Ανθεκτικότητα δείχνουν τα αποτελέσματα της ALD το 2020
Tim Albertsen, CEO της ALD

Τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα του προσφάτως συγχωνευθέντος κολοσσού leasing ALD | LeasePlan δείχνουν ανάπτυξη του στόλου, αύξηση ηλεκτρικών οχημάτων, πλεονεκτήματα στις προμήθειες λόγω μεγέθους και αυξημένα κέρδη από την διάθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η ALD ολοκλήρωσε την εξαγορά της LeasePlan στις 22 Μαΐου και η νέα εταιρεία είναι πλέον η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία leasing και διαχείρισης στόλου στον κόσμο, με συνολικό στόλο 3,391 εκατομμυρίων οχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται 2,67 εκατομμύρια οχήματα full-service leasing, αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση και 724.000 συμβάσεις διαχείρισης στόλου, καταγράφοντας αύξηση 9,1% για την ίδια περίοδο.

Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) του στόλου της ALD | LeasePlan είναι πλέον «εξηλεκτρισμένο», με 428.000 οχήματα μπαταρίας (19%) και plug-in υβριδικά (13%).

Η συγχώνευση εξελίσσεται κανονικά

Ο Tim Albertsen, CEO της ALD | LeasePlan, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της LeasePlan προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και οι πρώτοι στόχοι του ομίλου έχουν ήδη επιτευχθεί εντός 60 ημερών από την εξαγορά.

Ο κυριότερος εξ αυτών είναι η μεταβίβαση των στόλων των δύο εταιρειών σε μία ομάδα υπεύθυνη λογαριασμού και η μόχλευση της ενισχυμένης αγοραστικής ισχύος. Η ALD/LeasePlan ανέφερε πως έχει ήδη διαπραγματευτεί βελτιωμένους όρους με αρκετούς κατασκευαστές και έχει ξεκινήσει τον πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό, με στόχο την αξιοποίηση των 4 εκατομμυρίων ελαστικών που προμηθεύεται ετησίως. Η εταιρεία ανέφερε ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει ετήσια εξοικονόμηση προμηθειών τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αναγνωρίσει τις δυνατότητες της επιχείρησης, αναβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις τους, γεγονός που επέτρεψε στην ALD/LeasePlan να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότερο κόστος χρηματοδότησης.

Κέρδη διάθεσης οχημάτων

Η συνεχιζόμενη θετική τάση της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, λόγω έλλειψης εφοδιασμού, έχει αποφέρει μέσα κέρδη διάθεσης 1.200 έως 1.600 ευρώ ανά όχημα και θα ήταν ακόμα υψηλότερα (2.887 ευρώ ανά όχημα) εάν η ALD δεν είχε ήδη προσαρμόσει προς τα πάνω τις προβλέψεις υπολειμματικής αξίας για τα περισσότερα από τα 290.000 οχήματα που θα πουλήσει φέτος. Στα οικονομικά αποτελέσματα δεν υπολογίζονται οι εκποιήσεις της LeasePlan και τα πάγια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας εκλαμβάνονται ως «εύλογης αξίας», σύμφωνα με τους όρους του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 3, με Κατανομή Τιμής Αγοράς (Purchase Price Allocation) που θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ALD έχει επίσης μειώσει τις μελλοντικές προβλέψεις αποσβέσεών της, εν όψει υψηλών τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μέχρι τα μέσα του 2024, αλλά δεν θα υπάρξει καμία προσαρμογή στο χαρτοφυλάκιό της μέχρι να ολοκληρωθεί η Κατανομή Τιμής Αγοράς.

Οικονομικά αποτελέσματα

Οι συνδυασμένοι λογαριασμοί του πρώτου εξαμήνου 2023 περιλαμβάνουν την συνεισφορά της LeasePlan από τις 22 Μαΐου και εμφανίζουν κέρδη προ φόρων 894,4 εκατ. ευρώ, με έσοδα 3.015 εκατ. ευρώ.

«Τα πρώτα αποτελέσματα της ALD | LeasePlan ως ενιαίας εταιρείας είναι ισχυρά και πολλά υποσχόμενα και υποστηρίζονται από την εξαιρετικά ευνοϊκή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και την ακλόνητη δέσμευση των εργαζομένων μας για παροχή της βέλτιστης ποιότητας υπηρεσιών κατά τον μετασχηματισμό της εταιρείας. ¨όλα αυτά επιβεβαιώνουν την σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας προτύπου στο ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ενιαία εταιρεία θα κεφαλαιοποιήσει αυτόν τον μετασχηματισμό και θα δημιουργήσει αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσε ο κ. Albertson.

Πώληση επιχειρήσεων

Η ALD ολοκλήρωσε επίσης την πώληση των θυγατρικών της στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία, καθώς και των θυγατρικών της LeasePlan στο Λουξεμβούργο, την Φινλανδία και την Τσεχία στην Credit Agricole Consumer Finance και την Stellantis, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους που των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού. Ο συνδυασμένος στόλος αυτών των έξι επιχειρήσεων αντιπροσώπευε περίπου 100.000 οχήματα ή το 3% του συνολικού συνδυασμένου στόλου της ALD Automotive και της LeasePlan στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η διάθεση της ALD Ρωσίας τον Απρίλιο οδήγησε σε ζημία 91,3 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΜε υψηλές επιδόσεις η Aston Martin DB12 Volante
Επόμενο άρθροΜείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην EE