Το συνδεδεμένο όχημα που δοκιμάζεται από τη Ford και τη Vodafone θα μπορούσε να προειδοποιήσει τα άλλα αυτοκίνητα για τα ατυχήματα που βρίσκονται μπροστά τους, να αποτρέψει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να επιτρέψει την πρόσβαση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Το σύστημα δοκιμάζεται στο πλαίσιο του KoMoD (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld) στο Ντίσελντορφ, ένα έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον πραγματικό έλεγχο των συνδεδεμένων και αυτόνομων τεχνολογιών.

Λειτουργία eCall

Στο νέο Ford Focus διατίθεται ήδη η λειτουργία eCall, που ειδοποιεί αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και επιτρέπει ταυτόχρονα στους επιβάτες να το κάνουν οι ίδιοι (μέσω ενός πλήκτρου SOS στο αυτοκίνητο).

Προσβλέποντας στη στιγμή όπου όλα τα οχήματα θα e;inai διασυνδεδεμένα και θα συνεννοούνται μεταξύ τους μέσω ενσωματωμένων modem ή smartphones, η Ford και η Vodafone διερευνούν τις δυνατότητες του συστήματος που ονομάζουν eCall Plus.

Το σύστημα αυτό θα είναι σε θέση να ειδοποιεί τους άλλους οδηγούς σε απόσταση έως και 500 μέτρων από ένα ατύχημα που βρίσκεται μπροστά τους.

Διάδρομος έκτακτης ανάγκης

Θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία διαδρόμου για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε δίκτυα δύο λωρίδων, ειδοποιώντας τους άλλους οδηγούς να τραβούν προς τη μία πλευρά. Σε δρόμους με περισσότερες λωρίδες, θα τους κατευθύνουν είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά – ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Το eCall Plus συμπληρώνει την τεχνολογία προειδοποίησης οχημάτων Ford, η οποία επίσης δοκιμάζεται στο KoMoD. Αυτό στέλνει σήμα από ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα ή αστυνομικό όχημα απευθείας στα κοντινά αυτοκίνητα. Έτσι, θα βοηθά τους οδηγούς να εκτιμήσουν τη θέση τους σε σχέση με το ατύχημα.

Προηγούμενο άρθροΗ BMW προτείνει «Κυριαρχία Χ» με σημαντικά οφέλη
Επόμενο άρθροΔιασύνδεση LCV που θα μπορούσατε μόνο να ονειρευτείτε