Η Stellantis N.V. και η NioCorp Developments Ltd. ανακοίνωσαν την υπογραφή Δελτίου Όρων Απορρόφησης Σπάνιων Γαιών. 

Στόχος είναι η σύναψη οριστικής συμφωνίας προμήθειας σπάνιων γαιών, που θα υποστηρίξει τη δέσμευση της Stellantis για δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού και επίτευξη μηδενικού άνθρακα έως το 2038 και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της πορείας της NioCorp στην εμπορική παραγωγή μαγνητικών οξειδίων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ.

Το Δελτίο Όρων προβλέπει συμφωνία 10ετούς σύμβασης απορρόφησης συγκεκριμένης ποσότητας οξειδίου νεοδυμίου-πρασεοδυμίου, οξειδίου του δυσπροσίου και οξειδίου του τερβίου που θα παράγει η NioCorp στο Elk Creek Critical Minerals Project της νοτιοανατολικής Nebraska, με την επιφύλαξη της επαρκούς χρηματοδότησης του έργου. Οι τελικοί όγκοι θα καθοριστούν με οριστική συμφωνία.

«Η Stellantis σκοπεύει να ηγηθεί του κλάδου με τη δέσμευση για μηδενικό άνθρακα έως το 2038 – στόχος που απαιτεί καινοτομία και πλήρη επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών προμήθειας», δήλωσε ο Maxime Picat, Chief Purchasing and Supply Chain της Stellantis. «Συνεργαζόμενοι με εταίρους όπως η NioCorp, κάνουμε σημαντικά βήματα, με στόχο την απαλλαγή της κινητικότητας από τον άνθρακα και τη διασφάλιση στρατηγικών προμηθειών πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την επιτυχία των παγκόσμιων σχεδίων ηλεκτροκίνησης της εταιρείας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική Dare Forward 2030».

Δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση για τους ορυκτούς πόρους σπάνιων γαιών που περιλαμβάνει το Elk Creek Project, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν να καθοριστεί εάν η εξόρυξη στοιχείων σπάνιων γαιών είναι εύλογη και οικονομικά βιώσιμη αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες.

Η δεσμευτική συμφωνία εξαρτάται από την ικανοποιητική ολοκλήρωση της δέουσας επιμέλειας, τη διαπραγμάτευση και διευθέτηση των τελικών όρων, τη διαπραγμάτευση οριστικής τεκμηρίωσης και τους συνήθεις όρους κλεισίματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Προηγούμενο άρθροΟ Laurent Diot Director Enlarged Europe της Citroën
Επόμενο άρθροΣημαντική αναβάθμιση του νέου Volkswagen T-Cross