Η Snam, η Toyota και η CaetanoBus υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU), με στόχο την ευρεία συνεργασία για προώθηση και επιτάχυνση της κινητικότητας υδρογόνου.

Με την πεποίθηση ότι το υδρογόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την απανθρακοποίηση των μεταφορών, οι εταιρείες που υπογράφουν τη συμφωνία – η Snam και η θυγατρική της Snam4Mobility, η Toyota Motor Europe και η Toyota Motor Italia και η CaetanoBus – ενώνουν τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους για να διερευνήσουν και να αναπτύξουν έργα με στόχο την προώθηση, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της κινητικότητας υδρογόνου, τόσο βαρέων, όσο και ελαφρών μεταφορών.

Ο Alessio Torelli, Chief Mobility Officer της Snam δήλωσε: “Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην προώθηση της χρήσης υδρογόνου ως βασικής ενέργειας που θα επιτρέψει την ευρεία απανθρακοποίηση της κινητικότητας. Οι συνέργειες μεταξύ κατασκευαστών αυτοκινήτων και κλάδου δημόσιων μεταφορών, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες δεξιότητες της Snam σε θέματα υποδομής, θα είναι καθοριστικές για την ταχεία ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου, προς όφελος των εθνικών και παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Με αυτή τη συμφωνία, σκοπεύουμε στη δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης ενέργειας και μεταφορών για να προσφέρουμε ανταγωνιστικές λύσεις βιώσιμης κινητικότητας υδρογόνου στους τελικούς χρήστες».

Ο Luigi Ksawery Luca, CEO της Toyota Motor Italia, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Snam και την CaetanoBus, με τις οποίες μοιραζόμαστε τη δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ως Toyota Group, είμαστε ανέκαθεν δεσμευμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμης κινητικότητας, η οποία μακροπρόθεσμα θα φέρει ευρεία χρήση οχημάτων και λύσεων κινητικότητας μηδενικών εκπομπών, γι’ αυτό και επενδύουμε σε συστήματα πρόωσης υδρογόνου για πάνω από 25 χρόνια. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε πως το υδρογόνο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην απανθρακοποίηση της κοινωνίας μας. Η ύπαρξη επαρκούς υποδομής ανεφοδιασμού υδρογόνου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της κινητικότητας. Προς τούτο, είναι απαραίτητο να συνεργαστούν οι κύριοι φορείς παραγωγής και διανομής και η συμφωνία αυτή κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Patrícia Vasconcelos, CEO της CaetanoBus, δήλωσε: “Συνεργασίες όπως αυτή είναι πολύ σημαντικές γιατί συνενώνουν διαφορετικές εταιρείες, με διαφορετικά προϊόντα, αλλά με ίδιους στόχους και όραμα για το μέλλον: απανθρακοποίηση και καλύτερη διαβίωση για τους ανθρώπους των πόλεων. Η CaetanoBus κατασκευάζει λεωφορεία και πούλμαν από το 1946, αλλά επικεντρώνεται στην ηλεκτρική κινητικότητα τα τελευταία 10 χρόνια, αναπτύσσοντας από το 2018 λύσεις μετακίνησης υδρογόνου και αποτελεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση για μένα να διδάσκομαι και να εμπνέομαι από τις πρακτικές και τις γνώσεις της Toyota. Αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κοινωνία του υδρογόνου και τη δημιουργία ολόκληρης αλυσίδας αξίας».

Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στον καθορισμό συγκεκριμένων έργων κινητικότητας υδρογόνου «απ΄ άκρου εις άκρον» που θα εφαρμοστούν στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς υποστήριξη και όφελος δημοσίων διοικήσεων, κοινοτήτων, επιχειρήσεων και ιδιωτικών φορέων. Οι πρωτοβουλίες μπορεί να περιλαμβάνουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας: από το υδρογόνο, τις υποδομές διανομής και ανεφοδιασμού, μέχρι τη χρήση στόλων λεωφορείων, οχημάτων logistics και αυτοκινήτων, χάρη και στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών κινητικότητας KINTO του Toyota Group. Η συνεργασία προβλέπει επίσης την από κοινού διεξαγωγή ανάλυσης, ανίχνευσης και δοκιμών καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, καθώς και την ανάπτυξη συμφωνιών σε τομείς που δεν σχετίζονται αυστηρά με την κινητικότητα, όπως η χρήση υδρογόνου σε σταθερές εφαρμογές και εφαρμογές συμπαραγωγής.

Η συμφωνία θα αποτελέσει τελικά αντικείμενο επακόλουθων δεσμευτικών συμφωνιών, που θα καθορίσουν τα διάφορα μέρη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα ρυθμιστικά θέματα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροOι ταξινομήσεις επαγγελματικών στην ΕΕ μειώθηκαν και πάλι
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια πρεμιέρα για το Range Rover 5ης γενιάς