Θα διευρύνει την εργασία από το σπίτι το Groupe PSA, για το σύνολο του προσωπικού του που δεν εργάζεται στην παραγωγή, με το σχέδιο “Νέα εποχή για ευελιξία”.

Σύμφωνα με αυτό οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στο γραφείο τους μία με μιάμιση το πολύ ημέρα την εβδομάδα για συνεργασία και αλληλεπίδραση και τις υπόλοιπες θα εργάζονται από το σπίτι. Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για:

  • Μια προσέγγιση που συνάδει με την άυλη αρχή της προστασίας των εργαζομένων και της εταιρείας
  • Ένα έργο που συμβάλλει στην περιβαλλοντική απόδοση του Groupe PSA, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας
  • Ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας μεταξύ απομακρυσμένης εργασίας με συνεργατικές και συλλογικές εμπειρίες στους τόπους εργασίας
  • Ένα έργο που προάγει την ευελιξία, την αποτελεσματικότητα και μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συνέχεια της συμφωνίας “Κίνητρα και ευημερία στην εργασία”.

“Με την ευκαιρία της αλλαγής παραδείγματος μετά την κρίση, θέλουμε να δώσουμε περισσότερο νόημα στις δράσεις μας, να βάλουμε τη σωστή ενέργεια στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους και το χρόνο πιο υπεύθυνα”, δήλωσε ο Xavier Chéreau, Director of Human Resources and Transformation του Groupe PSA. “Προβλέπουμε επίσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, κοινωνικές αλλαγές σύμφωνα με τη φιλοδοξία μας να κάνουμε την κινητοποίηση και την ευημερία των εργαζομένων του Ομίλου έναν παράγοντα απόδοσης για την εταιρεία”.

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη γενική εφαρμογή της τηλεργασίας βοηθούν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού των μεθόδων λειτουργίας της εταιρείας προς όφελος της μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων.

Η εργασία από το σπίτι το 2019 για το Groupe PSA αντιστοιχεί ήδη σε 3 εκατομμύρια ώρες

Από την αρχή, το Groupe PSA έχει προσαρμοστεί στην κρίση διπλασιάζοντας την δυναμικότητά του στις Τεχνολογίες Πληροφορικής τον Μάρτιο του 2020. Αυτό επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη απομακρυσμένης εργασίας (38.000 ταυτόχρονες συνδέσεις με το παγκόσμιο σύστημα πληροφορικής του Ομίλου τον Απρίλιο σε σύγκριση με κατά μέσο όρο 18.000 τους προηγούμενους μήνες), διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή συνέχεια.

Το 2019, σχεδόν 18.000 εργαζόμενοι υιοθέτησαν τακτικά ή περιστασιακά αυτόν τον τρόπο εργασίας (έναντι 2.500 το 2016), αντιπροσωπεύοντας 3 εκατομμύρια ώρες τηλεργασίας και αποφεύγοντας σχεδόν 500.000 μετακινήσεις.

Δεδομένης της θετικής εμπειρίας και των αποτελεσματικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19, το Groupe PSA αποφάσισε να ενισχύσει την τηλεργασία και να την καταστήσει σημείο αναφοράς για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή.

Ευκαιρία μετασχηματισμού

Ο Όμιλος εκμεταλλεύεται αυτήν την κρίση ως ευκαιρία να μετασχηματισθεί και να αναμορφωθεί σε μια νέα εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε, με τρεις μοχλούς επιτάχυνσης:

  1. οι τεχνολογικές ευκαιρίες της ψηφιοποίησης και των συνεργατικών εργαλείων εξ αποστάσεως που υπάρχουν ήδη, τα οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται και αλλάζουν τον τρόπο εργασίας
  2. τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πειραματισμό της απομακρυσμένης εργασίας πριν από την κρίση και κατά τη διάρκειά της με τη γενικευμένη χρήση της τηλεργασίας (δοκιμή μεγάλης κλίμακας)
  3. Η μεταβολή του παραδείγματος μετά την κρίση με την ενισχυμένη ανάγκη να νοηματοδοτηθούν οι δράσεις του ομίλου καταναλώνοντας ενέργεια, πόρους και χρόνο ακόμη πιο υπεύθυνα.
Προηγούμενο άρθροKίνητρα ανανέωσης οχημάτων για οικονομική ανάκαμψη
Επόμενο άρθροHMGICs: Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Κινητικότητας Hyundai