Το Groupe Renault ανέπτυξε το έργο blockchain XCEED (eXtended Compliance End-to-End Distributed) για την πιστοποίηση της συμμόρφωσης όλων των εξαρτημάτων οχημάτων, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγή.

  • Το XCEED είναι ένα ψηφιακό έργο που προκύπτει από τη συνεργασία του Groupe Renault με σημαντικές εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου.
  • Πραγματοποιήθηκε πλήρης δοκιμή με αρκετούς κατασκευαστές εξοπλισμών στο εργοστάσιο της Renault στο Douai.

Ένα εργαλείο για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για διαφάνεια

Σχεδιασμένο και υλοποιημένο σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου, αυτό το εργαλείο επιτρέπει μεγαλύτερη ανταπόκριση και αποδοτικότητα σε μια εποχή συνεχώς αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων. Νέοι εποπτικοί κανονισμοί αγοράς τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, εισάγοντας βελτιωμένους ρυθμιστικούς ελέγχους για οχήματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Επομένως, ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής πρέπει να προσαρμόσει τη δομή της ώστε να ανταποκρίνεται στις ρυθμιστικές αρχές εντός μικρότερων χρονικών ορίων.

Βασισμένο στην τεχνολογία blockchainHyperledger Fabric” και εφαρμοσμένο σε συνεργασία με την IBM, το έργο XCEED σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί και να πιστοποιεί τη συμμόρφωση των εξαρτημάτων και των υπο-εξαρτημάτων οχημάτων.

Ένα έργο συνεργασίας με οφέλη για τον ευρύτερο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η τεχνολογία Blockchain καθιστά δυνατή την κοινή χρήση και την ιχνηλάτηση πληροφοριών από διάφορους παράγοντες, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρησιακή αριστεία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιταχύνει τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ένα δίκτυο που είναι αποκεντρωμένο παρά ενοποιημένο.

Με το XCEED, το blockchain χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου για την ανταλλαγή πληροφοριών συμμόρφωσης μεταξύ κατασκευαστών ανταλλακτικών και κατασκευαστών οχημάτων. Η αποκεντρωμένη φύση της τεχνολογίας blockchain σημαίνει ότι κάθε μέρος διατηρεί τον έλεγχο και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητά του, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ασφάλεια και η εμπιστευτικότητα.

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και εμπιστευτικότητας που παρέχονται από το blockchain ώθησαν την αυτοκινητοβιομηχανία να συνεργαστεί σε αυτήν την πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

Λανσαρισμένο το 2019, το XCEED είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτου (Continental, Faurecia, Plastic Omnium και SaintGobain), καρπός συλλογικής νοημοσύνης και μια προσαρμοσμένη ευέλικτη μεθοδολογία που σηματοδότησε μια άνευ προηγουμένου πολυεθνική προσέγγιση στην ανταλλαγή δεδομένων και τη διαχείριση έργων.

Οι δοκιμές στο εργοστάσιο Douai της Renault χρησίμευσαν στην ενοποίηση της αξίας και της απόδοσης που προσφέρει η τεχνολογία blockchain στον κλάδο αυτοκινήτου, με την αρχειοθέτηση πάνω από ένα εκατομμύριο εγγράφων με ταχύτητα 500 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο.

“Το έργο XCEED που ξεκινήσαμε αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας καινοτομίας του Groupe Renault. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το blockchain αποτελεί φορέα μετασχηματισμού του κλάδου αυτοκινήτου”, λέει η Odile Panciatici, Αντιπρόεδρος του Blockchain, Groupe Renault. “Η τεχνολογία Blockchain αποτελεί αφ΄εαυτής ένα τεράστιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εταιρείες και παρέχει μια σύνδεση μεταξύ των διαφόρων διεργασιών των συνεργατών, των συστημάτων υπολογιστών και των βάσεων δεδομένων. Υπάρχουν πολλές χρήσεις γι΄αυτόν τον τύπο τεχνολογίας στον κλάδο αυτοκινήτου, όπου έχουμε ανταλλαγές με αμέτρητους εξωτερικούς φορείς, όπως προμηθευτές, πελάτες και ανεξάρτητους διανομείς”.

Προηγούμενο άρθροH FCA ‘βάζει στην πρίζα’ το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης
Επόμενο άρθροTo Νέο C3 ξεκινά την εμπορική του πορεία στη χώρα μας