Το εργοστάσιο της Stellantis στη Mulhouse

Οι Vulcan και Stellantis αναπτύσσουν από κοινού γεωθερμική ανανεώσιμη ενέργεια για το εργοστάσιο στη Mulhouse στη Γαλλία.

Η Stellantis N.V. και η Vulcan Energy Resources Limited υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για την πρώτη φάση ανάπτυξης νέων έργων γεωθερμίας για την απανθρακοποίηση του εργοστασίου της Stellantis στη Mulhouse, όπου κατασκευάζονται τα DS 7, Peugeot 308 και e-308, 508 και το νέο 408. Το έργο θα παρέχει σημαντική ενίσχυση στις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης από το 2026.

«Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το επιπλέον βήμα συνεργασίας μας με τη Vulcan, το οποίο καταδεικνύει τη δέσμευσή μας απανθρακοποίησης των εγκαταστάσεών μας», δήλωσε ο Arnaud Deboeuf, Διευθυντής Κατασκευών της Stellantis. «Η γεωθερμία είναι μεταξύ των λύσεων που διερευνούμε για να επιτύχουμε μηδενικό άνθρακα έως το 2038, σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο Dare Forward 2030».

Η πρώτη φάση του έργου, στην κοιλάδα του Ρήνου, θα περιλαμβάνει προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (PFS) για την κατασκευή εγκαταστάσεων γεωθερμικής ανανεώσιμης ενέργειας για το εργοστάσιο της Stellantis, που θα εκπονηθεί από τη Vulcan, η οποία θα αξιολογήσει και τις δυνατότητες παραγωγής λιθίου. Εάν στεφθεί με επιτυχία, η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί σε τρισδιάστατη σεισμική εξερεύνηση και πιο προηγμένες μελέτες και ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή, οι Stellantis και Vulcan σκοπεύουν να αναπτύξουν το έργο από κοινού, με μερίδιο 50:50.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Vulcan ανακοίνωσε την έναρξη πρωτοβουλιών επέκτασης δραστηριοτήτων στη γεωθερμική ανανεώσιμη ενέργεια και στο Zero Carbon Lithium™ στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Αλσατία, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της κοιλάδας του Άνω Ρήνου. Η Vulcan έχει υποβάλει αίτηση αποκλειστικής άδειας λιθίου και γεωθερμίας στην περιοχή της Mulhouse για να δεσμεύσει άλλα 480 χλμ στην περιοχή.

Βάσει της συμφωνίας, η ομάδα της Vulcan θα προβεί σε αξιολόγηση των πόρων λιθίου, σύμφωνα με τον Κώδικα JORC. Το έργο Zero Carbon LithiumTM της Vulcan συμπίπτει με την ίδρυση του «Γαλλικού Παρατηρητηρίου Ορυκτών Πόρων», που στοχεύει στην ανάλυση των γαλλικών πόρων κρίσιμων πρώτων υλών και στην παροχή συστάσεων για δημόσιες επενδύσεις, που θα υποστηριχθούν από το νέο ταμείο «Ταμείο Γαλλικών Κρίσιμων Πρώτων Υλών» με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Stellantis υιοθετεί ολιστική προσέγγιση απανθρακοποίησης και θα καταστεί εταιρεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σε όλα τα Πεδία, έως το 2038, με μονοψήφια ποσοστά λοιπών εκπομπών. Η συμφωνία με τη Vulcan Energy σηματοδοτεί τη δεύτερη πιθανή χρήση ανανεώσιμων πηγών γεωθερμικής ενέργειας για την απανθρακοποίηση της Stellantis και τον ενεργειακό εφοδιασμό εργοστασίου της.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγές στελεχών στην Mercedes-Benz Mobility
Επόμενο άρθροΒιώσιμη αστική μετακίνηση με το νέο Fiat Topolino