Ταξινομήσεις EV, υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 στην Ευρώπη

Οι ταξινομήσεις EV στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν το 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα της Jato Dynamics για 23 ευρωπαϊκές αγορές, παρά το ταραχώδες περιβάλλον που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Ο όγκος των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων (EV) αυξήθηκε κατά 147% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 – από 575.000 μονάδες σε 1,42 εκατομμύρια.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 12% όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το 2020. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις μέσες τιμές τους και τη σχετικά μειωμένη προσφορά σε σύγκριση με τα υπάρχοντα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα. Οι έντονες προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βοήθησαν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών μοντέλων κατά τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς αυτοκινήτων και της εξέλιξής της, η Jato Dynamics ενημέρωσε τον ορισμό της για τα «ηλεκτροκίνητα οχήματα».

Καθώς συνέχισαν να σχηματίζονται σημαντικές διαφορές μεταξύ υβριδικών / ήπιων υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών / plug-in υβριδικών, η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων αποφάσισε να αφαιρέσει τα υβριδικά / ήπια υβριδικά από τον ορισμό της για τα «EV», αντίθετα τα περιλαμβάνει στην κατηγορία ICE – σύμφωνα με τους ορισμούς του κλάδου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κύριος τύπος καυσίμου/ενέργειας των HEV δεν είναι ο ηλεκτρισμός αλλά η βενζίνη, το ντίζελ ή το αλκοόλ. Ομοίως, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν έναν ηλεκτρικό κινητήρα που μπορεί να παρέχει ηλεκτρική βοήθεια (ή συμπληρωματική ροπή), τα mHEV τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE).

1 στα 4 BEV που ταξινομήθηκαν παρήχθησαν από τη Volkswagen

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη των EV επέδρασε στον Όμιλο Volkswagen, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ενώ η Tesla σημείωσε σημαντική ανάπτυξη το 2019 – χάρη στο Tesla Model 3 – η Volkswagen ενίσχυσε τη θέση της στον αγώνα για την ηλεκτροκίνηση πέρυσι.

Το Volkswagen ID.3 έγινε το δεύτερο αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2020. Η Volkswagen γνώρισε μια σειρά επιτυχιών από διάφορα μοντέλα όπως τα Porsche Taycan, Audi E-Tron και Seat Mii / Volkswagen Up / Skoda Citigo.

Αυτά τα μοντέλα βοήθησαν τη Volkswagen να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά BEV στο 25,2% το 2020 – σχεδόν διπλάσιο μερίδιο της Tesla που μειώθηκε από 31% το 2019 σε 13,3% το 2020. Στην πραγματικότητα, αντί της πρώτης θέσης το 2019, η Tesla κατέχει τώρα την τρίτη θέση, η πρώτη σήμερα ανήκει στη συμμαχία Renault-Nissan.

Τα αποτελέσματα ανά μοντέλο έδειξαν επίσης μια σημαντική αλλαγή στην κατάταξη πέρυσι. Το Tesla Model 3 έχασε το στέμμα του, το οποίο διαδέχθηκε το Renault Zoe που κατέγραψε 99.300 μονάδες σε σύγκριση με τις 85.700 μονάδες του Tesla Model 3 Το Volkswagen ID.3 που κυκλοφόρησε πρόσφατα κατέλαβε την τρίτη θέση – ένα νέο μοντέλο που είναι πιθανό να σημειώσει υπεραπόδοση το 2021.

Η σειρά κατάταξης των BEV στο σύνολο των 23 ευρωπαϊκώναγορών έχει ως εξής: Renault Zoe, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3, Hyundai Kona, Volkswagen Golf, Peugeot 208, Kina Niro, Nissan Leaf, Audi e-Tron, BMWi3.

Η Mercedes ηγείται των PHEV

Ιστορικά, στις ταξινομήσεις Plug-in υβριδικών ηγείτο το Mitsubishi Outlander. Ήταν το πρώτο μοντέλο που προσέφερε αυτήν την υβριδική λύση και παρέμεινε το κορυφαίο παράδειγμα μέχρι το 2020. Η Mercedes κατέχει τώρα τη θέση αυτή λόγω της επιτυχίας των PHEV A-Class, E-Class και SUV. Το 2020, το μερίδιο της Mercedes στην αγορά των PHEV ήταν 18%. Η πρώτη τριάδα ολοκληρώνεται με το Volvo XC30.

Στα PHEV, η σειρά κατάταξης στις 23 αγορές της Ευρώπης είναι: Mercedes A-Class, Mitsubishi Outlander, Volvo XC30, Volkswagen Passat, BMW 3-Series, Ford Kuga, Volvo XC60, Audi Q5, Mercedes E-Class, Kia Niro.

Στις 23 αγορές περιλαμβάνονται οι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο,Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Φωτογραφία: Volkswagen 

 

Προηγούμενο άρθροNέα πύλη καινοτομίας της Volvo Cars
Επόμενο άρθροStromer: Retailer of the Year New Markets η Kosmoride