Η Alfa Romeo Junior, που παρουσίασε πρόσφατα η Stellantis

Η Stellantis N.V. ανακοίνωσε τα καθαρά έσοδα και τις παραδόσεις πρώτου τριμήνου 2024. Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες παραγωγής και τις στρατηγικές διοίκησης αποθεμάτων για την προετοιμασία του επερχόμενου κύματος νέων προϊόντων.

Οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες από το προηγούμενο έτος, με ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (αύξηση 23% σε ετήσια βάση) και τη διευρυμένη Ευρώπη (αύξηση 6% σε ετήσια βάση). Οι παγκόσμιες πωλήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 8% και οι πωλήσεις PHEV στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 79%. Τα Jeep Wrangler, Grand Cherokee και Dodge Hornet ήταν τα τρία κορυφαία PHEV με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ Τα επαγγελματικά οχήματα Stellantis Pro One πέτυχαν ηγετικό μερίδιο αγοράς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής το τρίμηνο 26%, ενώ διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στην ΕΕ30 όσο και στη Νότια Αμερική, στην προσπάθειά της να επιτύχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά έως το 2027. Στις πωλήσεις BEV της ΕΕ30, η Pro One καταλαμβάνει επίσης την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 33%.

 

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του ομίλου ανέρχονται σε 41,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12% έναντι του πρώτου τριμήνου 2023, κυρίως λόγω όγκου, μείγματος και δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας, εν μέρει αντισταθμισμένα μέσω καθαρής τιμολόγησης.

Οι ενοποιημένες παραδόσεις οχημάτων ανέρχονται σε 1.335 χιλιάδες μονάδες, μειωμένες κατά 10% συγκριτικά με τις ισχυρές παραδόσεις του πρώτου τριμήνου 2023, λόγω προετοιμασίας παραγωγής νέων προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο 2024, προς δημιουργία αποθεμάτων, κατόπιν μακροχρόνιου περιορισμού του εφοδιασμού.

Το συνολικό απόθεμα των νέων οχημάτων ανέρχεται σε 1.393 χιλιάδες μονάδες (εταιρικό απόθεμα 423.000 μονάδων) στις 31 Μαρτίου 2024, λόγω βελτιωμένου επιπέδου και δομής έναντι του Δεκεμβρίου 2023

Οι παγκόσμιες πωλήσεις BEV και LEV αυξήθηκαν κατά 8% και 13%, αντιστοίχως έναντι του πρώτου τριμήνου 2023. Παγκόσμιο λανσάρισμα νέων BEV το 2024

Μέρισμα 1,55 ευρώ ανά κοινή μετοχή (αύξηση 16% έναντι του προηγούμενου έτους) θα καταβληθεί στους μετόχους στις 3 Μαΐου 2024 κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών 3 δισ. ευρώ εντός του 2024.

“Παρ’ όλο που οι παραδόσεις πρώτου τριμήνου 2024 σε ετήσια βάση και οι συγκρίσεις καθαρών εσόδων ήταν δύσκολες λόγω των αλλαγών στο χαρτοφυλάκιο με προϊόντα επόμενης γενιάς σε νέες πλατφόρμες, η εμπορική μας απόδοση είναι σαφώς βελτιωμένη και οι πωλήσεις ξεπερνούν τις παραδόσεις. Μειώνουμε τα αποθέματα και ενισχύουμε την τιμολόγηση ενόψει της κυκλοφορίας νέων ή ενδιάμεσων προϊόντων φέτος σε βασικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2024, παρουσιάσαμε τέσσερα νέα μοντέλα από τα 25 που προβλέπονται φέτος, συμπεριλαμβανομένων 18 BEV, γεγονός που θέτει τις βάσεις για ουσιαστικά βελτιωμένη ανάπτυξη και κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η CFO της Stellantis, Natalie Knight.

Η εταιρεία προβλέπει διψήφιο ποσοστό εσόδων εκμετάλλευσης (AOI) το 2024 και θετικές ταμειακές ροές, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.

 

Προηγούμενο άρθροTα νέα CUPRA Formentor και Leon
Επόμενο άρθροNissan Motor: Παραγωγή, πωλήσεις και εξαγωγές