Δύο μεγάλες εταιρείες παγκόσμιας κινητικότητας, η bp και η Uber, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν την επέκταση της παγκόσμιας υποδομής φόρτισης EV, ξεκινώντας από το Λονδίνο, έναν από τους σημαντικότερους κόμβους νέας κινητικότητας και ηλεκτροκίνησης.

Βάσει αυστηρού οδικού χάρτη τους μηδενικών εκπομπών, η bp και η Uber θα εντείνουν την στρατηγική τους συνεργασία, η οποία ξεκίνησε το 2021 με τον πρώτο εμπορικό κόμβο στο Λονδίνο, προς επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών της Uber στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη έως το 2030 και παγκοσμίως έως το 2040. Η Uber ανακοίνωσε το 2020 τον στόχο της για το 2040, διαθέτοντας 677 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για την πλήρη μετατροπή του στόλου της σε ηλεκτρικό.

Η bp, που μετασχηματίζει όλο και περισσότερο τις παγκόσμιες δραστηριότητές της σε πιο πράσινες, ανακοίνωσε στο BP Energy Outlook 2022 το όραμά απανθρακοποίησης όλων των ενεργειακών προϊόντων της έως το 2050 ή νωρίτερα. Η εταιρεία ξεκίνησε πέρυσι μια φιλόδοξη στρατηγική ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την ισπανική ενεργειακή εταιρεία Iberola και την Volkswagen, για την εγκατάσταση 8.000 σημείων ταχυφόρτισης. Η συμφωνία μεταξύ Uber και bp θα επεκτείνει την διαδικασία παγκοσμίως, υπερβαίνοντας τους στόχους του 2030 και προσβλέποντας σε διείσδυση στις αγορές APAC, όπως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, καθιστώντας παράλληλα την bp εταιρεία μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Ήδη διαθέτει πάνω από 22.000 σημεία φόρτισης παγκοσμίως και σκοπεύει να φτάσει τις 100.000 έως το 2030.

Το Λονδίνο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροκίνησης:

  • Συνιστά την κορυφαία αγορά ηλεκτροκίνησης της Uber. Πάνω από το 15% των μετακινήσεων είναι αμιγώς ηλεκτρικό,
  • Το ποσοστό μετάβασης των ευρωπαίων οδηγών της Uber σε ηλεκτρικά οχήματα είναι πέντε φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό,
  • Η Uber επιθυμεί να καταστεί 100% ηλεκτρική στο Λονδίνο μέχρι το 2025.

Η φόρτιση είναι πλέον πιο εύκολη

Τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας για την ηλεκτροκίνηση, ο Christopher Hook, Παγκόσμιος Διευθυντής Βιωσιμότητας της Uber, δήλωσε: «Η Uber δεν μπορεί να καταστεί 100% ηλεκτρική μόνη της. Χρειάζεται ομαδική προσπάθεια και συνεργασίες όπως αυτή για να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, ειδικά όταν είναι γνωστό πως η διαθεσιμότητα εύκολης, οικονομικά προσιτής υποδομής φόρτιση είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οδηγούς».

Η επέκταση της συνεργασίας επεκτείνει και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους οδηγούς της Uber:

  • Ένας χάρτης σημείων φόρτισης προστέθηκε στην εφαρμογή Driver και εμφανίζει τις πλησιέστερες τοποθεσίες φόρτισης,
  • Η προσθήκη ενός EV Hub στην εφαρμογή Uber Driver επιτρέπει στους οδηγούς να συγκρίνουν το TCO μεταξύ ενός EV και ενός μη EV.

Η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της bp και της Uber είναι θετική για τις αρχές του ΗΒ, που πέρυσι δήλωσαν πως χρειάζονται περίπου 500.000 σημεία φόρτισης EV μέχρι το 2035.

Προηγούμενο άρθροT.33 Spider – Ένα φοβερό supercar της Gordon Murray
Επόμενο άρθροΌμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη – ΕΜΠ