Η Stellantis N.V. και η Lyten, Inc. ανακοίνωσαν επένδυση της Stellantis Ventures, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Stellantis, στην Lyten προς επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης των εφαρμογών Lyten 3D Graphene™ για τον κλάδο κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων της μπαταρίας λιθίου-θείου EV LytCell™, των ελαφρών συνθετικών υλικών και του νέου συστήματος αισθητήρων οχημάτων.

Η Lyten, πρωτοπόρος στο τρισδιάστατο (3D) γραφένιο, θα αξιοποιήσει τη μοναδική δυνατότητα ρύθμισης του υλικού, που επιτρέπει βελτιωμένη απόδοση οχήματος και εμπειρίας πελατών, με παράλληλη απανθρακοποίηση του τομέα μεταφορών.

Η πλατφόρμα ρυθμιζόμενων υλικών της Lyten έχει επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και θα προωθήσει την μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι μπαταρίες λιθίου-θείου της Lyten δεν χρησιμοποιούν νικέλιο, κοβάλτιο ή μαγγάνιο, με αποτέλεσμα σχεδόν 60% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις καλύτερες σημερινές μπαταρίες και δυνατότητα δημιουργίας μπαταριών EV με τις χαμηλότερες εκπομπές παγκοσμίως. Οι πρώτες ύλες των μπαταριών λιθίου-θείου μπορούν να προμηθευτούν και να παραχθούν τοπικά, στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή η τεχνολογία θα καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανιών που αναζητούν ελαφρές μπαταρίες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, χωρίς διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Stellantis εγκαινίασε την Stellantis Ventures το 2022 ως ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου για επενδύσεις σε εταιρείες startup που αναπτύσσουν καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογίες στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κινητικότητας. Η Stellantis Ventures, με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ, αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030 της εταιρείας, το οποίο θέτει βασικούς στόχους για τη Stellantis, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων περικοπών εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030, έναντι των μετρήσεων του 2021 και πλήρη απανθρακοποίηση ως το 2038, με μονοψήφια ποσοστά στις υπόλοιπες εκπομπές.

Με τα παραδοσιακά υλικά μπαταριών ιόντων λιθίου σε κρίσιμη έλλειψη, η μπαταρία λιθίου-θείου της Lyten θα προσφέρει εναλλακτική λύση καθόδων άνευ νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου, προωθώντας την παγκόσμια μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα σε μαζική κλίμακα. Στόχος της Lyten είναι να εξασφαλίζει την προμήθεια των πελατών με ποιοτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα προϊόντα και να επιτρέψει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επωφεληθούν από τα κίνητρα της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως αναφέρονται στον νόμο περιορισμού του πληθωρισμού.

Η μπαταρία λιθίου-θείου της Lyten, τα συνθετικά υλικά και οι τεχνολογίες αισθητήρων παράγονται στις εγκαταστάσεις της 145.000 τετραγωνικών ποδών της Silicon Valley. Εκτός της παραγωγής μπαταριών EV, η Lyten συνεργάζεται με πρώην πελάτες για μπαταρίες λιθίου-θείου και συνθετικών υλικών 3D γραφενίου σε εξειδικευμένες αγορές το 2023. Η Lyten συνεργάζεται με στρατηγικούς επενδυτές διαφόρων κλάδων για την χρήση υλικών Lyten 3D Graphene προς απανθρακοποίηση κλάδων έντασης άνθρακα, πέραν των μεταφορών, προγραμματίζοντας περισσότερες δραστηριότητες εντός του έτους.

Προηγούμενο άρθροΗ Volkswagen παρουσίασε την τρίτη γενιά Touareg
Επόμενο άρθροΣυμφωνία του Ομίλου Συγγελίδη με την Bluebus