Ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ RWE Renewables και ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.

Η RWE και ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών τους RWE Renewables GmbH και ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ΑΕ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι Όροι Συνεργασίας της κατά 50-50 κοινοπραξίας, υπογράφηκαν πρόσφατα από τις δύο εταιρείες, με στόχο τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Η συνεργασία αυτή καθίσταται ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ο στόχος της Ελλάδας να θέσει σε λειτουργία 2 Gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2030, τόσο με έργα σταθερής έδρασης, όσο και με πλωτά αιολικά.

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, δήλωσε: «Η συνεργασία με την RWE Renewables, παγκόσμιο ηγέτη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, είναι ένας σημαντικός πυλώνας στην υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος «Όραμα 2025», για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Ομίλου για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ισχύος 2 GW, μέχρι το 2030. Πιστεύουμε πως η χώρα μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει τον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και, ως Ελληνικά Πετρέλαια, σκοπεύουμε, με εταίρο την RWE, να ηγηθούμε της προσπάθειας αυτής».

Ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος Wind Offshore της RWE Renewables, εξήγησε: «Το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό της χώρας, σε συνδυασμό με την εκτενή ακτογραμμή της, παρουσιάζουν τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων. Είμαστε σίγουροι πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει κομβικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας. Η συμπληρωματικότητα της σύμπραξή μας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το κλειδί για τη δημιουργία αξίας που επιταχύνει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, με εξαιρετική τεχνογνωσία αλλά και μακρά ιστορία στην Ελλάδα, μοιράζονται τη φιλοδοξία μας να προωθήσουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Σε συνδυασμό με τα πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας της RWE στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών έργων, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ανταγωνιστική πράσινη ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα, στην ελληνική κοινωνία».

Ο Κώστας Παπαμαντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Hellas, συμπλήρωσε: «Η RWE έχει ήδη παρουσία και στην Ελλάδα και η υπεράκτια αιολική ενέργεια διευρύνει, ακόμα περισσότερο, το ήδη υπάρχον ηλιακό αποτύπωμά μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παίζουμε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και είμαστε, επίσης, ενθουσιασμένοι που συνάπτουμε αυτή τη συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Συμπληρωματικές δεξιότητες στην υπεράκτια ανάπτυξη και στην εμπειρία της εγχώριας αγοράς

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών, RWE και Ελληνικά Πετρέλαια, προσθέτει αξία λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η κάθε μία στον κλάδο της και, μαζί, θα κάνουν δυνατή τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς  υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η RWE είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ΑΠΕ και είναι σε θέση να συνεισφέρει την τεχνική και εμπορική εξειδίκευση που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη και λειτουργία 18 υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε πέντε χώρες, ενώ θα προχωρήσει αποφασιστικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην Ελλάδα. Μέχρι το 2030, η RWE σκοπεύει να αναπτύξει την υπεράκτια αιολική ισχύ της, από τα υφιστάμενα 3 GW, στα 8 GW (η ισχύς αντιπροσωπεύει μόνο το μερίδιο της RWE). Επιπλέον, η RWE στοχεύει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα πλωτά αιολικά πάρκα και να κατέχει 1 GW ισχύος, είτε σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή, μέχρι το 2030. Η RWE ήδη συμμετέχει και έχει αναπτύξει τεχνογνωσία σε πολλαπλά πλωτά έργα στην Νορβηγία, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, που το καθένα βασίζεται σε διαφορετικές ιδέες. Το πιο προηγμένο έργο είναι το TetraSpar Demonstrator, που της ανατέθηκε στα ανοιχτά της Νορβηγίας το 2021.

Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με βάση της την Αθήνα και με παρουσία σε έξι χώρες, τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν βαθιά γνώση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς ενέργειας, ισχυρούς δεσμούς με φορείς του κλάδου ενέργειας και είναι σε θέση να παρέχουν ισχυρό management και εξειδίκευση. Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει ήδη σε λειτουργία αυτή τη στιγμή περίπου 300 MW, συμπεριλαμβανομένων και των 204 MW του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Κοζάνης, του μεγαλύτερου πάρκου με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει μια σειρά φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων που θα ξεπερνούν τα 2 GW.

 

Προηγούμενο άρθροTo Ford Bronco έρχεται στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΤρίτο εργοστάσιο Volvo Cars στην Ευρώπη, μόνο για EV