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια: Καθαρή και ασφαλή κινητικότητα. Έξυπνες και βολικές οδικές μεταφορές. Προσιτή κινητικότητα για όλους. Ευημερούσα και παγκοσμίως ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι αποτελεσματικές μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει, κυριολεκτικά, χωρίς φορτηγά, λεωφορεία ή βαν.

Παρόλο που είναι ουσιώδης για την ευημερία μας, ο κλάδος των επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη – και οι οδικές μεταφορές γενικά – αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές θεμελιώδεις προκλήσεις:

  • Η ζήτηση για μεταφορά αγαθών και ανθρώπων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
  • Η συμφωνία του Παρισιού έχει θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, στους οποίους η βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων έχει δεσμευθεί να συμβάλει.
  • Υπάρχει αυξανόμενη ποικιλία εναλλακτικών καυσίμων και κινητήρων, αλλά σχεδόν πλήρης απουσία σημείων φόρτισης και ανεφοδιασμού κατάλληλων για επαγγελματικά οχήματα.
  • Οι εκπομπές ρύπων πρέπει να μειωθούν περαιτέρω.
  • Ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση έχουν ως στόχο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε τα αγαθά και τους ανθρώπους.
  • Ο τομέας των μεταφορών αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένων οδηγών.
  • Οι εταιρείες μεταφορών αγωνίζονται με χαμηλά περιθώρια λειτουργίας.
Προηγούμενο άρθροVulog: Οι κορυφαίες πόλεις για car-sharing στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΔιευκρινήσεις του ΣΕΕΑΕ σχετικά με το νόμο για τις εισαγωγές μεταχειρισμένων