Το Euro NCAP ανακοίνωσε τους νικητές του 2022, σε κάθε κατηγορία αυτοκινήτων, την πιο πολυάσχολη χρονιά του οργανισμού.

Πρόκειται για τα αυτοκίνητα που πέτυχαν τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, βάσει των αποτελεσμάτων Προστασίας Ενηλίκων Επιβατών, Προστασίας Παιδιών, Προστασίας Ευάλωτων Χρηστών και Υποβοήθησης Ασφαλείας. Για πρώτη φορά, η λίστα περιλαμβάνει δύο αυτοκίνητα της Tesla και δύο νέα κινεζικά μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την σημασία της βαθμολογίας πέντε αστέρων του Euro NCAP στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και την ποιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εκ μέρους των κατασκευαστών οχημάτων στην Ευρώπη, αλλά και πέραν των συνόρων της.

Νικητές είναι οι ακόλουθοι: Το Hyundai IONIQ 6 κερδίζει το βραβείο του καλύτερου στην κατηγορία των Μεγάλων Οικογενειακών Αυτοκινήτων. Το ORA Funky Cat  στην κατηγορία Μικρών Οικογενειακών Αυτοκινήτων. Το Tesla Model S  στην κατηγορία Αυτοκινήτων Στελεχών. Το Tesla Model Y  στην κατηγορία Μικρών Εκτός Δρόμου και τέλος το WEY Coffee 01 στην κατηγορία Μεγάλων Εκτός Δρόμου.

Το Hyundai IONIQ 6 πέτυχε εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα στην Προστασία Ενηλίκων Επιβατών, με 97%. Αμιγώς ηλεκτρικό και με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες ασφαλείας, το IONIQ 6 ακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Για επιβάτες παιδιά, το IONIQ 6 παρείχε καλή προστασία για όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος, τόσο των ανδρείκελων ηλικίας 6 ετών, όσο και των 10 ετών στις δοκιμές μετωπικής και πλευρικής σύγκρουσης και συγκέντρωσε την μέγιστη βαθμολογία σε αυτήν την αξιολόγηση.

Το 2022 διακρίθηκε για τον αριθμό των νέων κινεζικών μαρκών που ήρθαν στην Ευρώπη και πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά στο παρελθόν, αρκετοί κατασκευαστές δείχνουν ότι οι κινεζικές μάρκες μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν σε τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές μάρκες σε θέματα ασφαλείας. Στην κατηγορία των Μικρών Οικογενειακών Αυτοκινήτων, το ORA Funky Cat είναι εξαιρετικά καλά εξοπλισμένο και, όντας στην κορυφή της κατηγορίας του, ξεπέρασε πολλές γνωστές μάρκες.

Το δεύτερο αυτοκίνητο κινεζικής μάρκας ως καλύτερο στην κατηγορία του είναι το WEY Coffee 01 και αυτό άρτια εξοπλισμένο και με καλές επιδόσεις. Ακολουθεί το LEXUS RX, το οποίο αξίζει να αναφερθεί.

Η Tesla είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου λόγω του σχεδιασμού και του χαρακτήρα της. Η εταιρεία είναι αποφασισμένη να αναδειχθεί στις επιδόσεις ασφαλείας. Το Tesla Model S και το Tesla Model Y έχουν αμφότερα υψηλές επιδόσεις στην Προστασία Ενηλίκων Επιβατών και πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία 98% στην Υποβοήθηση Ασφαλείας από όλα τα οχήματα της λίστας. Το Tesla Model S είναι επίσης το καλύτερο στην κατηγορία αμιγώς ηλεκτρικών.

«Το 2022 υπήρξε από τις πιο πολυάσχολες χρονιές του Euro NCAP, με πολλούς νέους κατασκευαστές αυτοκινήτων και νέες τεχνολογίες. Είναι σαφές ότι μια καλή βαθμολογία Euro NCAP θεωρείται σημαντική από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για την επιτυχία τους στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει καλύτερο εξοπλισμό ασφαλείας και ασφαλέστερα αυτοκίνητα για τους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP.

Στις κατηγορίες που δεν εκπροσωπούνται, το Euro NCAP έχει δοκιμάσει πολύ λίγα αυτοκίνητα από αυτές το 2022 ώστε να αναδείξει νικητή.

Προηγούμενο άρθροΗ νέα έκδοση Extreme του ηλεκτρικού Dacia Spring
Επόμενο άρθροFiat Professional: Στην κορυφή των LCV της Ελλάδας