Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis N.V. ηγήθηκε της δημιουργίας της πρώτης πλατφόρμας εικονικού πιλοτηρίου στον κόσμο, μέσω του Stellantis Virtual Engineering Workbench (VEW), που επιτρέπει την παράδοση τεχνολογίας infotainment στους πελάτες 100 φορές ταχύτερα.
Η νέα πλατφόρμα χρησιμοποιεί το QNX® Hypervisor στο cloud της BlackBerry, το οποίο διατίθεται μέσω του AWS Marketplace, στο χαρτοφυλάκιο εργαλείων cloud του QNX Accelerate. Η Stellantis μπορεί πλέον να δημιουργήσει ρεαλιστικά εικονικά χειριστήρια και συστήματα αυτοκινήτου, που συμπεριφέρονται όπως σε πραγματικό αυτοκίνητο, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει το λογισμικό τους, περιορίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τον πολύμηνο χρόνο που χρειαζόταν για να επιτευχθεί, σε μόλις 24 ώρες.
Η πρόσβαση στο QNX Hypervisor μέσω του AWS Marketplace επιτρέπει στη Stellantis να καταχωρήσει την προσομοίωση εικονικού cockpit υψηλής υπολογιστικής απόδοσης (HPC) στο cloud. Αυτή η καινοτομία ανάπτυξης ενσωματωμένων εφαρμογών μεικτής κρισιμότητας και πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων περιλαμβάνει QNX Hypervisor Amazon Machine Images (AMI) και διεπαφές βιομηχανικού εξοπλισμού, βάσει προτύπου VirtIO Trout v1.2. Με εργαλεία όπως εικονική παρουσίαση γραφικών, ήχου και εισαγωγής δεδομένων οθόνης αφής/ποντικιού/πληκτρολογίου, δεν υπάρχει καμία ή σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ της λειτουργίας συστημάτων βάσει QNX Hypervisor στο cloud και του πραγματικού εξοπλισμού.
Το λογισμικό αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο παροχής καθαρής, ασφαλούς και οικονομικής κινητικότητας, όπως περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο Dare Forward 2030 και την κινητήρια δύναμη πίσω από τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης STLA Brain, STLA SmartCockpit και STLA AutoDrive. Το 2022, η Stellantis επέλεξε την AWS ως προτιμώμενο πάροχο cloud για πλατφόρμες οχημάτων και άρχισαν την συνεργασία για το VEW της Stellantis.
Με προσέγγιση βάσει λογισμικού και αναπτύσσοντας το QNX Hypervisor στο cloud, η Stellantis μπορεί να επιταχύνει τις ενημερώσεις πελατών και, με ελάχιστη προσπάθεια, να αναπαράγει την εμπειρία πιλοτηρίου συγκεκριμένης μάρκας και οχήματος και να επιφέρει αλλαγές σε πραγματικό χρόνο προς βελτιστοποίηση της εμπειρίας οδηγού. Αυτή η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, ταχείας απόκρισης στο cloud, επιτρέπει στη Stellantis να λαμβάνει πολύτιμα στοιχεία από τους πελάτες και τους προγραμματιστές της για μελλοντικές λειτουργίες και εφαρμογές ψυχαγωγίας.
Οι στάνταρ διεπαφές VirtIO χρησιμοποιούνται επίσης από συνεργάτες του κλάδου της αυτοκίνησης για να αναπτύξουν τις προσφορές τους σε κατασκευαστές και να ενεργοποιήσουν το plug-and-play στο σύνολο του κλάδου. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη, η AWS υποστηρίζει πλήρως το βιομηχανικό πρότυπο VirtIO για προσομοίωση των HPC πιλοτηρίου στο cloud.
Η BlackBerry QNX λανσάρισε το QNX Accelerate τον Ιανουάριο του 2023 και αρχικά περιελάμβανε στο χαρτοφυλάκιό της τα QNX® Neutrino® RTOS 7.1 και QNX® OS for Safety 2.2.3, ως Amazon Machine Images, επιτρέποντας στους πελάτες QNX να «τρέχουν» το QNX OS σε εξοπλισμό cloud της AWS. Το QNX Hypervisor αναρτήθηκε ήδη στο cloud και η ευρύτερη χρήση του θα ανακοινωθεί εντός του 2024.
Παρουσίαση της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στην CES 2024.