Η Goodyear παρουσιάζει το νέο της concept ελαστικών στo Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS) 2019. Το concept AERO της Goodyear είναι ένα ελαστικό δύο-σε-ένα σχεδιασμένο για τα αυτόνομα αυτοκίνητα του μέλλοντος που πετάνε. Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο σαν ένα ελαστικό για την οδήγηση στο δρόμο όσο και σαν “προπέλα’ για να μπορεί το αυτοκίνητο να πετάει στον ουρανό.

“Για πάνω από 120 χρόνια, η Goodyear επιδιώκει εμφατικά καινοτομίες και εφευρέσεις, συνεργαζόμενοι με τους πρωτοπόρους των ανακαλύψεων και των αλλαγών στη μεταφορά” είπε ο Chris Helsel, Chief Technology Officer της Goodyear. “Με τις εταιρείες που ασχολούνται με την κινητικότητα να έχουν το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό για να βρούν απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτουν η αστική μεταφορά και η συμφόρηση, η δουλειά μας τόσο στην προηγμένη αρχιτεκτονική όσο και στα υλικά με τα οποία φτιάχνουμε τα ελαστικά μας οδήγησε στο να φανταστούμε ένα τροχό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν παραδοσιακό ελαστικό δρόμου όσο και σαν σύστημα προώθησης στον ουρανό”.

Το concept AERO περιλαμβάνει έναν αριθμό από καινοτόμες λειτουργίες:

  • Πολυσύνθετος Σχεδιασμός: Το AERO είναι μια πολυσύνθετη ιδέα ταλαντευόμενου στροφίου. Θα χρησίμευε ως οδηγός για να μεταφέρει και να απορροφά τις δυνάμεις προς και από το δρόμο με έναν παραδοσιακό προσανατολισμό καθώς και ένα σύστημα προώθησης αεροσκάφους για να παρέχει ώθηση με ένα διαφορετικό προσανατολισμό. Με τα κατάληλα οχήματα, το AERO θα δώσει στο μέλλον στους ανθρώπους που μετακινούνται την ελευθερία να κινούνται απρόσκοπτα από το δρόμο προς τον ουρανό.
  • Μη πνευματική δομή: Οι ακτίνες του concept θα παρέχουν στήριξη για τη μεταφορά του βάρους του οχήματος και θα δρουν ως λεπίδες ανεμιστήρα για την παροχή ώθησης όταν το ελαστικό έχει πάρει κλίση. Αυτό το μοναδικό ελαστικό χωρίς αέρα χρησιμοποιεί μια μη-πνευματική δομή που είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να εμποδίζει τους κραδασμούς κατά την οδήγηση στο δρόμο και αρκετά ισχυρή ώστε να περιστρέφεται στις υψηλές ταχύτητες που χρειάζονται οι ρότορες για να δημιουργήσουν κατακόρυφη ανύψωση.
  • Μαγνητική Προώθηση: Στην ιδέα του AERO θα χρησιμοποιηθεί μια μαγνητική δύναμη για να παρέχει προώθηση χωρίς τριβή. Αυτό θα ενεργοποιούσε τις υψηλές ταχύτητες περιστροφής που απαιτούνται για την οδήγηση του οχήματος στο έδαφος και, όταν ο τροχός πάρει κλίση, να μπορέσει να σηκώσει ένα όχημα στον αέρα και να το κινήσει προς τα εμπρός.
  • Οπτική Ανίχνευση: Το AERO θα χρησιμοποιεί αισθητήρες οπτικών ινών με βάση το φως για να παρακολουθεί την κατάσταση του οδοστρώματος, την φθορά των ελαστικών καθώς και τη δομική ακεραιότητα του ίδιου του ελαστικού.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη: Το concept θα περιλαμβάνει επίσης έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης που θα συνδυάζει πληροφορίες από τους αισθητήρες ελαστικών με δεδομένα που θα προκύπτουν από την επικοινωνία που θα πραγματοποιείται από το όχημα προς το όχημα και από το όχημα προς τις εγκαταστάσεις των υποδομών. Ο επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύσει αυτές τις ροές δεδομένων για να συστήσει μια πορεία δράσης – επιτρέποντας σε ένα όχημα να προσαρμοστεί σε μια λειτουργία πτήσης ή οδήγησης – και να προσδιορίσει αλλά και να επιλύσει πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τα ελαστικά προτού αυτά συμβούν.

Παρόλο που το AERO αποτελεί ξεκάθαρα μια ιδέα σχεδιασμού, κάποιες από τις λειτουργίες που περιέχει, όπως η μη πνευματική δομή και οι δυνατότητες “έξυπνου” ελαστικού, αναπτύσσονται από τη Goodyear σήμερα, ενώ άλλες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για νέες ιδέες και πιθανώς νέα προϊόντα στο μέλλον.

“Οι ιδέες της Goodyear έχουν ως στόχο να προκαλέσουν μια συζήτηση για τα ελαστικά και τις τεχνολογίες μεταφορών αναφορικά με ένα νέο οικοσύστημα κινητικότητας” καταλήγει ο κ. Helsel.

Προηγούμενο άρθροΠροηγμένοι σταθμοί φόρτισης στη LeasePlan από την Elektron Energy
Επόμενο άρθροImagine by Kia: Ένα πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο