Τρίτο εργοστάσιο στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Volvo Cars, για να ανταποκριθεί στην συνεχή ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) από τους πελάτες της και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης.

Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στη Σλοβακία, θα είναι κλιματικά ουδέτερο και θα κατασκευάζει μόνο EV, υποστηρίζοντας τους στόχους της εταιρείας να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, καθώς και να συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα διεθνώς ώστε να υλοποιήσει τον αναπτυξιακό της στόχο.

Επιλέγοντας τη Σλοβακία ως τόπο εγκατάστασης για το νέο της εργοστάσιο, η Volvo Cars δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό τρίγωνο παραγωγής που καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή στην οποία πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων της εταιρείας – συμπληρώνοντας το εργοστάσιο της Γάνδης στο Βέλγιο, στη δυτική Ευρώπη, και το εργοστάσιο της Τορσλάντα, στη Σουηδία, στη βόρεια Ευρώπη.

Οι νέες εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν μία επένδυση περίπου 1,2 δισ. ευρώ (το 20% της οποίας αναμένεται να προέλθει από κρατική χρηματοδότηση) και βρίσκονται κοντά στο Κόσιτσε, στην ανατολική Σλοβακία. Το εργοστάσιο θα επωφεληθεί από μία καλά οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς θα αποτελέσει την πέμπτη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα.

Φιλοδοξία της Volvo Cars όσον αφορά τις πωλήσεις είναι να προσεγγίσει τις 1,2 εκατομμύρια μονάδες έως τα μέσα της δεκαετίας, στοχεύοντας να υλοποιήσει τον στόχο της μέσω ενός διεθνούς δικτύου παραγωγής που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ασία.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να γίνουμε μία εταιρεία που θα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρικές μετακινήσεις έως το 2030, όπως προβλέπεται από τον σκοπό μας», δήλωσε ο Jim Rowan, CEO της Volvo Cars. «Η επέκταση στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη περιοχή πωλήσεών μας, είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία μας προς την ηλεκτροκίνηση και τη συνεχή μας ανάπτυξη. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Volvo Cars διευρύνει το παραγωγικό της αποτύπωμα στη Σλοβακία και ανυπομονώ να καλωσορίσω τους νέους συναδέλφους και συνεργάτες με τους οποίους θα συμπορευτούμε».

«Εκτιμώ το ότι η Volvo Cars αποφάσισε να φτιάξει το νέο της εργοστάσιο στη Σλοβακία. Η νέα μονάδα της Volvo Cars είναι σημαντική για εμάς, καθώς θα βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην περιοχή, ενώ θα παράγει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρέχοντας στη σλοβακική βιομηχανία αυτοκινήτων ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα οικολογική εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Eduard Heger.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη προσωπική ικανοποίηση που η Σλοβακία υπερκέρασε τον ανταγωνισμό για αυτή τη μεγάλη επένδυση, που θα αποφέρει ανάπτυξη και πολλές δουλειές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με πλήθος άμεσων και έμμεσων ευκαιριών για εργασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Richard Sulik.

Η κατασκευή του εργοστασίου στο Κόσιτσε είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2023, με τις γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού να εγκαθίστανται στη διάρκεια του 2024. Η έναρξη μαζικής παραγωγής των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo επόμενης γενιάς είναι προγραμματισμένη για το 2026.

Για την επίτευξη του στόχου της Volvo Cars που προβλέπει κλιματικά ουδέτερη λειτουργία των μονάδων παραγωγής της εταιρείας έως το 2025, το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί μόνο κλιματικά ουδέτερη ενέργεια. Η μονάδα είναι, επίσης, σχεδιασμένη έτσι ώστε να καταστεί ηγέτης στη βιώσιμη και αποδοτική παραγωγή premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με βελτιστοποιημένη διάταξη και logistics, καθώς η Volvo Cars στοχεύει στην εκπλήρωση των αυστηρότερων διεθνών προτύπων στην ενέργεια και την περιβαλλοντική απόδοση.

Όσον αφορά την τοποθεσία, το Κόσιτσε προσφέρει καλές δυνατότητες εφοδιασμού, με μεταφορική διασύνδεση προς την υπόλοιπη Ευρώπη και πρόσβαση σε μία ανεπτυγμένη βάση προμηθευτών. Τα κίνητρα που προσφέρθηκαν από τη σλοβακική κυβέρνηση επίσης αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση για την εγκατάσταση της μονάδας στο Κόσιτσε.

Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για να παράγουν έως και 250.000 αυτοκίνητα ετησίως και αναμένεται να δημιουργήσουν αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Επιπλέον, ο τόπος εγκατάστασης επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση της μονάδας στο μέλλον.

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε νέα μέλη στην ομάδα της Volvo Cars στο Κόσιτσε, αλλά και στην παγκόσμια οικογένεια της Volvo Cars, καθώς και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις συνεργασίας στην περιοχή», δήλωσε ο Javier Varela, Επικεφαλής Παραγωγής και Ποιότητας της Volvo Cars.«Θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, σε ένα προηγμένο εργοστάσιο που εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ασφάλεια».

Το εργοστάσιο στο Κόσιτσε είναι η πρώτη νέα εγκατάσταση παραγωγής της Volvo Cars στην Ευρώπη εδώ και περίπου 60 χρόνια. Το εργοστάσιο στην Τορσλάντα εγκαινιάστηκε το 1964, ενώ το εργοστάσιο στη Γάνδη ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα. Από κοινού, αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να παράγουν 600.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία RWE Renewables και ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες
Επόμενο άρθροΝέος κινητήρας στο Mazda CX-60 e-Skyactiv D