Η Stellantis συγκέντρωσε συνεργάτες για να λύσει τις προκλήσεις παραγωγής μέσω καινοτομίας στην ετήσια εκδήλωση, Factory Booster Day, που πραγματοποιήθηκε για όγδοη χρονιά.

Αναδεικνύοντας την βασική αξία της Stellantis «We Win Together», οι εμπειρογνώμονες κατασκευών και οι τεχνικοί της εταιρείας συνεδρίασαν με 64 προμηθευτές και startups από όλο τον κόσμο για να ακούσουν και ενδεχομένως να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις μείωσης εκπομπών CO2, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων, να μειώσουν το κόστος και να συμβάλουν στην παροχή κορυφαίας εμπειρίας πελατών στον κλάδο.

Ξεκινώντας ως προσπάθεια από κάτω προς τα πάνω, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις παραγωγής της Stellantis εντόπισαν 35 προκλήσεις που συνάδουν με τους στρατηγικούς τους στόχους και τοσχέδιο Dare Forward 2030. Η Stellantis μοιράστηκε αυτές τις εργοστασιακές προκλήσεις με τους σημερινούς και τους δυνητικούς μελλοντικούς προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών startup και πανεπιστημίων, σε «ανοικτή πρόσκληση», ζητώντας τις καλύτερες ιδέες τους.

Η διαδικασία κορυφώθηκε με την εκδήλωση Factory Booster Day 2023 στο Betim της Βραζιλίας, όπου επιλεγμένες εταιρείες παρουσίασαν 99 ιδιαίτερα υποσχόμενες λύσεις. Εκτός της εκδήλωσης, τα μέλη της διεθνούς ομάδας παραγωγής της Stellantis παρακολούθησαν παρουσιάσεις και εικονικές επιδείξεις μέσω πλατφόρμας metaverse. Οι διευθυντές εργοστασίων που πιστεύουν πως κάποια από τις προτάσεις μπορεί να επιλύσει την πρόκληση εξουσιοδοτούνται να την δοκιμάσουν. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αναλύονται και κοινοποιούνται από την Επιτροπή Καινοτομίας, υπό την επίβλεψη των μηχανικών και της διεύθυνσης του εργοστασίου. Στη συνέχεια, οι επιτυχείς λύσεις εφαρμόζονται σε άλλα εργοστάσια της Stellantis παγκοσμίως.

Οι προκλήσεις του Factory Booster Day 2023 περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της απόδοσης διαδικασιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
  • Προτυποποίηση, μέτρηση και καλύτερη διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας
  • Εντοπισμό χαλαρών υλικών ή προσμείξεων σε μπαταρίες BEV

«Σε μια αυτοκινητοβιομηχανία όπου οι ανατροπές και οι ευκαιρίες είναι πρωτόγνωρες, δημιουργούμε ισχυρή κοινότητα φορέων που θα φέρουν καινοτόμες τεχνολογίες και έξυπνες λύσεις στις εγκαταστάσεις μας», δήλωσε ο Arnaud Deboeuf, Chief Manufacturing Officer της Stellantis. «Αυτή η εξαιρετική ετήσια εκδήλωση μας επιτρέπει να βελτιώσουμε από κοινού την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας, με τελικούς αποδέκτες τους πελάτες μας. Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους επιχειρηματικούς μας εταίρους που μας προσέφεραν καινοτομίες σε όλα τα μέτωπα».

Οι καινοτομίες που υιοθετήθηκαν από τα εργοστάσια παραγωγής της Stellantis περιλαμβάνουν:

  • Υψηλής τεχνολογίας συγκόλληση φλαντζών στις πόρτες των οχημάτων, με βελτίωση της ποιότητας και της σταθερότητας του συγκολλημένου εξαρτήματος και χαμηλότερο κόστος έναντι της συγκόλλησης λέιζερ.
  • Προηγμένο σύστημα όρασης υπολογιστή με δυνατότητα συναρμολόγησης εξαρτημάτων σε κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης. Οι αλγόριθμοι υπολογιστών επιτρέπουν τον εντοπισμό οποιουδήποτε αντικειμένου. Το σύστημα ενσωματώνεται εύκολα σε γραμμή συναρμολόγησης, με ελάχιστο κόστος.
  • Μέτρηση της χρήσης ενέργειας και διαχείριση σε πραγματικό χρόνο με αναλύσεις βάσει cloud. Το σύστημα διαχειρίζεται προληπτικά τη χρήση ενέργειας προς επίτευξη των στόχων και ανιχνεύει ανωμαλίες.

Οι προκλήσεις που διερευνώνται κατά το Factory Booster Day μπορούν να είναι ποικίλες, όπως μείωση της χρήσης ενέργειας ή διασφάλιση προϊόντος χωρίς ελαττώματα και όλες είναι σημαντικές για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030:

  • Απανθρακοποίηση έως το 2038, σε όλα τα πεδία, με μονοψήφια ποσοστιαία αντιστάθμιση των υπόλοιπων εκπομπών. Το 2022, η Stellantis πέτυχε μείωση 11% του αποτυπώματος άνθρακα κατασκευών των πεδίων 1 και 2 έναντι του 2021.
  • Μείωση κόστους παραγωγής κατά 40% έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αυτοματισμών, ψηφιακών λύσεων και τεχνητής νοημοσύνης.
  • Βελτιωμένη ποιότητα προϊόντων με βελτιστοποιημένη ανίχνευση ελαττωμάτων, παρέχοντας κορυφαία εμπειρία πελατών στον κλάδο.
  • Αναγνώριση ως εξαιρετική εταιρεία εργασίας ως προς την εργονομία, την υγεία και την ασφάλεια, την ποικιλομορφία και την συμπερίληψη.
Προηγούμενο άρθροElli Fleet Charging, πανευρωπαϊκή λύση φόρτισης
Επόμενο άρθροPolestar Day: Καινοτομία και δυναμική πορεία