Από την 1η Ιανουαρίου 2020, το κέντρο της Γάνδης θα καταστεί Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών (Low Emission Zone – LEZ), επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση οχημάτων με τέσσερις ή περισσότερους τροχούς μόνον εφόσον πληρούν τα πρότυπα ελάχιστων εκπομπών.

Η LEZ στη Γάνδη, που πρόκειται να εφαρμοσθεί στην περιοχή εντός του περιφερειακού, ακολουθεί το παράδειγμα της ζώνης χαμηλών εκπομπών των Βρυξελλών και του κέντρου της πόλης της Αμβέρσας.

Τα αυτοκίνητα ντίζελ που δεν συμμορφώνονται τουλάχιστον με το Euro 5 και τα βενζινοκίνητα ή CNG που έχουν κινητήρα Euro 2 ή χαμηλότερο, θα απαγορευθούν στο κέντρο από το 2020 και μετά. Εντούτοις, τα Euro 4 diesel θα μπορούν να εισέλθουν εφόσον καταβάλλουν τέλος πρόσβασης.

Από το 2025, τα πρότυπα θα γίνουν αυστηρότερα, επιτρέποντας μόνον στα τουλάχιστον Euro 6 diesel και στα Euro 5 diesel με πληρωμή τέλους πρόσβασης, ενώ για την βενζίνη ή το CNG θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνον σε αυτοκίνητα που πληρούν το πρότυπο Euro 3 ή νεώτερο.

Στα μη συμμορφούμενα αυτοκίνητα που θα εισέρχονται στη LEZ χωρίς να πληρώσουν το τέλος πρόσβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Τα ηλεκτρικά οχήματα με βελγικές πινακίδες θα μπορούν πάντα να εισέρχονται στη LEZ, χωρίς τέλος εισόδου.

Προηγούμενο άρθροConnected Fleets Conference: Πώς να μειώσετε το TCO με την Τηλεματική
Επόμενο άρθροBird scooters σε περισσότερες από 50 νέες ευρωπαϊκές πόλεις