Ο Alejandro Mesonero-Romanos, Design director της Seat, με το νέο Leon

Πέρασε καιρός από τότε που ο Henry Ford είπε “μπορείτε να το πάρετε σε οποιοδήποτε χρώμα, αρκεί να είναι μαύρο”. Το ολοκαίνουριο Seat Leon που παρουσιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου στο Martorell, προσφέρει στους οδηγούς μια επιλογή πέντε κινητήρων, δύο αμαξωμάτων και τεσσάρων επιπέδων διακόσμησης. Εκτός από αυτές τις επιλογές, το νέο Seat Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο αυτοκίνητο της Seat.

Εξωτερικά, το νέο Leon μπορεί να αναγνωριστεί ως διάδοχος του παλιού μοντέλου. Μη ξεγελαστείτε όμως – κάθε τμήμα του αμαξώματος έχει επανασχεδιαστεί. Όπως και το VW Golf και το Skoda Octavia, βασίζεται στην πλατφόρμα MQB. Σχεδιάστηκε ως το πιο σπορ και πιο ζωηρό από αυτά τα τρία.

Αυτή η νέα γενιά είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από το περασμένο μοντέλο, με πλάτος κατά 17 χιλιοστά και μήκος κατά 86 εκατοστά μεγαλύτερα, κυρίως για βελτίωση του οπίσθιου χώρου για τα πόδια.

Πέντε κινητήρες

Το νέο Seat Leon κινείται με πετρέλαιο (TDI), βενζίνη (TSI), CNG (TGI), ήπιο-υβριδικό (eTSI) ή plug-in υβριδικό (eHybrid).

  • Βενζίνη

Οι βενζινοκινητήρες του νέου Leon είναι όλοι άμεσου ψεκασμού με υπερσυμπιεστή και αποδίδουν μεταξύ 66kW / 90PS και 140kW / 190PS με κινητήρα 1.0 λίτρου, 1.5 λίτρου ή 2.0 λίτρων.

  • Ντίζελ

Η Seat εξακολουθεί να πιστεύει στο πετρέλαιο κίνησης, προσφέροντας τρεις επιλογές ντίζελ, όλες TDI 2.0 λίτρων που πληρούν όλα τα τελευταία πρότυπα εκπομπών. Με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, μπορεί να αποδώσει 85kW / 115PS, ενώ υπάρχει ένας πετρελαιοκινητήρας 110kW / 150PS που διατίθεται με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το Sportstourer διατίθεται επίσης με κινητήρα 110kW / 150PS που συνδυάζεται με κιβώτιο DSG και σύστημα 4Drive.

  • CNG

Το νέο SEAT Leon διαθέτει ένα μοντέλο TGI 1.5 λίτρου με CNG που αποδίδει 96 kW / 130 PS. Διαθέτει τρία ντεπόζιτα CNG και προσφέρει εμβέλεια 440χλμ.

  • Υβριδικά

Το ήπιο υβριδικό Leon συνδυάζει την τεχνολογία 48V με μηχανή καύσης, που αυξάνει την απόδοση του οχήματος. Το plug-in υβριδικό αποτελεί την κατάλληλη η επιλογή αν επιθυμείτε να κάνετε τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα TSI 1,4 λίτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα, συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου 13kWh και εξατάχυτο κιβώτιο DSG. Η διάταξη αυτή αποδίδει 150kW / 204PS. Σε ηλεκτρική λειτουργία προσφέρει εμβέλεια 60χλμ.

Συνδεσιμότητα

Η Seat ανακοίνωσε πως το Leon είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο αυτοκίνητο της μάρκας. Η καρδιά του αυτοκινήτου βρίσκεται στο Ψηφιακό Πιλοτήριο, το οποίο συγκεντρώνει ένα υψηλής ευκρίνειας σύνολο οργάνων 10,25″ που ρυθμίζεται από τον χρήστη και σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας.

Το σύστημα αναγνώρισης φωνής της Seat επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας, με τη χρήση φυσικών εντολών, πραγματοποιώντας διορθώσεις και κάνοντας αναφορές σε προηγούμενες εντολές. Αυτό διευκολύνει την πλοήγηση και την αναζήτηση πληροφοριών και μουσικής, καθιστώντας την οδήγηση ασφαλέστερη.

Με το Full Link, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους μέσω της οθόνης ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας το Apple CarPlay ή το Android Auto.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Online διαθέτει μια ενσωματωμένη κάρτα SIM, διασφαλίζοντας πως το Leon δεν χάνει ποτέ τη σύνδεσή του με τον ψηφιακό κόσμο. Επιτρέπει επίσης στις λειτουργίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τη χρήση πληροφοριών πραγματικού χρόνου από το cloud, δίνοντας άλλη διάσταση στο παραδοσιακό σύστημα πλοήγησης.

“Το Seat Leon είναι το μοντέλο μας με τις καλύτερες πωλήσεις και θέλουμε να συνεχίσουμε την εξαιρετική του πορεία. Ως εκ τούτου, η Seat έχει επενδύσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ στο ολοκαίνουριο Seat Leon, κυρίως στην ανάπτυξη του οχήματος και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων παραγωγής”, δήλωσε ο Carsten Isensee, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της SEAT για τα Οικονομικά και την Πληροφορική. “Το 2019 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την εταιρεία. Είχαμε πωλήσεις περισσότερων των 570.000 αυτοκινήτων, τον υψηλότερο όγκο στα 70 χρόνια της ιστορίας μας και έχουμε επιτύχει έναν από τα καλύτερους όγκους παραγωγής, καθώς παρήγαμε πάνω από 500.000 αυτοκίνητα στο Martorell. Μια εξαιρετική βάση για να ξεκινήσουμε το 2020″ πρόσθεσε ο κ. Isensee.

Το ολοκαίνουριο Seat Leon σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και παράγεται στη Βαρκελώνη, στις εγκαταστάσεις Martorell της μάρκας.

Δείτε εδώ το video με την παρουσίαση του μοντέλου:

Προηγούμενο άρθροΣτόλος υδρογόνου υπερβαίνει το όριο των 1,6 εκατ. χλμ
Επόμενο άρθροBosch, ευκαιρίες από τη μελλοντική κινητικότητα