Η Batteryloop, θυγατρική της Stena Recycling, προσφέρει μια δεύτερη ζωή στις μπαταρίες λεωφορείων Volvo: Η εμπορική διάρκεια ζωής των μπαταριών λεωφορείων επεκτείνεται σημαντικά και διατηρούνται οι φυσικοί πόροι.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας συνεργασίας μεταξύ της Volvo Buses και της θυγατρικής της Stena Recycling, Batteryloop. Μετά την αφαίρεση των μπαταριών από τα λεωφορεία της Volvo, επαναχρησιμοποιούνται ως μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για αρκετά χρόνια, για παράδειγμα σε κτίρια και σταθμούς φόρτισης.

“Η Volvo Buses είναι από τους πρωτοπόρους της ηλεκτροκίνησης που παρέχει καθαρές, αθόρυβες και αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες. Έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική αειφορίας για κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας μας και τώρα κάνουμε άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός μέσω της προγραμματισμένης, συνεπούς επαναχρησιμοποίησης μπαταριών λεωφορείων. Στη δραστηριότητα της ηλεκτροκινητικότητας δημιουργούμε έτσι έναν νέο κυκλικό επιχειρηματικό κύκλο και αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, λέει ο Håkan Agnevall, Πρόεδρος της Volvo Buses.

Οι μπαταρίες λεωφορείων χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια στην κυκλοφορία πριν αντικατασταθούν. Ωστόσο, όταν τοποθετούνται νέες μπαταρίες στο όχημα, οι παλιές μπορούν ακόμα να χρησιμεύσουν. Η χωρητικότητά τους είναι πολύ περιορισμένη για να κινήσουν αποτελεσματικά ένα λεωφορείο, αλλά είναι αρκετή για στατική χρήση και αποθήκευση ενέργειας. Η επανάχρησή τους σημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι μπορούν να διαφυλαχθούν, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν νέες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας.

“Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που η Batteryloop έχει την ευκαιρία να αγοράσει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και να αναπτύξει αυτήν τη λύση από κοινού με την Volvo Buses. Εκτός από την επανάχρηση, βάσει της συμφωνίας εγγυόμαστε επίσης ασφαλή και περιβαλλοντικά κατάλληλη ανακύκλωση, όταν οι μπαταρίες φτάσουν στο τέλος της δεύτερης ζωής τους ως μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Προσφέρουμε, έτσι, μια βιώσιμη κυκλική λύση για τις μπαταρίες της Volvo Buses. Επιπλέον, αυτή η συνεργασία σημαίνει πως μπορούμε να μετατρέψουμε το κόστος σε πηγή εσόδων για τον πελάτη”, λέει ο Rasmus Bergström, Πρόεδρος της Batteryloop.

Η πρόσφατα υπογεγραμμένη συμφωνία έχει παγκόσμια ισχύ. Καλύπτει όλες τις μπαταρίες των ηλεκτρικών λεωφορείων της Volvo Buses σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα λεωφορεία βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων αναμένεται να αυξηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου.

“Βλέπουμε μια σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία από πόλεις σε όλο τον κόσμο και λόγω του ότι μπήκαμε στην αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων νωρίς, ο αριθμός των χρησιμοποιημένων μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί”, εξηγεί ο Håkan Agnevall.

Η ζήτηση για τοπικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Επιπλέον, μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας προσφέρει νέο πεδίο αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οποιοδήποτε πλεόνασμα μπορεί να πωληθεί και να παραδοθεί κατευθείαν στο δίκτυο.

“Μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας είναι σαν μια μεγάλη power bank που δίνει στον χρήστη σημαντική ευελιξία και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εσόδων. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά σε διάφορα είδη, καθώς και σε σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην κοινωνία. Η συνεργασία μας με τη Volvo Buses θα συμβάλει στην ανάπτυξη της υποδομής που πρέπει να δημιουργηθεί”, σχολιάζει ο Rasmus Bergström.

Η Batteryloop και η Volvo Buses έχουν ήδη συμμετάσχει σε ένα κοινό έργο με την Stena Fastigheter, στο οποίο οι μπαταρίες λεωφορείων χρησιμοποιούνται ως μονάδες αποθήκευσης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Fyrklövern του Gothenburg. Η ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε αυτές τις μονάδες προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους στις στέγες των συγκροτημάτων κατοικιών.

Προηγούμενο άρθροΗ Volkswagen λανσάρει πέντε εκδόσεις του EV Golf
Επόμενο άρθροBMW Group: Μείωση περίπου 20% στις εκπομπές CO2