Η αντίδραση της Hydrogen Europe στις πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση για τον ρόλο του ανανεώσιμου υδρογόνου στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις δύο πολυαναμενόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που διευκρινίζουν τους κανόνες της ΕΕ για το ανανεώσιμο υδρογόνο στις μεταφορές, σύμφωνα με την οδηγία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του 2018. Τα δύο έγγραφα απουσίαζαν κατά την πρόσφατη επικοινωνία της REPowerEU, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα στον κλάδο που τα περίμενε από πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση τεσσάρων εβδομάδων για τον ορισμό των ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO), καθώς και των εκπομπών τους. Οι προτάσεις προσπαθούν να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της ανάγκης επιτάχυνσης παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και της προαπαιτούμενης διασφάλισης μειωμένων εκπομπών.

Η Hydrogen Europe αισθάνεται ικανοποίηση που η πρόταση προσελκύει επενδυτές από την έναρξη της διαδικασίας, με εξαίρεση των προ της 1ης Ιανουαρίου 2027 παραγωγών από τους κανόνες προσθετικότητας. Οι άλλοι βασικοί κανόνες είναι ο γεωγραφικός και χρονικός συσχετισμός, που θα ισχύουν από την πρώτη ημέρα. Οι παραγωγοί υδρογόνου πρέπει να πληρούν μια ωριαία χρονική συσχέτιση από το 2027, που περιορίζει σημαντικά την ποσότητα υδρογόνου που μπορεί να παραχθεί και αυξάνοντας έτσι το κόστος του.

Παράλληλα, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη λογιστικοποίησης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) και τα καύσιμα ανακυκλωμένου άνθρακα θέτει όριο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το υδρογόνο περίπου 3,38 tCO2 / tH2 (που ισοδυναμεί με 70% περικοπή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με την τιμή αναφοράς) και ορίζει ποιές πηγές CO2 πρέπει να θεωρούνται βιώσιμες για παραγωγή e-fuel.

Ο Jorgo Chatzimarkakis, CEO της Hydrogen Europe, χαιρετίζει την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων: «Το υδρογόνο έχει καταστεί το επίκεντρο και ο πυρήνας της ενεργειακής μετάβασης, όπως φαίνεται στο σχέδιο δράσης REPowerEU. Η επενδυτική εξασφάλιση και η νομική σαφήνεια δεν υπήρξαν ποτέ πιο σημαντικές για τον κλάδο μας. Οι προτεινόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις αποτελούν το σημείο εκκίνησης εντατικών συζητήσεων για το πώς το υδρογόνο μπορεί να υποστηρίξει την επιτάχυνση επιπλέον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιταχύνοντας παράλληλα την άμεση απορρόφηση έργων υδρογόνου. Ο κλάδος υδρογόνου δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών και δεν αποτελεί κερκόπορτα για συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων για να διασφαλίσουμε πως οι δράσεις για το κλίμα βρίσκονται στον πυρήνα τους».

Η Hydrogen Europe έχει αξιολογήσει αμφότερες τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις:

_____________________________________

[i] Η ωριαία χρονική συσχέτιση, όπως προτείνεται, θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των παραγωγών υδρογόνου να παράγουν άνω του 40% του χρόνου στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης (ή 3.500 ώρες), εκτός εάν τα έργα είναι εξαιρετικά μεγάλα (π.χ. 1.200 MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ηλεκτρολύτη 200 MW) και περιλαμβάνουν μεγάλες μπαταρίες, με σημαντικά υψηλότερο κόστος υδρογόνου.

Προηγούμενο άρθροΠτώση -20,3% στις ταξινομήσεις επαγγελματικών τον Απρίλιο
Επόμενο άρθροOpium: ηλεκτρικά ποδήλατα με αυτονομία 340 χλμ