Από το 2030, τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπονται πλέον στο Άμστερνταμ. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του “Actieplan Schone Lucht’ (Σχέδιο Δράσης Καθαρού Αέρα) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την δημοτική αρχή.

Αυτή η μετάβαση θα είναι σταδιακή: από το 2020, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών θα απαγορευθούν σε μια περιβαλλοντική ζώνη εντός της περιφερειακής οδού Α10. Η υπάρχουσα περιβαλλοντική ζώνη που απαγορεύει τα LCVs και τα φορτηγά θα επεκταθεί. Από το 2022, το ίδιο θα ισχύει για τα δημόσια και ιδιωτικά λεωφορεία. Από το 2025, η απαγόρευση θα επεκταθεί και στις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα. Τέλος, το 2030 θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στη ζώνη αυτή σε όλα τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο προτείνει επιδοτήσεις και εξαιρέσεις ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες του Άμστερνταμ να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε μετακινήσεις χωρίς ορυκτά καύσιμα. Οι πολίτες του Άμστερνταμ που αγοράζουν ένα EV μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγκατάστασης σταθμού φόρτισης στο σπίτι τους ή κοντά σε αυτό. Η πόλη θα εγκαταστήσει περισσότερους ταχυφορτιστές. Και οι πολίτες που επιλέγουν οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων, θα μπορούν να πάρουν άδεια στάθμευσης ευκολότερα.

Το σχέδιο δεν είναι ακόμα τελικό: θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις τους.

Προηγούμενο άρθροAVSC: Κοινοπραξία Ασφάλειας Αυτόνομων Οχημάτων
Επόμενο άρθρο“Spring Sales” από την Peugeot στην Ελλάδα