Το "MetroSnap" της Rinspeed αποτελεί ένα παράδειγμα καινοτόμων λύσεων με κινητά συστήματα οχημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παράδοση δεμάτων

Πέντε βασικά συμπεράσματα προέκυψαν από το 2ο Connected Fleets Conference, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση, στην οποία συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες του στόλου και της κινητικότητας, αφορούσε στη συνδεσιμότητα και τους επαγγελματικούς στόλους. 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι σημερινοί επαγγελματικοί στόλοι; Πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση στόλου με τη συνδεσιμότητα και την τηλεματική; Αυτό θέλησαν να εκθέσουν οι συμμετέχοντες, με την προσωπική εμπειρία και την τεχνογνωσία τους περί επαγγελματικών στόλων, ταχυδρομικών υπηρεσιών και εταιρειών παράδοσης δεμάτων, online λιανεμπόρων, εταιρειών logistics και ενός ευρέος φάσματος εξειδικευμένων προμηθευτών.

Ιδού τα πέντε συμπεράσματα που προέκυψαν από τη φετινή εκδήλωση.

  1. Σχεδιάστε τις προμήθειές σας ώστε να αποφύγετε τα περιττά κόστη, αλλά δημιουργείστε μια ευέλικτη οργάνωση για να καλύπτετε τις προσωρινές ανάγκες.

“Ένα βαν είναι κάτι περισσότερο από ένα αυτοκίνητο”, δήλωσε ο Michiel Alferink, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Εμπορίου & Πωλήσεων της Athlon International. Περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση ενός αυτοκινήτου, η επιλογή ενός βαν πρέπει να καθορίζεται από τη συχνότητα συντήρησης, από τον κύκλο ζωής των ελαστικών και από άλλες πτυχές που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διαθεσιμότητα και το κόστος.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη ζήτηση απαιτεί ευέλικτες λύσεις, γι’ αυτό και η Athlon προσφέρει ενοικιαζόμενα οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε παραδοσιακούς στόλους σύμβασης leasing.

  1. Άλλο το όχημα και άλλο το ανθρώπινο στοιχείο. Η παρακολούθηση και καθοδήγηση του οδηγού είναι σημαντικά για την αποφυγή μεταβλητού κόστους.

Ο Benjamin Kaehler, Επικεφαλής της eDrive@VANs, συνιστά στους στόλους να εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα βαν όταν εισέρχονται και εξέρχονται στον σταθμό. Έχει αποδειχθεί πως αυτό βελτιώνει σημαντικά τη συμπεριφορά των οδηγών, καθώς γνωρίζουν ότι ακόμα και οι μικρότερες ζημιές θα καταγραφούν. Επίσης μειώνει τον χρόνο ακινησίας και τα περιστατικά που ενδέχεται να βλάψουν την εικόνα μιας εταιρείας.

  1. Η συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας. Αυτή είναι που οδηγεί στην καινοτομία, αυξάνει την ασφάλεια και δημιουργεί συνέργειες. Το άνοιγμα της πλατφόρμας σας και των API δεν σημαίνει πως απεμπολείτε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα. Σας βοηθά να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και ως εκ τούτου να επιβιώσετε.

Ο Koen Kennis, Αντιδήμαρχος Κινητικότητας στην Αμβέρσα, είναι σαφής: η πόλη του δίνει πράσινο φως σε νέους παρόχους κινητικότητας μόνον εφόσον ανοίξουν τα API τους. Στην πράξη, ωστόσο, θεωρεί πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά στις εμπορικές εφαρμογές.

  1. Δεν πρόκειται μόνο για την τελική παράδοση, αλλά και για την παράδοση ανά χείρας. Η εξασφάλιση της επιτυχούς παράδοσης του δέματος αποτελεί εξίσου μεγάλη πρόκληση με την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της μεταφοράς του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Frank Rinderknecht, ιδρυτής της Rinspeed, προσφέρει μια λύση για να καταστήσει πιο αποτελεσματική αυτήν την ανά χείρας παράδοση. Το CitySnap είναι ένα όχημα που περιέχει έναν πλήθος ερμαρίων δεμάτων. Μπορεί να κυκλοφορήσει και να σταθμεύσει οπουδήποτε, επιτρέποντας στους πελάτες να παραλάβουν το πακέτο τους όποτε τους βολεύει. Στο μέλλον, αυτό το όχημα θα είναι αυτόνομο.

  1. Η τηλεματική είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Σας βοηθά να καθορίσετε ποια οχήματα του στόλου σας μπορούν να είναι EV και είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε πού είναι τα οχήματά σας, πόση εμβέλεια τους απομένει και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τα φορτίσετε.

Όταν η εταιρεία διανομής Gnewt άρχισε να χρησιμοποιεί το πρώτο της EV στο Λονδίνο, ο ιδρυτής, Sam Clarke, χρειάστηκε να οργανώσει τη φόρτισή του χρησιμοποιώντας απλά χρονόμετρα και έναν πίνακα υπολογισμού της εμβέλειας του οχήματος και της διανυθείσας απόστασης. Σήμερα, η τηλεματική απλοποιεί τη διαδικασία αυτή.

Το 2ο Connected Fleets Conference πραγματοποιήθηκε με βασικούς χορηγούς τις εταιρείες Athlon, Geotab και Mercedes-Benz Vans, αδαμάντινο χορηγό την Masternaut και χρυσό χορηγό τη Moove.

Προηγούμενο άρθροΗ Citroën κατέγραψε ρεκόρ στις πωλήσεις το 2019
Επόμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία Mercedes-Benz Ελλάς – ELPEDISON